Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Geoana: Inca ma infioara amintirile relatiei cu FMI

Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat luni, dupa sedinta conducerii PSD, ca, dupa aprobarea bugetului pe 2009 in Parlament, coalitia si Guvernul trebuie sa se concentreze asupra politicii economice pe care Romania o va adopta pe perioada de criza. Geoana a subliniat, din nou, conditiile extrem de dure impuse de un acord cu FMI, motivandu-si astfel optiunea de a ne imprumuta de la UE, nu de la Fond.

"Au aparut si modificari substantiale de pozitie fata de un acord cu FMI", a spus Geoana, amintind ca presedintele Traian Basescu spunea acum cateva saptamani ca niciodata nu va fi un acord cu FMI. "Acum se pare ca lucrurile evolueaza intr-o anumita directie. Eu cred ca, inainte sa alunecam spre schimbari de politica economica atat de semnificativa, trebuie sa avem o discutie transparenta, directa, in coalitie si cu opinia publica, ca sa vedem care sunt caile de urmat dupa aprobarea bugetului", a adaugat Geoana.

Presedintele PSD a spus ca acesta este motivul pentru care a propus, in cadrul coalitiei, o intalnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Potrivit liderului PSD, un imprumut luat de la UE e de preferat pentru ca unul cu FMI ar fi unul contractat in conditii extrem de dure. Referitor la posibilitatea unui imprumut de la FMI, Mircea Geoana a spus ca acesta presupune "conditii extrem de dure", cu impact social mare. "Eu nu va ascund faptul ca amintirile relatiei cu FMI inca ma infioara", a declarat Mircea Geoana.

"Nu va ascund faptul ca amintirile relatiei cu FMI inca ma infioara. Sunt conditii extrem de dure, cu impact social foarte puternic si cu constrangeri semnificative. Preferabil ar fi un imprumut fara Fondul Monetar. Asta e un lucru clar. O relatie cu Fondul inseamna constrangeri importante. Este astazi Fondul mai putin drastic in constrangerile pe care le impune?", a declarat Mircea Geoana.

Orice acord incheiat de un stat membru al Uniunii Europene (UE) cu Fondul Monetar International (FMI) trebuie sa treaca pe la Comisia Europeana (CE), dar nu orice acord cu Bruxelles-ul trebuie sa treaca pe la FMI, a declarat luni premierul Emil Boc.

"Nu am luat inca o decizie cu privire la un acord al Romaniei cu Comisia Europeana sau cu FMI, suntem in discutii si vom anunta in doua saptamani o decizie", a completat Boc.

Pe de alta parte, Ionut Popescu, consilier al primului ministru si fost ministru de finante, a declarat ca nu crede ca ar fi posibil un acord cu Comisia Europeana, care sa nu presupuna o colaborare cu FMI.

"Toate statele care au apelat la ajutorul CE in contextul actual au recurs si la un acord cu Fondul. Ultimul acord al Romaniei cu FMI, care nu a presupus ajutor financiar pentru tara, a fost facut tocmai la solicitarea UE, in contextul preaderarii si tocmai pentru ca UE nu avea aceasta capacitate de monitorizare pe care o are Fondul", a explicat Ionut Popescu.

El a precizat ca un acord al Romaniei cu FMI, in conditiile actuale, ar fi mai putin restrictiv decat intelegerile incheiate anterior. "Nu trebuie sa privim FMI la modul rigid, ca ne impune inghetarea salariilor si cresterea taxelor. Putem lua si exemplul Ungariei, ca sa vedem ca sunt mult mai flexibili in momentul de fata", a spus consilierul primului ministru.

Publicat Luni, 16 Februarie 2009 - 15:06
Cuvinte cheie: Geoana, Buget, FMI, Guvern, Boc, Basescu, imprumut, BCE | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours