Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

PNL a initiat un pachet legislativ pe energie

Europarlamentarul PNL Magor Csibi, vicepresedintele Comisiei pentru mediu din PE, a prezentat vineri un pachet legislativ pe energie pe care parlamentarii de la Bucuresti il vor depune in sesiunea februarie-iunie 2009 si a atras atentia asupra redeschiderii centralei de la Kozlodui.

Referindu-se la pachetul legislativ pe care PNL ar urma sa-l depuna in Parlamentul de la Bucuresti in sesiunea februarie-iunie, europarlamentarul liberal a afirmat ca trebuie incurajata prin legislatie productia de energie la nivelul localitatilor, a gospodariilor individuale, a asociatiilor si IMM-urilor prin subventii si imprumuturi avantajoase pe termen lung. Magor a adaugat ca vor fi regandite si reactualizate prin legislatie conditiile pentru achizitionarea surplusului de energie de la microproducatori de catre reteaua nationala.

O alta propunere legislativa se va referi la izolarea termica a imobilelor, care va propune inclusiv infiintarea unui fond de modernizare energetica a cladirilor, constituit prin contributia companiilor energetice mari si destinat finantarii unor lucrari individuale pe baza de proiecte.

Incurajarea culturilor agricole energetice este o alta tema legislativa a liberalilor, mai ales in contextul in care "Uniunea Europeana a solicitat tarilor membre ca 10% din necesarul de combustibil sa provina din surse biologice".

In fine, PNL sustine necesitatea includerii in programa obligatorie de invatamant, in cadrul educatiei civice, a problematicii de mediu, ceea ce "va permite construirea unei atitudini responsabile a tinerilor fata de problemele specifice".

"Mai mult, principiile de mobilitate urbana promovate in Uniunea Europeana ar trebui sa devina un mod de viata si in Romania (reducerea poluarii, folosirea mijloacelor de transport in comun si a mijloacelor alternative de transport, eficientizarea traficului, introducerea conceptului de eco-driving pentru care poate fi dezvoltat un program -pilot). PNL considera necesara organizarea unei campanii nationale, cu sprijinul mass-media, atat in scoli, cat si in toate institutiile, pentru constientizarea acestor probleme", a afirmat Csibi.

"In timp ce problema energetica se afla in prim plan pe agenda liderilor europeni si a guvernelor tarilor Uniunii, tocmai pentru ca ea afecteaza in mod direct pe fiecare cetatean, actualul Executiv al Romaniei a avut cu totul alte prioritati in prima luna de mandat. Cabinetul domnului Boc nu a uitat sa anuleze insa initiativele fostului Guvern cu privire la sursele alternative de energie, cum ar fi de exemplu programul Casa Verde", a precizat Magor.

Europarlamentarul liberal a criticat faptul ca, in Programul de Guvernare, masurile in domeniul energetic sunt "simple declaratii de intentie", "fara a fi insotite de propuneri precise de actiune".

De asemenea, Csibi a atras atentia ca Bulgaria a redeschis centrala de la Kozlodui, "considerata de CE ca nesigura din punct de vedere energetic", invocand un caz de forta majora. Europarlamentarul PNL a criticat faptul ca Guvernul nu a reactionat, mai ales ca bulgarii au invocat caz de forta majora in conditiile in care de fapt ei exportau energie si a adaugat ca va lua atitudine pe acest subiect in PE.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al PNL, Bogdan Olteanu, a anuntat ca partidul a depus o solicitare catre Guvern si catre Ministerul Economiei, in baza legii 544, de a fi informat "care au fost achiziitile facute fara licitatie publica in perioada situatiei de urgenta decisa de ministrul Videanu".

"Urmeaza sa clarificam in ce masura acestea au fost oportune, in ce masura preturile au fost decente si in ce masura achizitiile au fost necesare si cum s-au repercutat asupra facturilor pe care le platesc romanii", a adaugat Olteanu.

Publicat Vineri, 30 Ianuarie 2009 - 18:06
Cuvinte cheie: PNL, legi, energie, propuneri | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours