Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

DNA: Zeci de institutii de stat au finantat campania lui Adrian Nastase

DNA il acuza pe Adrian Nastase in dosarul „Trofeul calitatii” ca si-a finantat campania pentru alegerile prezidentiale din 2004 folosind banii unor institutii de stat si ai unor companii private, adunand zeci de miliarde de lei, bani disimulati in cheltuieli cu evenimente. Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii anticoruptie, sute de firme private si zeci de institutii publice au contribuit la crearea unui "flux financiar" in beneficiul lui Adrian Nastase.

DNA: Inspectorii fiscali au vrut sa ascunda neregulile din organizarea "Trofeului Calitatii"

DNA: Dana Nastase verifica materialele electorale pentru campania sotului

In centrul actiunilor de colectare ilegala a fondurilor a fost, conform rechizitoriului, Irina Jianu, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii. Jianu a organizat, in 2004, simpozionul „Trofeul calitatii in constructii“, pentru care taxa de participare a fost intre 5 si 20 de milioane de lei vechi. Inspectoratul le cerea firmelor de constructii din tara, prin intermediul inspectorilor, sa participe la simpozion, arata procurorii.

Romsilva, ANPC, ANSV, Hidroelectrica si Distrigaz Sud, printre sponsori

La colectarea in acest mod a fondurilor de campanie au participat insa si institutii publice sau companii de stat, fara legatura cu domeniul constructiilor. De exemplu, Romsilva, condusa de deputatul PSD Ion Dumitru, a obligat zeci de ocoale silvice din tara sa achite taxa de participare la „Trofeul calitatii“.

De asemenea, social-democrata Rovana Plumb, fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), le-a cerut oficiilor teritoriale sa participe la simpozion. In aceeasi categorie ar fi intrat si Liviu Harbuz, sef al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara.

Au existat si companii nationale care au cotizat la „Trofeul calitatii”: Complexul Energetic Turceni, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare, Hidroelectrica, Distrigaz Sud si Electrica Muntenia.

DNA: Strangerea de fonduri, coordonata direct de Nastase

In rechizitoriu se mai arata ca au existat doua etape in colectarea banilor. Prima, din mai 2004, s-a desfasurat la nivelul fiecaruia din cele 11 Inspectorate Teritoriale de Stat in Constructii, iar etapa a doua a avut loc in 16 octombrie 2004, la Sala Palatului. La evenimentul la care participantii la „Trofeul calitatii“ au primit diplomele, invitat de onoare a fost Adrian Nastase. Tot Nastase a stabilit si modul de organizare a „Trofeului calitatii“, sustin procurorii, dupa ce prin Regulamentul adoptat in 23 iunie 2004 Inspectoratul de Stat pentru Constructii a fost trecut in subordinea sa directa.

In total, pentru „Trofeul calitatii“ s-au alocat 71,2 miliarde de lei vechi, din care 67,45 miliarde proveneau din taxele achitate de participanti. Alte aproape 4 miliarde au fost din bugetul ISC, bani care au fost virati societatii organizatoare, Axa Management, controlata de sotii Bogdan si Ioana Popovici, apropiati ai familiei Nastase. Potrivit procurorilor, Irina Jianu a incredintat direct activitatea de colectare a taxelor de participare unui grup de cinci firme controlate de sotii Popovici: Urban Consult, Rond SRL, Contur Media, Axa Management si Media Globe Invest, care si-au retinut 61,55 miliarde din suma adunata.

Alte 53,2 miliarde au ajuns la Eurografica, firma lui Vasile Mihail. Nu mai putin de 52,9 miliarde au reprezentat cheltuieli fictive pentru organizarea evenimentului, conform DNA. Aceste cheltuieli ar fi reprezentat materiale de prezentare a evenimentului (postere, mape, insigne) sau cheltuieli de cazare a participantilor, care, de fapt, si le-au achitat singuri.

Conform procurorilor, cu o zi inainte de finala „Trofeului calitatii“, Eurografica ar fi trecut la cheltuieli de promovare a firmei suma de 33,8 miliarde de lei. Banii au fost folositi de firma lui Vasile Mihail pentru a achita materialele de campanie electorala cu sigla „Adrian Nastase - presedinte“. Printre acestea, au fost si 400.000 de caiete de scoala cu chipul si sloganul de campanie ale lui Nastase.

Conform rechizitoriului, citat de Cotidianul, Adrian Nastase ar fi stiut de finantarea ilegala a campaniei sale electorale din fondurile colectate in cadrul simpozionului „Trofeul calitatii“ si chiar coordona direct actiunea

Acuzatii pe baza marturiilor de la colegi din PSD

„Martorii Rovana Plumb, mandatarul financiar al campaniei prezidentiale, Stireanu Octavian, seful staffului de campanie, Aristide Roibu, trezorierul PSD, Nicola Mihaela, consultant din partea SC Ogilvy Mather Advertising SRL, Popescu Nistorescu Mihaela, consilier personal al invinuitului Adrian Nastase, si Mitrea Tudor Miron, vicepresedinte al PSD, au confirmat ca nu s-au ocupat de achizitionarea materialelor electorale, toate deciziile in acest sens fiind luate de inv. Adrian Nastase sau dupa consultarea cu sotia sa, Dana Nastase“, se arata in rechizitoriul.

Potrivit procurorilor, mai multi sefi de institutii publice le-au spus anchetatorilor cum au fost „invitati“ sa participe la simpozion. De exemplu, Maria Neacsu, sefa Inspectoratului Judetean de Constructii Neamt, a spus la audieri: „Distribuirea invitatiilor ne-a fost trasata ca sarcina de serviciu.“.

Instanta suprema va incepe, in data de 26 februarie, judecata dosarului "Trofeul Calitatii", in care Adrian Nastase, Irina Jianu si de alte patru persoane sunt acuzate in legatura cu strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a social-democratului. Fostul premier Adrian Nastase a fost ales din nou in Parlamentul Romaniei, in ciuda celor patru dosare penale in care a fost cercetat pentru fapte de coruptie. In doua dintre ele, Nastase a fost si judecat, dar nu pana la capat, deoarece o decizie a Curtii Constitutionale arata ca pentru a incepe urmarirea penala impotriva unui fost sau actual ministru care este si parlamentar trebuie aviz din partea Camerei din care face parte. Ulterior, votul colegilor din Camera Deputatilor l-a scapat pe fostul premier de o solutie in instanta.

Publicat Joi, 29 Ianuarie 2009 - 08:52
Cuvinte cheie: Nastase, DNA, invinuit, Trofeul Calitatii, campanie, electorala, Cotroceni, presedintie | Afisari: 65,535
Comentarii (1)
AdrianPopescu, Mizil (Vineri, 30 Ianuarie 2009 - 00:40)
Cred ca am sa mor si Adrian Nastase nu va raspunde penal pentru nici una din faptele sale . Pentru ca in tara asta justitia nu isi face datoria si pentru ca ajung sa fie condamnati numai gainarii . Sintem un popor de prosti si ne meritam soarta .Votam pe cei ce dau mai multi cirnati , mai multe veste , mai multe sepci si pixuri .......Oare mai mult de atit putem fi prostiti ? Imi e rusine ca traiesc in Romania zilelor noastre .....

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours