Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Judecarea dosarului "Caltabosul", oprita de o exceptie de neconstitutionalitate

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, marti, sesizarea CCR, la cererea avocatului fostului ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, pe motiv ca un articol din Codul de Procedura Penala, privind efectuarea interceptarilor si inregistrarilor, incalca legea fundamentala. Prin urmare, judecarea procesului a fost suspendata pana la solutionarea exceptiei de catre CCR. Decizia Instantei supreme vine la doar o zi dupa ce omul de afaceri liberal Dinu Patriciu a castigat procesul cu SRI, magistratii invocand mai multe pe hotarari ale CEDO, conform carora Legea 51/1991 privind siguranta nationala, in baza careia SRI a interceptat convorbirile, incalca drepturile omului.

Avocatul fostului ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, a cerut, marti, judecatorilor ICCJ, trimiterea dosarului "Caltabosul" la Curtea Constitutionala, pe motiv ca un articol din Codul de Procedura Penala, privind efectuarea interceptarilor si inregistrarilor, incalca legea fundamentala, conform Newsin.

Aparatorul lui Muresan a invocat faptul ca prevederile articolului 91, indice 1 din CPP, privind conditiile si cazurile de interceptare si inregistrare a convorbirilor sau comunicarilor, ar incalca accesul liber la justitie, secretul corespondentei, drepturi si libertati prevazute de constitutie, dar si prevederi ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Pe de alta parte, avocatul lui Decebal Traian Remes si procurorul au cerut respingerea exceptiei de neconstitutionalitate.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au ramas in pronuntare.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata pe 9 iunie pe fostii ministri ai Agriculturii, Decebal Traian Remes si Ioan Muresan – pe primul, pentru trafic de influenta, iar pe cel de-al doilea pentru complicitate la cumparare de influenta, in forma continuata.

Totodata, procurorii l-au trimis in instanta si pe omul de afaceri Gheorghe Ciorba, in sarcina caruia a fost retinuta infractiunea de cumparare de influenta, in forma continuata.

Anchetatorii au constatat ca in zilele de 13 septembrie 2007 si 23 septembrie 2007, Decebal Traian Remes, in calitate de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ar fi acceptat si primit produse alimentare in valoare de 1.500 RON si suma de 15.000 Euro de la Gheorghe Ciorba, prin intermediul lui Ioan Muresan.

Banii si produsele alimentare au fost primite in scopul favorizarii firmei S.C. ”Construct Europromt” S.R.L. Certeze (apartinand fiului omului de afaceri Ciorba Gheorghe) la castigarea a doua licitatii publice de atribuire de lucrari de amenajari funciare, prin exercitarea influentei pe care ministrul o avea asupra functionarilor insarcinati cu derularea procedurilor de achizitie publica din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (I.T.R.S.V) Ramnicu Valcea - structura aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, spun procurorii.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorba ar fi oferit, prin intermediul lui Muresan, ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes, si un autoturism de lux marca „Audi Q7” in valoare de 65.000 Euro, fiind interesat in castigarea licitatiei de la I.T.R.S.V. Ramnicu Valcea, conform procurorilor.

Procurorii spun ca Muresan a jucat rolul de intermediar, avand la baza relatia de prietenie cu Decebal Traian Remes, in conditiile in care cei doi au fost si colegi in Guvernul Romaniei in perioada 1997-2000.

"Intrucat infractiunea de coruptie a fost retinuta in sarcina lui Remes Decebal Traian in calitate de membru al Guvernului Romaniei, la data de 7 octombrie 2007 s-a solicitat Presedintelui Romaniei, in conformitate cu art.109 alin. 2 din Constitutia Romaniei si art.16 alin.1 si 2 din Legea nr.115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, demararea procedurilor legale in vederea urmaririi penale a ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Ulterior, la data de 16 ianuarie 2008, Presedintele Romaniei a transmis ministrului interimar al Justitiei cererea privind declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a lui Decebal Traian Remes. In baza acestei cereri, in data de 28 ianuarie 2008 s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Remes Decebal Traian pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta", se specifica intr-un comunicat al Parchetului.

La data de 6 octombrie 2007, procurorii l-au retinut pe Ioan Muresan pentru o perioada de 24 de ore, acesta fiind prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunerea luarii masurii arestarii preventive. Instanta a dispus inlocuirea arestarii preventive cu obligarea inculpatului de a nu parasi localitatea. La data de 3 ianuarie 2008, aceasta a fost inlocuita cu masura obligarii de a nu parasi tara, valabila pana la 1 iulie 2008.

La data de 10 martie 2008, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului situat in municipiul Baia Mare, apartinand lui Remes, in vederea confiscarii sumelor care au reprezentat obiectul infractiunii de trafic de influenta.

Publicat Marti, 10 Februarie 2009 - 16:05
Cuvinte cheie: Decebal Traian Remes, Ioan Avram Muresan, Caltabosul, Curtea Constitutionala, interceptari | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours