Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

PDL apreciaza mesajul lui Basescu privind deficitul bugetar, opozitia crede ca e un joc de imagine

Reprezentantii PDL si PSD considera ca Parlamentul are parghii pentru a lua o decizie in legatura cu politicile economice-financiare, iar cei ai opozitiei privesc cu rezerve demersul presedintelui de a se adresa Legislativului pe tema solutiilor de rezolvare a deficitului bugetar.

Presedintele Traian Basescu urmeaza sa se adreseze luni, de la ora 16:00, Parlamentului pe chestiuni de politica interna si sa vorbeasca despre modul in care trebuie acoperit deficitul de cont curent, precizand ca este optiunea Legislativului, dar si a populatiei daca sa se impuna "vremuri de austeritate" sau nu.

"Va fi o optiune a Parlamentului, a romanilor daca ne punem o centura de siguranta (...) sau vom incerca sa ne incadram in resursele pe care le avem (...) Eu, in acest sens, ma voi adresa Parlamentului luni. Sper sa desprindem o abordare, atat a Parlamentului, cat si a populatiei, pentru ca nu poti sa impui vremuri de austeritate daca populatia refuza, daca Parlamentul refuza", a afirmat seful statului. El a adaugat ca face parte din categoria optimistilor, aratandu-se convins ca Romania va avea o crestere economica pozitiva. "Nu inseamna ca Romania nu se gandeste sa-si puna o centura de siguranta printr-un credit extern, sa-l tinem in rezerva daca situatia economica s-ar deteriora mult mai tare", a subliniat Traian Basescu, potrivit Newsin.

Reprezentantii partidelor parlamentare spun ca asteapta discursul presedintelui pentru a se putea pronunta in cunostinta de cauza, dar, in timp ce lideri ai coalitiei de guvernamant sunt dispusi la o dezbatere ulterioara asupra chestiunilor de natura economico-financiara, inclusiv a unui posibil imprumut extern, cei ai opozitiei privesc cu rezerve demersul sefului statului, pe care il acuza ca face doar un "exercitiu de imagine".

Liderul senatorilor PD-L, Traian Igas, sustine ca Parlamentul are suficiente parghii pentru a lua o decizie in ceea ce priveste subiectul politicilor economico-financiare. "Putem uza de parghiile ce ne stau la dispozitie. Fie prin sustinerea ordonantelor Guvernului, fie printr-o initiativa legislativa, desi aceasta varianta este mai putin probabila", a declarat Igas. Cat despre participarea cetatenilor la adoptarea unei decizii privind masuri de austeritate sau creditarea externa, Igas a precizat aceasta se poate face tot prin intermediul parlamentarilor. "Noi suntem reprezentantii populatiei, mai ales in urma introducerii votului uninominal, iar mesajul de luni al presedintelui Basescu va ajunge la populatie atat prin intermediul mass-media, cat si al parlamentarilor care se duc in colegiile in care au fost alesi", a conchis Traian Igas.

Petru Calian (PD-L), membru in Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, a afirmat ca un mesaj al presedintelui catre Parlament pe chestiunea angajarii de catre Romania a unor credite externe este un punct de vedere corect, deoarece acest subiect trebuie dezbatut inclusiv de catre Legislativ. Calian nu s-a pronuntat in favoarea unei solutii sau alta, dar a precizat ca impunerea unor masuri suplimentare de austeritate, astfel incat sa nu mai fie nevoie de creditare externa, poate fi implementata si de catre Parlament prin intermediul Codului Fiscal. "Din cate stiu, in curand va ajunge la Parlament un proiect de Cod Fiscal nou, iar Legislativul poate adopta masuri de austeritate si prin intermediul unui Cod Fiscal nou", a declarat, vineri, Calian. In ceea ce priveste posibilitatea creditelor externe, democrat-liberalul a spus ca o decizie trebuie luata prin consens in coalitia de guvernamant, dar trebuie consultata si opozitia.

Deputatul PD-L Mihaela Stoica, membru al Comisiei economice a Camerei, a explicat rolul Parlamentului in cazul contractarii unui credit extern de catre statul roman: "De obicei, cand Guvernul semneaza un acord de imprumut cu o banca, documentul intra in dezbaterea Comisiei economice pentru aviz, iar apoi intra in Parlament pentru aprobare". Potrivit democrat-liberalei, luarea de catre statul roman al unui credit extern, dar si impunerea unor noi masuri de austeritate sunt solutii de contracarare a crizei economice care pot fi aplicate in paralel. "Indiferent de situatie, trebuie luate masurile de austeritate, iar daca am avea si un credit extern, atunci am avea garantia ca ne vom descurca, chiar daca Romania ajunge intr-o situatie mai grea decat cea din prezent", a spus Stoica. Deputatul a adaugat ca o decizie in privinta oportunitatii creditului extern se poate lua abia dupa ce Guvernul va veni cu o justificare si cu un plan de cheltuire a banilor proveniti din imprumut.

Presedintele Comisiei pentru politica economica din Camera Deputatilor, social-democratul Mihai Tudose, a declarat, pentru NewsIn, ca va exista o dezbatere in Parlament ulterior informarii presedintelui, pe tema oportunitatii unui imprumut extern.

Intrebat daca un astfel de imprumut este necesar, sau se poate merge doar pe resursele interne, Tudose a explicat ca fiecare dintre variante are avantajele si dezavantajele sale. Acordarea de catre organismele externe a unui imprumut catre tara noastra ar presupune ca Romania a trecut, la fel ca in cazul firmelor care iau imprumuturi de la banci, de un audit. Astfel, faptul ca Romania se califica pentru un imprumut reprezinta o garantie pentru stabilitatea tarii noastre si un anumit tip de semnal pentru relansarea economica.

Tudose a precizat ca abordarea problemei oportunitatii contractarii unui imprumut extern prin prisma faptului ca 2009 este un an electoral ar fi o greseala. "Economia nu are emotii de genul an electoral. daca ne raportam la an electoral s-ar putea sa nu fim cei mai sprinteni elevi", a spus Tudose.

Opozitia: Discursul presedintelui este un "exercitiu de imagine". Vrea sa stie cum vor fi folositi banii

Liberalul Andrei Gerea, membru al Comisiei pentru politica economica din Camera Deputatilor, a spus ca Parlamentul nu poate sa dea decat un aviz de oportunitate, dar acesta nu are nici o valoare, decizia finala apartinand Guvernului. De altfel, Gerea considera ca prin consultarea Parlamentului in aceasta problema, presedintele Traian Basescu "muta responsabilitatea" de la Guvern la Parlament, incercand "sa-l scoata" pe premierul Emil Boc, care ar fi trebuit sa aiba discutii cu toti factorii implicati in economie. "Nu as vrea sa se puna decizia Executivului in spinarea Parlamentului. Pana acum Parlamentul nu era bun pentru presedinte, era un organism in putrefactie, brusc, a devenit important", a spus Andrei Gerea.

De altfel, deputatul liberal considera consultarea Parlamentului de catre presedinte un demers "de ochii lumii", un exercitiu de imagine.

Intrebat despre oportunitatea unui imprumut extern, Gerea a aratat ca daca se va ramane doar la masurile Guvernului ca singura sansa de iesire din criza, " cu siguranta" va fi nevoie de un imprumut. "Guvernul nu face nimic sa deblocheze economia cu resuse interne, desi s-ar putea", a spus Gerea, aratand ca daca s-ar renunta la jumatate din rezervele de 40% pe care bancile le au la BNR si s-ar da bani pentru a se debloca creditele pentru mediul privat, economia s-ar putea debloca si ea. Gerea a aratat ca, odata ce se trece de un anumit punct in blocajul economic, un imprumut extern nu mai poate fi evitat, Romania aflandu-se acum in preajma acestui moment decisiv.

Deputatul PNL, Eugen Nicolaescu, considera ca discursul presedintelui in Parlament nu se "va solda cu absolut nimic". "Practic, nu se poate face nimic, dupa legile in vigoare", a declarat fostul ministru al Sanatatii, sustinand ca modalitatea aleasa de seful statului este " o elucubratie de-a lui Basescu" care va duce la "inducerea opiniei publice in eroare".

Deputatul UDMR Lakatos Petru, membru al Comisiei de buget, finante a declarat, pentru NewsIn, ca un eventual demers al Parlamentului va depinde de felul in care seful statului ii va consulta pe deputati si senatori, "daca presedintele vine si "Basescu dixit" si iese din sala sau daca asteapta si punctul de vedere al parlamentarilor".

"Daca doreste sa tina cont de punctul de vedere al opozitiei, prima intrebare care se pune este:"Pentru ce luam creditul?"Daca este vorba despre bani folositi pentru relansarea economiei, pentru investitii, atunci este oportun ca Romania sa ia un credit extern", a aratat Lakatos Petru, explicand ca "daca viitorul tarii va fi sacrificat pe altarul celor doua alegeri din acest an", banii fiind destinati pomenilor electorale, atunci nu se poate pune problema unui credit extern. Lakatos a spus ca e normal ca un eventual credit sa priveasca Parlamentul, avand in vedere ca acest for este si cel care aproba bugetul si ca, si in cazul acordurilor pe care Parlamentul le avizeaza, ar trebui sa existe informari preliminare.

Pe de alta parte, deputatul UDMR a spus ca ulterior discutiei asupra creditului extern, ministru finantelor trebuie "obligat" sa vina in Parlament cu Codul fiscal, care, la momentul adoptarii, sa fie rezultatul unei analize pertinente, aratand ca nu intelege cum Guvernul a facut bugetul fara a avea un Cod fiscal. "Reclamam ca domnul Pogea face experimente de fizica de clasa a VI-a, arunca diferite teme in discutie si unde nu intalneste opozitie le aplica", a precizat Lakatos.
Publicat Vineri, 6 Martie 2009 - 17:41
Cuvinte cheie: basescu, parlament, criza economica, deficit bugetar, PD-L, PNL, UDMR | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours