Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Calin Chirita (PDL) cere invatamant in limba materna pentru romanii din Ucraina

Europarlamentarul PDL Calin Catalin Chirita a solicitat, la Bruxelles, adoptarea unei rezolutii privind promovarea dreptului la educatie in limba materna pentru persoanele apartinand minoritatii romane din Ucraina.

Potrivit rezolutiei propusa de Chirita, "Parlamentul European recomanda Ucrainei ca la Universitatea de stat din Cernauti sa infiinteze sectii cu predare in limba materna romana la toate profilurile si specializarile existente”. In plus, se recomanda Ucrainei sa infiinteze sectii cu predare in limba materna romana in scolile profesionale si liceele existente in orasele din regiunile mentionate mai sus, potrivit NewsIn.

"Proiectul de rezolutie a fost inregistrat oficial la Parlamentul European la 27 ianuarie 2009, iar acest demers este in concordanta atat cu obiectivele UE de promovare a drepturilor omului, cat si cu obiectivele Romaniei si cu dezideratele romanilor de peste granite, din Ucraina. Proiectul de rezolutie abordeaza o tema importanta si de actualitate, mai ales dupa vizita oficiala a ministrului roman de externe, Cristian Diaconescu, la Kiev, unde sefii diplomatiilor celor doua tari au convenit ca „monitorizarea interguvernamentala privind respectarea drepturilor minoritatilor din Ucraina si Romania va fi reluata in cursul anului 2009”, se arata in document.

Potrivit comunicatului, rezolutia semnaleaza, pentru prima data in Parlamentul European, ca in Ucraina exista o minoritate de limba romana, care numara peste 410.000 de persoane (inregistrate ca romani si moldoveni la recensamantul din 2001), conform datelor oficiale ale Guvernului Ucrainei.

Publicat Luni, 16 Februarie 2009 - 16:56
Cuvinte cheie: Calin Catalin Chirita, PDL, romani, Ucraina | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours