Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

UDMR ii ofera lui Tokes primul loc pe lista la europarlamentare

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat vineri, la Tg. Mures, ca, la intalnirea pe care a avut-o cu Laszlo Tokes, i-a oferit acestuia primul loc pe lista de candidati ai Uniunii la alegerile europarlamentare din vara.

Cele doua parti, conduse la nivel de varf, respectiv de presedintele Uniunii, Marko Bela, si de presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Tokes Laszlo, au facut propuneri, urmand sa mai aiba o discutie in 12 februarie, inaintea intrunirii Consiliului Reprezentantilor Unionali din 14 februarie, transmite corespondentul NewsIn.

„Am avut aceasta intalnire in interesul unei unitati cat mai depline a maghiarilor din Romania. Noi am facut doua propuneri concrete si pertinente. Pe de o parte am propus sa continuam consultarile pentru infiintarea unui for, crearea unui cadru institutional pentru colaborare intre UDMR si CNMT, in care sa atragem si alte asociatii si organizatii ale maghiarilor.

Sa infiintam un for de coordonare politica a maghiarilor. Am finalizat princiipile. O alta propunere se refera la alegerile pentru Parlamentul European. Am propus sa participam la aceste alegeri pe liste comune, pe lista solidaritatii maghiare din Romania, care, din punct de vedere juridic, ar fi lista UDMR. Aceasta lista ar fi condusa de domnul episcop Tokes Laszlo”, a declarat Marko Bela.

Episcopul Tokes Laszlo, care a castigat un mandat de europarlamentar separat de UDMR, sustine ca nu este intru totul de acord cu ceea ce a propus UDMR.

„Initiativa noastra de intelegere cu UDMR s-a concretizat in propuneri. Din partea noastra am facut o propunere diferita. Concret, am propus conlucrarea in cadrul unui forum, propunere facuta anul trecut, pe care ar trebui doar sa o semnam. Am propus o lista nationala a maghiarilor pentru Parlamentul Europei, care s-ar ridica deasupra intereselor de partid. La acest punct s-au ivit diferentele intre pozitiile noastre. UDMR doreste pur lista de partid; le multumesc pentru oferta de a ocupa primul loc, dar pe plan principial nicidecum nu as face un compromis in interesul meu personal”, a declarat Tokes Laszlo.

Episcopul doreste ca toate organizatiile politice si nepolitice maghiare sa se uneasca si sa fie schimbata denumirea UDMR. El crede ca liderii Uniunii au sperat sa il castige cu oferirea primului loc pe lista. „Sper sa ne intelegem deoarece aceasta este o asteptare a majoritatii maghiarilor. S-au gandit sa ma propuna pe mine, s-ar putea sa accept, dar nu neaparat. Daca este nevoie si ajungem la o intelegere pentru o lista comuna s-ar putea sa ma candidez, dar pe o lista de partid, asta ar insemna ca in 23 m-au dat afara si in 29 m-au primit inapoi. Si-au dat seama ca au nevoie de mine”, a spus episcopul.

Tokes Laszlo sustine ca partenerul puternic al UDMR ar putea fi CNMT, „care aduna o mare parte a organizatiilor din afara UDMR, inclusiv PCM”.

Concret acesta propune ca pe lista pentru PE proportia sa fie de 40% CNMT si ceilalti si restul UDMR. „Eu cred ca daca noi am dobandit cam 40% in 2007 cam in aceasta proportie dorim locurile. Pentru noi este important ecumenismul politic in spiritul caruia am facut propunerea. Electorii UDMR s-au restrans foarte mult, sunt cam 450.000 de voturi”, a explicat Tokes.

Episcopul a conchis ca nu se va repeta situatia din 2007 si 2008, cand au fost mai multe intalniri intre aceleasi parti, pentru ca in final sa nu se ajunga la nicio intelegere.

Publicat Vineri, 30 Ianuarie 2009 - 19:51
Cuvinte cheie: Laszlo, Tokes, candidat, europarlamentare, UDMR, Marko, Bela | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours