Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Kovesi: Restituirea dosarelor lui Nastase a fost neconstitutionala

Procurorul general sustine ca argumentul folosit pentru restituirea dosarelor lui Nastase la parchet nu este in acord cu legea fundamentala, se arata in scrisoarea trimisa de Laura Kovesi presedintelui Camerei Deputatilor pe 9 ianuarie.

"Argumentul care a justificat restituirea cauzelor, potrivit caruia Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu poate efectua acte premergatoare cu privire la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala de catre un ministru parlamentar dupa stabilirea calitatii acestuia iar singura autoritate competenta sa efectueze cercetari cu privire la asemenea fapte este Camera Deputatilor, nu este concordant principiilor constitutionale referitoare la separarea puterilor in stat, iar aplicarea acestuia ar avea ca efect extinderea atributiilor autoritatii legislative in domeniul autoritatii judecatoresti", se arata in scrisoare.

Potrivit acesteia, atributia de a se pronunta asupra sesizarilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie apartine in exclusivitate plenului Camerei Deputatilor, si nu poate fi cenzurata de Biroul Permanent, care nu are printre atributiile reglementate de Regulament solutionarea sesizarilor referitoare la formularea cererii de incepere a urmaririi penale.

"Va inaintez alaturat copii ale inscrisurilor din dosarele nr. 68/P/2008 si 227/P/2006, pentru ca plenul Camerei Deputatilor sa se pronunte asupra sesizarilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva deputatului NASTASE ADRIAN pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita (...), luare de mita (...) si santaj(...)", se arata in scrisoare.

Parchetul a atasat, la aceasta scrisoare, "copii ale referatelor intocmite de catre procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, ale adreselor prin care s-au comunicat date suplimentare la solicitarea Comisiei Juridice din cadrul Camerei Deputatilor, si ale inscrisurilor din dosarele nr. 68/P/2008 si 227/P/2006", respectiv "Matusa Tamara" si "Zambaccian 2".

Luni, de la ora 15.00, este reprogramata sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, dupa ce in cursul saptamanii trecute nu s-a intrunit cvorumul de lucru. Pe ordinea de zi a sedintei de joi se afla si o scrisoare transmisa de Procurorul General, Laura Codruta Kovesi. Potrivit viceliderului de grup al PNL, Eugen Nicolaescu, Procurorul General a trimis Camerei "o scrisoare de clarificare" careia i-a atasat o serie de documente la dosarele lui Adrian Nastase.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, in 10 decembrie 2008, trimiterea inapoi la procurori a dosarelor "Zambaccian 2" si "Matusa Tamara" pentru noi probe, pe motiv ca documentele pe baza carora s-a formulat raportul Comisiei juridice sunt nule. In raspuns, Procurorul general, Laura Kovesi, a cerut, pe 9 ianuarie, Camerei Deputatilor, avizul pentru inceperea urmaririi penale a lui Adrian Nastase in dosarele "Matusa Tamara" si "Zambaccian 2", potrivit unor surse judiciare.

Nastase zice ca Parchetul nu a trimis nici o proba noua

Vicepresedintele Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase a declarat luni ca la Biroul Permanent au fost trimise pentru a treia oara aceleasi dosare care il vizeaza, dosare despre care sustine ca justitia le-ar fi declarat nule.

"Astazi la Biroul Permanent este trimis pentru a treia oara acelasi dosar, repet, Biroul Permanent s-a pronuntat, Comisiile juridice au dat doua sau trei rapoarte. S-a spus cumva ca s-au trimis probe noi. Nu este adevarat, sunt aceleasi dosare impachetate care au fost declarate nule de catre justitie, Inalta Curte de casatie si Justitie s-a pronuntat de patru ori in legatura cu dosarul respectiv constatand ca DNA a incalcat legea", a spus Adrian Nastase.

Liderul PSD a aratat ca se incearca, prin retrimiterea dosarelor sale in Parlament, crearea unei atmosfere in perspectiva alegerilor prezidentiale din acest an. "Daca asta intra in prioritatile lui Traian Basescu si ale celor care fac acest joc in acest moment cand sunt atatea alte lucruri de rezolvat, eu cred ca vor plati pana la urma cu imaginea lor si cu popularitatea lor cei care incearca sa perpetueze ideea ca de fapt termopanele mele creeaza problemele tarii dupa patru ani de guvernare de dreapta in Romania", a continat Nastase.

Adrian Nastase a spus si ca, din informatiile sale, nu se va anunta ridicarea monitorizarii pe justitie pentru Romania in raportul CE din vara.

Publicat Luni, 26 Ianuarie 2009 - 14:58
Cuvinte cheie: Nastase, anchetare, aviz, Parlament, Matusa Tamara | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours