Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Basescu: Asumarea dublei identitati, de maghiar si roman, a devenit mai usoara ca niciodata

Presedintele Traian Basescu le-a transmis maghiarilor din Romania un mesaj de felicitare, in care le spune ca Romania e patria comuna a tuturor cetatenilor sai si ca, datorita democratizarii din ultimii ani, asumarea dublei identitati,de maghiar si roman, a devenit mai usoara ca niciodata in istorie.

"Dragi concetateni maghiari, inteleg sentimentul de mandrie care va cuprinde in aceasta zi si sunt alaturi de dumneavoastra in momentele de sarbatoare. Maghiarii au dat dovada in decursul istoriei ca sunt un popor iubitor de libertate. Au dovedit-o si in anul 1956 cand s-au ridicat impotriva dictaturii comuniste. Au dat Europei si intregii lumi oameni cu performante deosebite in viata stiintifica, culturala sau sportiva. Inteleg mandria dumneavoastra de a fi maghiar si cred ca acest sentiment de mandrie are motive intemeiate", scrie seful statului.

Traian Basescu le mai transmite etnicilor maghiari ca drepturile minoritatilor sunt garantate in Constitutie si ca, datorita calitatii de stat membru UE al Romaniei si Ungariei, asumarea dublei identitati de maghiar si roman a devenit mai usoara ca niciodata in istorie."Cred ca trebuie sa fiti mandri si de calitatea dumneavoastra de cetateni romani. Romania este patria comuna a tuturor cetatenilor ei, indiferent de originile acestora. Daca in perioada dictaturii comuniste drepturile omului, intre care si drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, au fost nesocotite, in ultimii 20 de ani s-au facut pasi ireversibil in constructia unei societati democratice si pluraliste, unde drepturile minoritatilor sunt garantate chiar in Constitutie. In contextul actual, in care Romania si Ungaria fac parte din aceeasi mare familie europeana, cu scopuri comune de modernizare si bunastare, asumarea acestei duble identitati si mandrii, de a fi maghiar si cetatean roman, a devenit mai usoara si mai naturala decat a fost vreodata in istorie", mai scrie presedintele Basescu.

Presedintele Ungariei, Laszlo Solyom, a facut sambata o scurta vizita privata in Romania, cu o zi inainte de data programata, deoarece, dupa afirmatiile autoritatilor Ungare, Romania nu a permis aterizarea la Targu Mures a aeronavei prezidentiale. Sambata, Solyom a declarat la Cozmeni, dupa ceremoniile care au avut loc cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, ca decizia autoritatilor romane de a-i interzice aterizarea cu un avion militar la Tg Mures o considera doar "un gest neprietenesc" si ca regreta ca Traian Basescu nu a fost present, potrivit Newsin.

Ministrul de externe al Ungariei, Göncz Kinga, a declarat sambata ca gestul autoritatilor romane, de a nu permite aterizarea aeronavei lui Solyom Laszlo la Tg Mures, a fost unul "neprietenos", pentru care nu s-a primit inca o explicatie "linistitoare".

"A fost un gest neprietenos al partii romane sa refuze eliberarea autoizatiei de aterizare. Ministerul de Externe nu a primit, deocamdata, o explicatie linistitoare in acest sens", a declarat Göncz sambata pentru MTI, agentia fiind citata intr-un articol al site-ului de stiri www.index.hu.  Totodata, sefa diplomatiei ungare a mai afirmat ca deocamdata partea romana motiveaza aspecte tehnice pentru gestul privind aeronava sefului de stat ungar.

Institutia Prezidentiala a Ungariei a publicat, vineri, 13 martie, pe site-ul propriu, un comunicat in care afirma ca vizita presedintelui Solyom Laszlo in Romania a fost devansata pentru ziua de sambata, pentru ca autoritatile aeronautice romane i-au retras permisiunea de aterizare duminica la Tg. Mures.
Publicat Duminica, 15 Martie 2009 - 12:46
Cuvinte cheie: basescu, maghiari | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours