Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Corlatean: Acordarea cetateniei romane pentru moldoveni este o reparatie istorica

Senatorul PSD Titus Corlatean, presedintele comisiei pentru politica externa, spune, in replica la comentariile critice provenind aparent de la partenerii europeni, ca acordarea cetateniei romane pentru moldoveni este o reparatie istorica, iar Romania trebuie sa se bata pentru interesele sale.

"Legea cetateniei, asa cum a fost ea construita dupa 1991, nu a respectat Constitutia Romaniei. Altfel spus, acel principiu, jus sanguinis, dreptul sangelui - cel care se naste din parinti cetateni romani nu are cum sa-si piarda cetatenia. El s-a pierdut in conditii istorice, dar substanta cetateniei a ramas. Or, legea cetateniei nu a acoperit acest lucru important care este prevazut si de Constitutie. Este o solicitare a celor care provin din cetateni romani, parinti, bunici, cei din Republica Moldova, sa redobandeasca, sa li se confirme aceasta cetatenie. Este o reparatie istorica si macar atat statul roman are datoria si poate s-o faca", a declarat senatorul Titus Corlatean, potrivit Newsin.

Declaratiile senatorului PSD intervin ca urmare a solicitarii de a comenta un articol critic aparut in editia online a cotidianului Financial Times, care scrie ca Uniunea Europeana este obligata sa accepte, din solidaritate, posibilitatea ca Romania sa acorde cetatenia europeana unui sfert din populatia celui mai sarac stat din Europa, Republica Moldova, chiar si in conditiile in care tara noastra este, in aprecierea celor de la Financial Times, un membru disfunctional si indisciplinat al Uniunii Europene, pentru ca nu si-a informat in prealabil partenerii despre o astfel de decizie.

"Ca fost membru al Parlamentului European, va spun sincer, am asistat de multe ori la tot felul de discutii in legatura cu mesajele care apareau prin intermediul Financial Times. Acolo, la Bruxelles, este un lucru cunoscut ca, de fapt, acest jurnal reprezinta o modalitate prin care conducerea Comisiei Europene si anumite institutii europene de la Bruxelles transmit mesaje. La noi, in Romania, se poarta formula 'pe surse', fara citarea totusi clara a sursei. La Bruxelles, cand CE sau alte institutii europene vor sa dea un mesaj politic, pe teme economice, fara sa fie citate, fara sa para ca venind din aceasta directie, veti citi astfel de articole", a explicat Titus Corlatean.

In ciuda unor "nemultumiti" de la Bruxelles, "nu inseamna ca Romania nu trebuie sa se bata pentru proprile sale interese", spune Titus Corlatean, care a dat exemple si de alte tari care au procedat similar.  "Noi in nici un caz nu putem fi calificati drept elevul rau al UE sau atat de indisciplinati. Putem sa citam exemple nenumarate si mult mai dure sau contradictii mult mai complicate. Voi incepe cu Polonia si pot continua si cu Franta, pot continua si cu Germania in anumite momente. Sunt altii mult mai mari ca potential care si-au jucat interesele lor fara sa tina cont, nu odata, de necesitatea ca UE sa aiba o pozitie comuna si au rezolvat fie problema energetica pe cale bilaterala cu Federatia Rusa, asa cum e cazul Germaniei. Polonezii au mers pe niste negocieri foarte dure, unii le-au numit santaj, cand au avut interese. Francezii pe politici agricole. Romania trebuie sa stie sa se bata pentru interesele sale", a conchis senatorul roman.
Publicat Sambata, 18 Aprilie 2009 - 08:40
Cuvinte cheie: cetatenie, r. moldova, titus corlatean | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours