Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Basescu: Politicienii care nu vor descentralizarea vor ca primarii sa vina in genunchi la Bucuresti

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, la Neptun, la reuniunea Asociatiei Comunelor din Romania, ca primarii trebuie sa se lupte pentru obtinerea autonomiei locale, afirmand ca sunt politicieni care nu doresc acest lucru si care vor ca primarii sa vina in genunchi la Bucuresti.

"O problema dureroasa este descentralizarea. Sunt multe ezitari la nivel central inca din 1990. In acest guvern s-a inceput ceva, dar s-a oprit. Veti auzi politicieni care spun ca descentralizarea nu trebuie facuta pentru ca primarii nu stiu sa gestioneze.(...) Vor controlul constiintei politice a primarilor, vor sa-i faca dependenti, sa mearga in genunchi la Bucuresti", a spus Basescu. Seful statului a mai spus ca descentralizarea este acelasi lucru cu autonomia locala si i-a indemnat pe primari sa lupte pentru ea.

Dupa ce presedintele Asociatiei Comunelor, Emil Draghici, a anuntat finalizarea unei agende a comunelor, care va fi un ghid pentru autoritatile locale, dar si pentru cele centrale, seful statului a spus ca documentul acopera, practic, toate aspectele de interes pentru mediul rural.

Presedintele a apreciat ca este pentru prima data dupa '90 cand se adopta un astfel de document, care este complet "depolitizat". "Este un document tehnic, pragmatic, este pe prioritati si reuseste sa se constituie intr-un ghid extrem de util si pentru partidele politice", a adaugat presedintele, citat de Newsin.

Basescu s-a referit si la decalajul economic existent in prezent intre mediul urban si cel rural. In opinia sa, problemele sunt provocate de dependeta localitatilor din mediul rural fata de bugetul central si s-a referit la infiintarea unor bugete multianuale, in special pentru atragrerea de fonduri europene. Traian Basescu a abordat si problema lipsei locurilor de munca din mediul rural si i-a indemnat pe reprezentantii autoritatilor locale sa atraga fonduri, in special prin proiecte intercomunitare, pentru infiintarea de IMM-uri la sate. "A venit timpul ca din mediul rural sa plece paine si nu grau, sa plece produse lactate si nu lapte", a spus Basescu.

Lipsa unei educatii sustinute este o alta problema pe care presedintele a prezentat-o si care, potrivit acestuia, se perpetueaza si va provoca probleme pe termen lung. "Indiscutabil, o alta mare problema este inegalitatea de sanse petru tinerii din mediul rural. Calitatea studiilor condamna tanara generatie la sanse mici. Va trebui sa gasim solutii, sa aveti profesori in mediul rural, iar acest lucru se poate face cu o politica buna a Guvernului, care trebuie sa se implice in stimularea cadreor didactice sa predea in medul rural", a adaugat Traian Basescu.

Foto: Newsin

Publicat Sambata, 2 August 2008 - 12:46
Cuvinte cheie: Basescu, descentralizare satelor, mediu rural, mediu urban | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours