Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Basescu: Cand o sa vad un director roman in Primaria Sf. Gheorghe o sa-mi reanalizez pozitia

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri seara ca isi va retrage afirmatiile referitoare epurarea etnica din administratiile locale unde majoritatea e maghiara atunci cand Antal Arpad, primarul din Sf. Gheorghe, ii va arata un director din Primaria lui care este roman.

"Astept ca dl. primar (Antal Arpad, primarul din Sf. Gheorghe, n.r.) sa-mi arate daca are vreun director roman la Primarie. Cand dl primar imi va arata primul, atunci o sa reanalizeze pozitia mea", a precizat Traian Basescu, in replica la o declaratie de vineri a lui Antal Arpad, care a spus ca presedintele, prin afirmatiile sale recente, provoaca minoritatea maghiara, transmite Newsin.

Seful statului a adaugat ca in opinia sa problemele din Covasna si Harghita sunt exact aceleasi ca cele din Vaslui, Teleorman sau Bucuresti, si anume locuri de munca, solutii pentru problemele existente, si nu este momentul unei dezbateri privind autonomia.

"Cui foloseste in perioada de criza economica o dezbatere extrem de ascutita pe tema Constitutiei, pentru ca despre asta este vorba, de Constitutie, iar cine citeste articolul 1 vede caracterul statului roman, iar daca citeste articolul 152 afla ca articolul 1 nu poate fi revizuit", a declarat Traian Basescu.
Potrivit sefului statului, cine crede ca Constitutia este un act facultativ greseste.

Intrebat de un jurnalist daca isi va retrage declaratiile facute la Budapesta privitor la autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, Basescu a afirmat ca nu va face acest lucru, iar referitor la reactiile dure ale liderilor maghiari imediat dupa acele declaratii, seful statului considera ca a fost si o chestiune de orgoliu din partea acestora.

Presedintele a ajuns vineri dupa amiaza la vila de protocol din judetul Covasna impreuna cu sotia, dupa ce a petrecut o zi in statiunea brasoveana Predeal. Inainte de a pleca spre Covasna, Traian Basescu a repetat declaratiile facute saptamana trecuta la Budapesta, cand a afirmat ca nu va exista niciodata autonomie teritoriala in Secuime. "In Romania, datorita Constitutiei, articolul 1, autonomia teritoriala este imposibila. Este clar ca oamenii sunt mintiti de politicienii care au jurat in Parlament ca vor respecta Constitutia. Este de neadmis politica facuta de multi primari de etnie maghiara, care au trecut la un proces de epurare a romanilor din primariile pe care le conduc", a declarat Basescu.

Referitor la declaratia facuta de presedinte la Predeal, primarul din Sf. Gheorghe Antal Arpad (UDMR), a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca o considera ca un gest "iresponsabil" si "extrem de periculos".
"Exista doua posibilitati. Doreste sa obtina voturile nationalistilor romani care nu au mai intrat in Parlament, ma gandesc la simpatizantii PRM si PNG, asta sa zicem e varianta optimista, ca face ceea ce face doar pentru voturi. Varianta pesimista, din punctul de vedere al Romaniei, este ca presedintele doreste sa irite comunitatea maghiara din Romania, ceea ce, ca sociolog, spun ca este foarte periculos intr-o perioada de criza economica. Trebuie sa fii cel putin iresponsabil ca intr-o perioada de criza, cand oamenii sunt mai impulsivi si mai revoltati din cauza problemelor, sa provoci o comunitate de 1,5 milioane de oameni", a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, Antal Arpad.

Seful statului va avea sambata o intalnire cu reprezentanti ai autoritatilor locale din Covasna si Harghita.

Publicat Vineri, 13 Februarie 2009 - 21:25
Cuvinte cheie: Basescu, autonomie, Covasna, Sfantu Gheorghe, maghiari, constitutie | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours