Pe de alta parte, liderul PSD a precizat ca singura sansa de „supravietuire“ a uzinei de la Craiova este privatizarea. „Nu va ascund faptul ca sansa de supravietuire a acestei companii fanion a industriei de profil din Romania este legata de o privatizare cu un partener strategic. De aceea, in urmatoarele zile, pe 30 ianuarie 2009, expira termenul legat de privatizare, pentru aceasta etapa eu sper sa gasim un partener destul de serios, care sa investeasca si mai ales sa nu schimbe profilul acestei companii“, a spus Geoana.
Intrebat de ziaristi daca, din postura de vicepresedinte al CSAT ar putea lega in vreun fel privatizarea Avioane Craiova de contractul de achizitionare de catre statul roman al avioanelor multirol, presedintele Senatului a spus ca aceasta decizie nu-i apartine.
"Nu e decizia mea si cred ca trebuie sa avem in vedere doua componente. Aceasta firma importanta are de lucru pentru ca exista un program de inzestrare a Armatei Romane, pe ceea ce exista in derulare astazi, dar cred ca ambitia reala pentru cei de la Avioane si pentru mine si pentru noi este sa putem gasi un investitor strategic.
Sunt cateva firme foarte mari din Occident, care sunt interesate care vor sa investeasca si cred ca statul roman are o obligatie sa ofere un pachet atractiv pentru un astfel de investitor strategic, care sa preia Avioane Craiova, dar care sa intre intr-un program de dezvoltare de aeronautica civila si militara mai ambitios aici in Romania“, a mai declarat Mircea Geoana.
Societatea Avioane Craiova (ACV) a fost infiintata in anul 1972, avand ca principal domeniu de activitate constructia si reparatia de aeronave si nave. ACV este unicul producator de aeronave de tip militar din sistemul industriei aeronautice romanesti si al avionului de scoala si antrenament IAR 99 SOIM, compatibil cu standardele NATO, destinat Fortelor Armate Romane.