Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Geoana: Criza economica ar putea aduce instabilitate si incertitudine in zona Marii Negre

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, sustine ca problemele induse de criza economica ar putea aduce regiunea Marii Negre "intr-o spirala a instabilitatii si incertitudinii" si a atras atentia ca noua administratie americana "pare sa priveasca peste" aceasta zona.

"Nu putem sa nu observam modul in care noua administratie americana pare sa priveasca peste Marea Neagra, catre Afganistan, catre Irak si Iran unde avem cu totii probleme grave si urgente de rezolvat, dar credem ca o disparitie relativa de pe agenda noii administratii americane a zonei Marii Negre ar reprezenta o greseala si cred ca obligatia noastra este de a aduce si in atentia noii administratii americane importanta vitala geopolitica a acestei regiuni", a spus Geoana la conferinta "Modelarea unui proiect comun pentru regiunea Marii Negre".

El a reamintit ca in urma cu 20 de ani, "Uniunea Europeana si Occidentul democratic au promis tarilor de la rasaritul sau de la centrul Europei atat de dur marcate de comunism si de experienta Razboiului Rece, ca aceasta promisiune a reunirii Europei va deveni principalul proiect politic al generatiei noastre", adaugand ca in acest moment exista senzatia" tot mai evidenta ca adeziunea membrilor UE la promisiunea initiala pare sa se fi diminuat, iar coeziunea interna a Uniunii insasi pare sa fie astazi slabita".

Totodata, el a mai adaugat ca o formula de stabilitate, de prosperitate si predictibilitate in zona Marii Negre nu poate fi realizata "in absenta unei relatii corecte si angajate cu cele doua tari cheie din zona Marii Negre - Turcia si Federatia Rusa".

Alte doua tari care, in opinia presedintelui PSD, ar mai trebui sustinute sunt Ucraina si Georgia. "In acest moment, avem cu totii o obligatie de a sprijini Ucraina, pentru ca aceasta tara care in acest moment are o suprapunere de probleme delicate de natura economica, de natura politica si de natura geopolitica, reprezinta un pilon obligatoriu de stabilitate si stabilizare pentru ecuatia paneuropeana si nu numai (...) Obligatia de a pastra Georgia pe un traseu al democratiei si al valorilor occidentale reprezinta, in continuare, pentru noi toti, o prioritate absoluta", a declarat Mircea Geoana, citat de Newsin.

"Romania isi permite sa fie mai generoasa in relatia cu vecinii de la Rasarit"

Mircea Geoana considera ca este "inacceptabil" ca Romania sa aiba in continuare relatii tensionate cu tari vecine cum ar fi Ucraina sau Republica Moldova si ca este necesara o mai mare "sofisticare" in modul in care se abordeaza problemele diplomatice in zona Marii Negre.

"Romania a fost prea mult preocupata doar de subiectul integrarii in Europa si, intr-un fel, am adoptat mai putina energie si resurse relatiilor cu vecinii nostri. Este inacceptabil sa avem relatii care au inca elemente de tensiune cu tari extraordinar de importante pentru noi, cum ar fi Ucraina sau Republica Moldova", a declarat Mircea Geoana.

Totodata, Geoana sustine imbunatatirea relatiilor cu Fedearatia Rusa, precum si cu restul partenerilor de la Rasarit, fara periclitarea intereselor nationale sau ale Uniunii Europene si ale Aliantei Nord-Atlantice. "Cred ca a venit clipa unei angajari pragmatice a dialogului cu Federatia Rusa si cred ca o politica la Rasarit, nu numai un parteneriat pentru Rasarit din partea Uniunii Europene, dar si o atitudine constructiva si echilibrata a relatiei noastre cu partenerii de la Rasarit reprezinta o prioritate pentru aceasta etapa. Aceasta nu inseamna sub nicio forma cedarea de la interesul national romanesc sau de la interesele comune ale Europei sau ale Aliantei Atlantice, dar cred ca Romania isi poate permite sa fie mai relaxata si mai generoasa in relatia cu vecinii nostri de la Rasarit", a mai spus Geoana.
Publicat Luni, 16 Martie 2009 - 14:41
Cuvinte cheie: geoana, marea neagra, rusia, ucraina | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours