Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Basescu: SUA si UE trebuie sa aiba programe similare pe schimbari climatice

Presedintele Traian Basescu a declarat inaintea plecarii la reuniunea informala UE-SUA, ca Romania sustine un parteneriat strategic UE-SUA, iar subiectul schimbarilor climatice trebuie rezolvat pentru ca economiile din Uniune sa nu fie dezavantajate fata de cea a SUA.

Seful statului a explicat ca reuniunea informala a sefilor de stat si de guvern ai Uniunii Europene cu presedintele Statelor Unite ale Americii are drept scop relansarea relatiilor UE-SUA si a punctat ca Romania a sustinut permanent ca relatiile trans-atlantice este una care trebuie sustinuta si dezvoltata. "Ne-ar bucura daca, in actiunile hotarate, se va putea desprinde un parteneriat strategic UE-SUA", a afirmat Traian Basescu, citat de Newsin.

Basescu a adaugat ca un subiect care urmeaza a fi abordat in intalnirea UE-SUA este cel al schimbarilor climatice, in conditiile in care SUA este dintre marile puteri economice care nu au ratificat Acordul de la Kyoto. "Se pare ca exista intentia noii administratii de a da curs unui program ambitios de diminuare a emisiilor", a afirmat seful statului.

Presedintele Romaniei a tinut sa puncteze ca acest subiect este foarte important a fi reglementat pentru ca, in conditiile in care obiectivul UE este ca pana in 2020 Uniunea sa realizeze 20% din cantitatea de energie necesara din surse regenerabile, costurile economice presupuse ar putea pune economia UE intr-un "dezavantaj in competitia pe pietele internationale". "Un element cheie in discutiile Uniunii cu SUA este abordarea de programe similare, pentru ca in viitor sa avem o concurenta fair sau care sa nu dezavantajeze economiile din UE", a subliniat presedintele. El a adaugat ca un alt subiect care va fi discutat este si cel al securitatii energetice.

Presedintele a mentionat ca "tema de varf" va fi criza economica si financiara, subliniind ca, dupa intalnirea G20 s-au remarcat abordari relativ diferite ale SUA si ale statelor membre UE. Despre acest subiect, Basescu a explicat ca Romania se incadreaza in linia UE de a utiliza eficient resursele finananciare "si in niciun caz pomparea de resurse in banci fara ca acestea sa fie curatate de activele toxice nu ni se pare a fi o solutie", amintind de "experienta romaneasca din anii '90".

Cat priveste "subiectele politice", Basescu a precizat ca va fi abodata situatia de securitate din Orientul mijlociu, mentionand ca "nu sunt divergente intre UE si SUA".
   

Publicat Duminica, 5 Aprilie 2009 - 11:37
Cuvinte cheie: Basescu, UE-SUA, parteneriat | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours