Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Geoana cere dezbatere publica pe tema supravegherii telefoanelor si internetului

Presedintele Mircea Geoana a declarat, miercuri, ca este nevoie de o dezbatere publica pe tema noilor prevederi legale privind stocarea datelor privind convorbirile telefonice si traficul pe internet, pentru ca exista inca o teama ca astfel de instrumente ar putea sa fie folosite in mod abuziv.

"Trebuie sa fim extrem de clari in democratia romaneasca ca trebuie sa intarim rolul statului in prevenirea unor actiuni de natura terorista sau cu risc de destabilizare statala, si acest lucru este corect si se intampla in toata lumea civilizata. Dar in acelasi timp trebuie sa fim constienti de faptul ca in Romania exista inca o teama sau o suspiciune ca astfel de instrumente ar putea sa fie folosite pentru consolidarea unor tendinte autoritariste in statul roman", a spus Geoana.

"Uitati-va cat de multe reactii vin din mediul civic, din mediul neguvernamental, de la cetateanul obisnuit. Inca mai avem cu totii, undeva in spatele creierului nostru, amintirea unui stat care oprima cetateanul si care il strivea in libertatile sale fundamentale. Nu am facut revolutie in aceasta tara si nu am petrecut 20 de ani de democratizare a acestei tari pentru a inclina balanta intr-o alta directie", a argumentat Geoana.

Liderul PSD a adaugat ca este convins ca autoritatile statului vor folosi "cu extrem de mare prudenta" aceasta noua parghie necesara pentru indeplinirea atributiilor statului de drept si ca este nevoie de prevederi clare pentru "protejarea reala a secretului convorbirilor telefonice, a ceea ce inseamna viata privata".

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a declarat, marti, ca unele din noile prevederi privind retinerea datelor telefonice incurca activitatea procurorilor si ca va propune Ministerului Justitiei modificarea acestora.

"Avand in vedere ca aceasta lege intra in vigoare, am cerut un punct de vedere de la mai multi colegi procurori si am constatat ca sunt o serie de prevederi care ne vor incurca activitatea. Am centralizat punctele de vedere venite de la mai multi colegi din teritoriu si in cursul zilei de maine (n.r. miercuri) vom formula o propunere catre MJ, iar in masura in care se vor considera fundamenentate, noi speram sa se modifice aceste dispozitii", a declarat Kovesi.

Datele privind convorbirile telefonice si SMS-urile vor fi inregistrate de operatorii de telefonie fixa si mobila si vor fi stocate timp de 6 luni, incepand de marti, potrivit Legii 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice, intrata in vigoare.

Tot din 20 ianuarie, toti operatorii de telefonie fixa si mobila sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni de SMS-urile pe care le trimitem, cui si cand le trimitem. Legea dispune ca toate informatiile inregistrate in aceasta perioada sa fie puse la dispozitia procurorilor, in urma unei cereri aprobate de presedintele instantei de judecata careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta, daca informatiile indica pregatirea unei infractiuni grave, potrivit articolului 15 din actul normativ.

Tot din 15 martie, cei care furnizeaza servicii de internet sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni urmatoarele date despre navigarea pe internet: numele, adresa fizica si IP-ul celui care s-a conectat la internet, data si ora la care s-a conectat, precum si data si ora la care s-a realizat deconectarea.

Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, precum si pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, a fost adoptata de Parlament pe 18 noiembrie 2008, a fost promulgata de presedintele Traian Basescu si ulterior publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 780 din 21 noiembrie 2008.

Publicat Miercuri, 21 Ianuarie 2009 - 12:35
Cuvinte cheie: Geoana, lege, inregistrare, telefoane, supraveghere, internet, SMS, consultare | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours