Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

PSD cantareste optiunile pentru alegerile locale, inclusiv o alianta cu liberalii

Documentul elaborat de Nastase si Hrebenciuc a fost discutat in doua sedinte ale partidului.
Documentul elaborat de Nastase si Hrebenciuc a fost discutat in doua sedinte ale partidului.

Adrian Nastase si Viorel Hrebenciuc ar putea propune social-democratilor trei optiuni pentru alegeri: organizarea alegerilor parlamentare in aceeasi perioada cu cele locale, crearea unei aliante cu PNL sau ramanerea in opozitie inca patru ani.

Un document elaborat de Nastase si Hrebenciuc, obtinut de Cotidianul, pune accentul pe declansarea alegerilor parlamentare anticipate si organizarea acestora in aceeasi perioada cu cele locale. Aceasta strategie ar fi un start bun in vederea viitoarei campanii electorale si nu i-ar mai acorda lui Traian Basescu posibilitatea de a transmite mesajele sale in toate zonele importante si de a-si eficientiza propria campanie, considera cei doi oficiali ai PSD. De asemenea, un alt avantaj ar fi faptul ca resursele financiare atrase de PSD ar fi mai mari decat ale PNL si PD-L, iar cele organizatorice si umane ar fi mobilizate o singura data pentru indeplinirea a doua obiective.

Principalele dezavantaje ale acestei strategii sunt faptul ca debarcarea guvernului Tariceanu nu ofera garantia alegerilor anticipate pentru care vor fi necesare cel putin 60 de zile de incercari de constructii guvernamentale si de respingerea a cel putin doua solicitari de investitura, ceea ce ar intarzia organizarea alegerilor.

In cazul in care se vor organiza alegeri la termen, PSD va fi pus in situatia de a se manifesta critic atat fata de PNL, cat si de PD-L, pentru a fi eficient electoral. Astfel, stabilirea datei alegerilor va fi lasata in seama guvernului liberal. De asemenea, PSD se va putea folosi de blocajul institutional cauzat, in principal, de PNL si PD-L si va putea sa isi promoveze propriile solutii.

Intrarea la guvernare alaturi de liberali ar insemna clarificarea raporturilor de pe scena politica si ar presupune o relatie de colaborare intre cele doua partide. In acest caz, ar putea exista o mai buna coeziune intre membrii PSD care, daca ar ajunge sa detina posturile de la Justitie, Educatie, Agricultura sau Munca, si-ar putea promova proiectele care sa evidentieze oferta electorala a partidului. De asemenea, PSD ar putea controla modul in care Traian Basescu foloseste Justitia impotriva adversarilor sai, mai arata documentul.

Dezavantajele unei aliante PSD-PNL ar fi durata scurta de timp a guvernarii, in perioada sa de sfarsit, atunci cand alegatorii nu mai manifesta incredere si simpatie fata de clasa politica. Mai mult, in aceste cateva luni s-ar putea acutiza problemele economice si sociale, ceea ce ar genera probleme de comunicare publica. Astfel, va creste credibilitatea opozitiei, iar ostilitatea presei ar insoti atacurile politice, ceea ce ar transforma PSD intr-un partid secundar, subordonat PNL.

Asadar, daca PSD va vota impotriva Guvernului la motiunea de cenzura depusa de PD-L odata ce vor strange suficiente semnaturi, social-democratii vor trebui sa argumenteze depunerea propriei motiuni. Daca PD-L va semna motiunea si va cadea Guvernul, in cazul in care Traian Basescu nu va dizolva Parlamentul, cabinetul Tariceanu va impune organizarea alegerilor la termen, relateaza Cotidianul.
Publicat Miercuri, 5 Martie 2008 - 12:09
Cuvinte cheie: strategie electorala, PSD, alianta, PNL, PD-L, Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours