Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Tariceanu: Discutiile despre un presedinte executiv in PNL sunt minore

Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat luni ca,personal,nu este de acord cu reducerea numarului vicepresedintilor partidului si ca propune ca din Biroul Politic Central sa faca parte opt presedinti de CJ si primarii de municipii, functia de presedinte executiv fiind un subiect minor.

Intrebat despre posibilitatea infiintarii functiei de presedinte executiv - sustinuta de tandemul de contracandidati ai sai Orban-Antonescu -, liderul in functie al PNL a raspuns ca acest gen de propuneri "sunt facute dintr-o perspectiva individuala". "Dar acestea sunt subiecte de interes minor", a continuat el.

Cat priveste micsorarea numarului de vicepresedinti, presedintele PNL a mentionat "nu exista nici macar o majoritate in aceasta chestiune". "Unii spun ca ar fi bine sa diminuam, altii spun sa-l lasam asa cat este. Punctul meu de vedere este ca in aceasta faza in care suntem, in opozitie, a da posibilitatea cator mai multi dintre liberali sa detina functii importante in partid (...) e un lucru. Nu sunt favorabil ideii micsorarii numarului de vicepresedinti", a subliniat Tariceanu, glumind ca in BPC cineva a ridicat problema "diminuarii" numarului vicepresedintilor de la 15 la 25.

Tariceanu a spus ca, in cadrul conducerii PNL, s-a discutat pe marginea propunerilor vizand modificarea statutului, iar rezultatele discutiilor vor fi trimise filialelor.

"In aceste moment, una din cele mai importante probleme pe care va trebui sa incercam sa o rezolvam la nivelul statutului este aceea de a da posibilitatea presedintilor de filiale care au obtinut cele mai bune rezultate sa fie reprezentati in forul de conducere dintre congrese - Biroul Politic Central -, recunoscandu-le efortul si contributia la scorul general al partidului. Eu am facut o propunere in acest sens, ca opt presedinti de Consilii judetene care au obtinut cele mai bune rezultate si impreuna cu primarii de municipii resedinta de judet care au avut un aport important la media partidului tragandu-l in sus sa fie reprezentati in BPC", a afirmat el.

In privinta statutului organizatiei de Bucuresti, Tariceanu s-a limitat la a preciza ca subiectul "nu este o miza", cei din Bucuresti nefiind de acord, iar in tara parerile fiind impartite.

De asemenea, presedintele PNL a mai anuntat ca, in cadrul Delegatiei Permanente de miercuri, se va aproba norma de reprezentare la Congres, conform statutului, si numarul de delegati ai fiecarui judet. "Vom aproba si structura comisiilor de specialitate din PNL pentru ca vreau sa reanimam aceste comisii in care specialistii nostri sa poata sa vina cu subiectele cele mai importante legate de ceea ce inseamna punctul nostru de vedere proiectele noastre pe diferite domenii", a mai precizat el.

Presedintele Comisiei pentru analiza propunerilor de modificare a Statutului PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat vineri, pentru NewsIn, ca propunerea de infiintare a functiei de presedinte executiv a fost respinsa, iar Bucurestiul va avea un singur vot, si nu 6 - ale sectoarelor.

Aceasta decizie blocheaza practic ideea lansarii unei candidaturi in tandem Crin Antonescu-Ludovic Orban pentru posturile de presedinte si presedinte executiv, varianta discutata de mai multi reprezentanti ai PNL.

Potrivit lui Quintus, prin "consens", cei patru membri ai comisiei prezenti vineri alaturi de el - Dan Motreanu, Tudor Chiuariu, Ioan Timis si Mihai Voicu - au respins propunerea unor organizatii pentru infiintarea functiei de presedinte executiv. Quintus a explicat ca un astfel de post ar fi creat tensiuni in interiorul partidului. In plus, o serie de organizatii ar fi refuzat aceasta varianta pe motiv ca ar fi trebuit sa se infiinteze functia si la nivel local.

Doua alte modificari importante se refera la reducerea numarului de vicepresedinti - la 5-6 de la 15 - si la statutul organizatiei de Bucuresti. Daca in acest moment, Capitala aduce in forurile de conducere sapte voturi - unul pentru organizatia Bucuresti si cate sase pentru sectoare - s-a convenit ca PNL Bucuresti sa fie asimilat unei organizatii judetene, iar sectoarele unei organizatii municipale. Astfel, de acum incolo Bucurestiul va reprezenta doar un singur vot.

Quitus a explicat ca aceste propuneri vor ajunge in Biroul Politic Central de luni. Dupa analiza BPC, si eventual dupa ce vor fi primite si alte modificari la statut, o varianta finala ar urma sa fie supusa deciziei Delegatiei Permanente de la sfarsitul lunii februarie. El a tinut sa sublinieze ca forul pe care-l conduce este "in procedura tezelor de principiu". "Sper ca in doua saptamani sa incheiem aceasta operatiune", a conchis el.

O alta modificare consta in desfiintarea Consiliului National. Practic, PNL va avea urmatoarele organisme de conducere: Biroul Politic Central, Consiliul Presedintilor Organizatiilor Teritoriale, Delegatia Permanenta si Congresul. La nivelul BPC, se va reduce numarul de reprezentanti ai acestui organism de la 33 la 25. Astfel, din Birou vor face parte presedintele partidului, doar cinci-sase vicepresedinti si restul membri. De asemenea, secretarul general va avea si o "greutate politica", adica el nu va fi ales ca atare de Congres, ci BPC-ul il va alege, la propunerea presedintelui partidului, dintre membrii sai care nu sunt vicepresedinti.

Consiliul Presedintilor Organizatiilor Teritoriale este vazut ca forul in care presedintele si secretarul general se vor intalni cu liderii teritoriali si vor stabili chestiunile administrative si organizatorice. Astfel, forul politic va fi Delegatia Permanenta, care preia atributii de stabilire de programe politice, dar si de desemnare a candidatului la prezidentiale. Delegatia Permanenta va prelua, de la Congres, si atributia validarii fuziunilor politice.

Se propune si ca functia de vicepresedinte sa fie incompatibila cu cea de presedinte de organizatie judeteana. In plus, autosuspendarea nu se va mai putea face decat in cazuri de incompatibilitate stabilita de lege, ca de exemplu preluarea de functii diplomatice.

Liberalii isi aleg conducerea in cadrul Congresului extraordinar al partidului, convocat in 20-21 martie. Pana in acest moment, dintre potentialii candidati la functia de presedinte - Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu si Ludovic Orban - niciunul nu si-a asumat foarte explicit intrarea in cursa, aceasta decizie urmand a fi influentata tocmai de modificarile statutului. La nivelul PNL s-a discutat varianta tandemului Crin Antonescu - presedinte, Ludovic Orban - presedinte executiv.

Publicat Luni, 16 Februarie 2009 - 16:42
Cuvinte cheie: Tariceanu, PNL, congres, extraordinar | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours