Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Tokes spune ca locul intai la europarlamentare oferit de UDMR este o capcana

Europarlamentarul Tokes Laszlo este de parere ca oferta UDMR de a ocupa primul loc pe lista de candidati ai Uniunii pentru alegerile europarlamentare este de fapt o capcana si ca decizia sa, oricare ar fi ea, ar da dreptate UDMR si i-ar intari pozitia.

 

Episcopul reformat sustine ca, daca accepta sa conduca lista Uniunii, renunta la propriile principii si poate fi acuzat ca a tradat ideea de lista comuna a maghiarimii, iar daca respinge oferta, atunci va fi acuzat ca este pesoana care a impiedicat realizarea unui consens dintre cele doua tabere ale comunitatii maghiare.

Europarlamentarul sustine ca fata de reticenta UDMR din 2007, cand Uniunea nu a vrut sa participe la stabilirea unei liste comune, acum se pare ca situatia s-a inrautatit. "Situatia de atunci se pare ca se repeta acum, in 2009, in contextul alegerilor europarlamentare.

Conducerea UDMR merge mai departe de data aceasta si imi ofera primul loc pe lista, insa se izoleaza de la posibilitatea intocmirii unei liste comune a maghiarimii, amanand acest consens pentru o data dupa stabilirea listei. Avand in vedere aceste aspecte, in opinia mea, UDMR ma pune in fata unei grele alegeri, daca nu chiar ma atrage intr-o capcana”, afirma Tokes intr-un comunicat de presa de joi.

El a precizat ca va insista in continu are pentru formarea unei liste "a unitatii nationale". "Decizia mea, oricare ar fi ea, ar da dreptate UDMR si, vrand, nevrand, i-ar intari pozitia. Avand in vedere aceste aspecte si intentia mea initiala, voi insista in continuare si din punct de vedere principial pentru formarea unei liste a unitatii nationale”, mai sustine Laszlo Tokes, adaugand ca este dispus sa renunte chiar la candidatura sa la Parlamentul European daca asta presupune o alcatuire corespunzatoare a listei unitatii nationale.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat vineri, la Targu Mures, ca, la intalnirea pe care a avut-o cu Laszlo Tokes, i-a oferit acestuia primul loc pe lista de candidati ai Uniunii la alegerile europarlamentare din vara. Cele doua parti, conduse la nivel de varf, respectiv de presedintele Uniunii, Marko Bela, si de presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Tokes Laszlo, au facut propuneri, urmand sa mai aiba o discutie in 12 februarie, inaintea intrunirii Consiliului Reprezentantilor Unionali din 14 februarie.

"Am avut aceasta intalnire in interesul unei unitati cat mai depline a maghiarilor din Romania. Noi am facut doua propuneri concrete si pertinente. Pe de o parte am propus sa continuam consultarile pentru infiintarea unui for, crearea unui cadru institutional pentru colaborare intre UDMR si CNMT, in care sa atragem si alte asociatii si organizatii ale maghiarilor. Sa infiintam un for de coordonare politica a maghiarilor. Am finalizat princiipile. O alta propunere se refera la alegerile pentru Parlamentul European. Am propus sa participam la aceste alegeri pe liste comune, pe lista solidaritatii maghiare din Romania, care, din punct de vedere juridic, ar fi lista UDMR. Aceasta lista ar fi condusa de domnul episcop Tokes Laszlo”, a declarat Marko Bela.

Episcopul Tokes Laszlo, care a castigat un mandat de europarlamentar separat de UDMR, sustine ca nu este intru totul de acord cu ceea ce a propus UDMR. „Initiativa noastra de intelegere cu UDMR s-a concretizat in propuneri. Din partea noastra am facut o propunere diferita. Concret, am propus conlucrarea in cadrul unui forum, propunere facuta anul trecut, pe care ar trebui doar sa o semnam. Am propus o lista nationala a maghiarilor pentru Parlamentul Europei, care s-ar ridica deasupra intereselor de partid. La acest punct s-au ivit diferentele intre pozitiile noastre. UDMR doreste pur lista de partid; le multumesc pentru oferta de a ocupa primul loc, dar pe plan principial nicidecum nu as face un compromis in interesul meu personal”, a declarat vineri Tokes Laszlo.

Concret, episcopul doreste ca toate organizatiile politice si nepolitice maghiare sa se uneasca si sa fie schimbata denumirea UDMR. El crede ca liderii Uniunii au sperat sa il castige cu oferirea primului loc pe lista. „Sper sa ne intelegem deoarece aceasta este o asteptare a majoritatii maghiarilor. S-au gandit sa ma propuna pe mine, s-ar putea sa accept, dar nu neaparat. Daca este nevoie si ajungem la o intelegere pentru o lista comuna s-ar putea sa candidez, dar pe o lista de partid, asta ar insemna ca in 23 m-au dat afara si in 29 m-au primit inapoi. Si-au dat seama ca au nevoie de mine”, a spus episcopul.

Tokes Laszlo sustine ca partenerul puternic al UDMR ar putea fi CNMT, „care aduna o mare parte a organizatiilor din afara UDMR, inclusiv PCM”.

Acesta propune ca pe lista pentru PE proportia sa fie de 40% CNMT si ceilalti si restul UDMR. „Eu cred ca daca noi am dobandit cam 40% in 2007, cam in aceasta proportie dorim locurile. Pentru noi este important ecumenismul politic in spiritul caruia am facut propunerea. Electorii UDMR s-au restrans foarte mult, sunt cam 450.000 de voturi”, a explicat Tokes.

Episcopul a conchis ca nu se va repeta situatia din 2007 si 2008, cand au fost mai multe intalniri intre aceleasi parti, pentru ca in final sa nu se ajunga la nicio intelegere.

Publicat Joi, 5 Februarie 2009 - 18:08
Cuvinte cheie: Tokes, UDMR, europarlamentare, capcana | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours