Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Europarlamentarii romani fac front comun impotriva acuzatiilor privind zborurile CIA

Europarlamentarii PDL si PSD au avut interventii similare in plenul de la Strasbourg pe tema prizonierilor de la Guantanamo si a zborurilor secrete CIA, respingand categoric acuzatiile formulate la adresa Romaniei ca ar fi participat in programul de transfer al suspectilor de terorism.

Impreuna cu Jacques Barrot, comisarul pentru Justitie, si cu ministrul ceh pentru Afaceri Europene, Alexander Vondra, europarlamentarii au dezbatut marti la Strasbourg situatia detinutilor de la Guantanamo, a inchisorilor si a zborurilor secrete CIA pe teritoriul UE, dupa recentele decizii ale presedintelui american Barack Obama.

Atat comisarul Barrot, cat si reprezentantul presedintiei cehe a Uniunii Europene au subliniat ca investigatiile privind presupusele zboruri si centre de detentie secrete ale CIA tin de autoritatile nationale, institutiile UE neavand competente in acest domeniu.

Referitor la acuzatiile ca Polonia si Romania ar fi gazduit centre de detentie secrete ale CIA in cadrul luptei impotriva terorismului, Barrot a precizat ca imediat ce si-a preluat mandatul de comisar, a trimis o scrisoare Poloniei solicitandu-i sa investigheze acuzatiile privind presupusul centru de detentie secret al CIA, iar adjunctul procurorului general al Poloniei a deschis o ancheta penala in acest sens.

"Am contactat autoritatile romane, iar in iunie 2008 premierul Romaniei mi-a trimis un raport al Senatului roman. In urma unor contacte ulterioare, autoritatile romane au decis sa adauge acelei prime investigatii informatii dupa consultarea raportului lui Dick Marty din partea Consiliului Europei", a spus Barrot, conform Newsin.

"Aceasta demonstreaza importanta investigatiilor la nivel national. Doar cu aceste rapoarte nationale vom putea progresa, deoarece Comisia si Uniunea Europeana nu au autoritatea de a investiga aceasta problema, ci doar statele membre. Comisia doreste ca aceste investigatii sa fie finalizate si, daca e necesar, sa se plateasca daune victimelor", a aratat comisarul european de origine franceza.

Ministrul ceh a adoptat o atitudine mai rezervata, spunand ca este important "sa privim mai degraba in viitor decat in trecut", acum ca la Washington noul presedinte a decis abandonarea practicilor CIA atat de criticate in timpul administratiei Bush.

Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu a replicat comisarului Barrot reamintind ca Romania a raspuns tuturor institutiilor europene. "De altfel, comisia temporara a Parlamentului European a efectuat o vizita in Romania, iar autoritatile romane au dat dovada de toata disponibilitatea pentru a satisface solicitarile comisiei. Cred ca este absolut suficient ceea ce a intreprins Romania", a spus Marinescu.

Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Pascu, fost ministru al apararii in perioada 2000-2004 - cand ar fi avut loc presupusele zboruri CIA, potrivit raportului senatorului elvetian Dick Marty -, a respins si el aceste acuzatii.

"Solidaritatea care se cere tarilor UE pentru a prelua detinuti de la Guantanamo ar trebui aratata in primul rand tarilor acuzate ca ar fi gazduit centre de detentie secrete ale CIA. As vrea sa subliniez inca o data ca aceste acuzatii nu au fost sustinute de probe nici atunci cand au fost formulate si nici intre timp. Iar acest lucru este valabil si pentru domnul Marty, care nu a reusit sa aduca dovezi in sprijinul acuzatiilor sale formulate in acest plen. Nici investigatiile interne nu au produs dovezi in acest sens", a subliniat Pascu.

"A exploata faptul ca oamenii ar putea sa fi uitat ca nu au fost prezentate dovezi atunci nu inseamna ca intre timp ele ar fi aparut, ci este doar o manipulare cinica pentru scopuri obscure", a conchis europarlamentarul roman.

Un al treilea europarlamentar roman, Alexandru Nazare (PPE-DE), a repetat si el pozitiile formulate de antevorbitorii sai romani, calificand drept "inacceptabil" ca numele Romaniei sa fie "vehiculat gratuit" in contextul dezbaterii privind presupusele inchisori CIA.
Publicat Miercuri, 4 Februarie 2009 - 08:45
Cuvinte cheie: europarlamentari, zboruri CIA, dick marty | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours