CHIAR DACA CA N-A FOST UN ELEV STRALUCIT
Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Basescu, profesor de istorie ad-hoc, la aniversarea Unirii Principatelor

Presedintele Traian Basescu a vizitat, vineri, expozitia organizata de Muzeul National de Istorie cu ocazia implinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor, dupa ce a participat la ceremonia de la Patriarhie. Seful statului a amintit, in discursul tinut la Muzeul National de Istorie, cuvintele lui Kogalniceanu rostite catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza: "Fa ca legea sa inlocuiasca arbitrarul, fa ca legea sa fie tare", aratand ca aceste cuvinte ar trebui sa ne ghideze si acum.

"24 ianuarie 1859 este data alegerii unanime in Tara Romaneasca a lui Alexandru Ioan Cuza, care fusese votat ca domn pe 5 ianuarie, in Moldova. Este o data-simbol, care exprima capacitatea romanilor de a actiona solidar si de a raspunde cu intelepciune exigentelor timpului pe care il traiau", a spus Basescu.

La finalul discursului sau, seful statului le-a explicat catorva elevi de gimnaziu ce reprezinta Unirea Principatelor si cine a fost Cuza, dupa care, impreuna cu ei, a vizitat exponatele din Muzeu. Presedintele a semnat si cartea de onoare a Muzeului, dupa care, inainte de a pleca, s-a asigurat ca elevii au retinut semnificatia Unirii Principatelor si datele istorice, punandu-le intrebari.

Presedintele a tinut sa-l asigure pe directorul Muzeului de Istorie ca va participa la toate expozitiile la care este chemat, directorul Muzeului explicand-i ca anul acesta va mai exista o ocazie speciala, implinirea a 20 de ani de la Revolutie. In strada, inainte de a urca in masina, o doamna a incercat sa-l interpeleze pe seful statului, caruia vroia sa-i ceara ajutorul pentru a-si rezolva niste probleme legate de proprietate.

Anterior, seful statului a participat la sarbatoarea Unirii Principatelor in Aula Magna "Teoctist Patriarhul" din Palatul Patriarhiei, fost Palat al Deputatilor, "ridicat acum un secol pe locul in care Adunarea Electiva a Tarii Romanesti l-a votat in unanimitate pe Alexandru Ioan Cuza, cel care fusese deja ales in Moldova la 1 ianuarie 1859".

"Alegerea de la Bucuresti din 24 ianuarie 1859 a fost retinuta de istorie ca data simbol a unirii Principatelor. Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza este expresia capacitatii oamenilor vremii, adevarati patrioti si oameni de stat, de a raspunde politic constrangerilor externe si a trece peste divizarea interna si interesele personale", a aratat, in discursul sau, seful statului.

Seful statului a subliniat importanta momentului Unirii pentru reformarea Romaniei, in doar cativa ani de la acest moment, in pofida dificultatilor, consecintele modernizatoare facandu-se simtite in toate domeniile. "Daca urmarim cu atentie actele care au urmat momentului unirii putem constata existenta unui proiect al generatiei unioniste, un proiect pentru societatea acelor timpuri si totodata un proiect vizionar", a aratat seful statului.

"Consecinta cea mai insemnata pentru noi, cei de astazi, este cea oferita de curajul si determinarea de a crede inr-un proiect care construieste natiunea moderna si da sens istoriei romanilor. Aniversarea Unirii de la 1859 de aminteste de aceste idealuri precum si de responsabilitatea noastra de a actiona in intersul natiunii pentru a exprima si realiza aspiratiile romanilor", a continuat presedintele.

Basescu a evocat si solidaritatea cu poporul roman a Bisericii Ortodoxe, "ai caror membri au contribuit de-a lungul timpului la implinirea unitatii nationale".

Discursul sefului statului a fost urmat de alocutiunile academicianului Dan Berindei si Patriarhului Daniel. La final, presedintele Traian Basescu si vicepresedintele Academie Romane, Dan Berindei au primit din partea Patriarhiei Medialia Jubiliara emisa cu ocazia implinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor.

Aniversarea s-a incheiat cu un moment muzical sustinut de orchestra si grupul psaltic "Anton Pann", care a interpretat si Hora Unirii, moment pe care toti invitatii, in frunte cu sefului statului, l-au intampinat stand in picioare.

La evenimentul desfasurat la Patriarhie au participat, dintre politicieni, premierul Emil Boc, membri ai Cabinetului: Vasile Blaga, Adriean Videanu, Elena Udrea, Mihai Stanisoara, Monica Iacob-Ridzi, Teodor Paleologu, Gabriel Sandu, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, primarul sectorului 2, Neculai Ontanu. Au mai fost prezenti ierarhi ai Sfantului Sinod si membri ai Academiei Romane.

Publicat Vineri, 23 Ianuarie 2009 - 15:36
Cuvinte cheie: Basescu, Unirea, Principatelor | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours