Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

60 de ani de la infiintarea NATO: Geoana sustine retragerea trupelor din Irak

Parlamentarii au marcat 60 de ani la infiintarea NATO printr-o sedinta comuna in cadrul careia au luat cuvantul si presedintele Traian Basescu, Emil Boc si presedintele Senatului. In timp ce seful statului si prim-ministrul au subliniat importanta participarii Romaniei la operatiunile Aliantei, Mircea Geoana si-a exprimat dorinta ca anul 2009 sa coincida cu incetarea prezentei militare a Romaniei in Irak.

Presedintele a subliniat faptul ca NATO reprezinta principalul garant al securitatii si ca aderarea la structurile sale a insemnat un plus de coerenta intr-un moment de confuzie.

"Obiectivul aderarii la NATO a dat coerenta si directie administratiei centrale si clasei politice romanesti. Intr-o vreme cand confuzia politica era inca mare si ne confruntam cu o severa criza economica, deschiderea usii NATO a contribuit la depasirea unui moment dificil pentru Romania", a declarat Traian Basescu in cadrul discursului sustinut in Parlament, potrivit Newsin.

Presedintele a vorbit si despre sansa Romaniei de a juca un rol activ in cadrul Aliantei, amintind de summitul desfasurat anul trecut la Bucuresti, dar si de promovarea continua a unui parteneriat consolidat al NATO cu Uniunea Europeana.

"Prin prestatia sa in cadrul NATO, Romania s-a afirmat ca un aliat european cu vocatie trans-atlantica. Este un profil pe care dorim sa-l consolidam, prin contributia activa, inclusiv din cadrul Uniunii Europene, la intarirea relatiei trans-atlantice si a cooperarii intre NATO si Uniunea Europeana. Romania are obligatia sa manifeste fermitate pentru mentinerea obiectivului general reflectat de Declaratia de la Bucuresti, axat pe indivizibilitatea securitatii Aliantei, solidaritatea colectiva si asigurarea unei "arhitecturi cuprinzatoare" pentru un posibil sistem NATO antiracheta, interconectat cu cel american, care sa acopere si sa protejeze "intregul teritoriu Aliat", a mai spus seful statului.

Boc: Romania are un loc recunoscut in structura NATO, trebuie sa fim loiali si credibili


"Principiul apararii colective ramane cea mai importanta functie a NATO", a mai afirmat Emil Boc, adaugand ca Romania in NATO inseamna securitate si credibilitate. In acelasi timp, premierul a punctat si castigurile pentru Romania - prin intrarea in NATO s-a "castigat enorm in plan civil si militar", armata transformandu-se in organism modern. In aceasi timp, Boc a corelat siguranta data de apartenenta la Alianta cu dezvoltarea deschisa de integrarea in Uniunea Europeana. In acest sens, Boc a subliniat ca, pentru Romania, NATO a reprezentat primul semnal de deschidere catre Vest si de catalizator pentru dezvoltare.

Premierul a mai spus si ca Romania pregateste, prin programul de guvernare, o serie de directii de actiune in domeniul securitatii. El a laudat si modul in care, in Afganistan, Romania si-a respectat angajamentele asumate.

Geoana: "Trupele romanesti din Irak si-au epuizat utilitatea politica si strategica"

"Vom fi chemati, probabil, sa venim cu trupe suplimentare in Afghanistan, insa trupele romanesti din Irak si-au epuizat utilitatea politica si strategica, iar anul 2009 trebuie sa fie momentul incetarii prezentei Romaniei in aceasta tara", a spus Mircea Geoana.

Geoana a adaugat ca, indiferent de contextul economic defavorabil, Romania trebuie sa asigure un nivel de trai adecvat pentru militarii care-si risca viata in teatrele de operatiuni din strainatate. "Va trebui sa gasim resurse financiare, materiale si de respect fata de barbatii si femeile in uniforma care-si fac datoria fata de tara", a apreciat pesedistul. El a cerut si pastrarea unui moment de reculegere in memoria soldatilor romani cazuti in misiunile din aceste doua tari.

Pe de alta parte, presedintele Senatului s-a pronuntat pentru o crestere a rolului Romaniei in cadrul relatiilor internationale, sustinand ca actuala influenta internationala a tarii noastre nu este pe masura marimii sale. Ca exemplu, el a invocat Polonia care are un candidat pentru postul de secretar general al NATO si unul pentru cel de presedinte al Parlamentului European. "Influenta Romaniei are inca de suferit. Probabil si datorita vrajbei interne prelungite, ea nu mai este acolo un era. Fac un apel la toate familiile politice sa strangem randurile cu totii pentru a putea sa cladim o influenta romaneasca autentica", a spus presedintele Senatului.
Publicat Marti, 31 Martie 2009 - 14:50
Cuvinte cheie: NATO, basescu, boc, geoana, trupe, irak, afganistan | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours