Pesedistii sunt la curent cu pretentiile democrat-liberalilor si nu sunt de acord sa cedeze ambele comisii. "Nu stiu daca le pot obtine pe amandoua, in orice caz, acest subiect - care partid ia sefia fiecareia din cele doua comisii - trebuie discutat in Biroul Politic de Coordonare al Coalitiei", a declarat pentru NewsIn un lider PSD.
Potrivit unor surse social-democrate, pesedistii isi doresc sefia comisiei de control asupra SRI, insa nu ar fi stabilita inca persoana care sa ocupe aceasta functie. Ioan Stan, fost secretar al comisiei in legislatura trecuta, este unul din numele vehiculate pentru acest post, insa ar mai fi doritori in partid. Cert este ca atat in PSD, cat si in PDL, mai multi parlamentari si-au exprimat intentia de fi membri in cele doua comisii, iar decizia nominalizarilor apartine conducerilor de partid.
PSD isi mai doreste, in afara de una din cele doua comisii de control, fie comisia de Afaceri Europene (pentru Viorel Hrebenciuc, care a fost presedinte al acesteia si in legislatura trecuta), fie pe cea pentru revolutionari, insa nu le poate obtine pe amandoua. O discutie despre impartirea comisiilor permanente comune ar putea avea loc in urmatoarea sedinta a Birourilor celor doua camere.
Potrivit procedurilor parlamentare, numarul de reprezentanti ai partidelor in comisiile permanente se stabileste de catre Birourile Permanente reunite, dupa aceasta etapa partidele isi desemneaza reprezentantii si negociaza functiile din comisii. In ultima etapa, membrii comisiilor permanente comune sunt votati de plenul reunit, iar cei din comisiile de control asupra SRI si SIE sunt votati prin vot secret cu buletine.