Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

PD-L cauta sprijin pentru legea electorala si eliminarea imunitatii, PSD ezita

Liderii PD-L mizeaza pe sprijinul PSD pentru prioritatile legislative anuntate, printre care modificarea legii electorale, social-democratii asteapta sa vada oferta completa. UDMR ar accepta discutia pe aceste proiecte, in timp ce PNL vorbeste de lansarea unor "teme parazit".

Deputatii si senatorii democrat-liberali si-au fixat ca prioritate, in actuala legislatura, modificarea Legii electorale astfel incat distribuirea mandatelor de parlamentar sa reflecte cat mai fidel vointa electoratului. O alta prioritate legislativa anuntata de PDL este eliminarea imunitatii demnitarilor, varianta fiind ca procurorii sa nu mai fie nevoiti sa ceara acordul pentru inceperea urmaririi penale a acestora.

Liderii PDL recunosc ca aceasta modificare este strans legata de revizuirea Constitutiei si ca, odata demarate discutiile pe tema imunitatilor, se intra practic in procesul de revizuire a Legii fundamentale. Reprezentantii PDL spun ca nu vor sa impuna o anumita varianta a legislatiei electorale

Liderul grupului senatorial al PD-L, Traian Igas, a apreciat ca modificarea Legii electorale va fi agreata de social-democrati pentru ca si acestia au pierdut mandate la recentele alegeri in colegii pe care, in mod normal, ar fi trebuit sa le castige. "Chiar partenerii nostri de la PSD au recunoscut ca legea este proasta si a trebuit facuta in ideea de a-i sustine pe colegii lor de la PNL, de a nu-i lasa de izbeliste. Au recunoscut ca i-au sprijinit pe cei de la PNL probabil si pentru ca, la vremea respectiva, au fost discutii intre ei pentru a guverna impreuna", a declarat Igas.

Democrat-liberalul a afirmat ca, in urma alegerilor din 30 noiembrie, liberalii sunt suprareprezentati in Parlament in raport cu numarul colegiilor in care candidatii PNL s-au clasat pe primul loc, Igas estimand ca liberalii ar fi obtinut, pe un alt tip de uninominal, circa 7% din mandatele puse in joc.

"Inclusiv electoratul este nemultumit cand a votat masiv catre un candidat, iar locul in Parlament este obtinut de catre altcineva. De exemplu, la mine in Arad un candidat a obtinut 48,5% din voturi, dar mandatul a fost obtinut de cel de pe locul doi care avea mai putin de jumatate din voturile primului clasat", a spus senatorul PD-L.

El a precizat ca partidul sau are in lucru doua variante de modificare a legii. Prima este extinderea uninominalul in doua tururi, cum sunt alesi primarii, si la alegerea parlamentarilor si a presedintilor de consilii judetene. A doua este extinderea votului uninominal intr-un singur tur, cum sunt alesi presedintii CJ, la alegerea primarilor si a parlamentarilor. "Vom veni cu variantele noastre la discutiile cu PSD. Cel mai bun ar fi uninominalul in doua tururi, dar nu tinem mortis la acesta. Depinde si de rezultatul discutiilor cu partenerii nostri", a precizat Igas.

Acesta a anuntat ca problema va fi supusa discutiei cu PSD dupa inceperea sesiunii parlamentare, dar nu constituie o urgenta deosebita dat fiind faptul ca urmatorul scrutin va avea loc in 2012. Cat despre legatura dintre modificarea si uniformizarea sistemului electoral si procesul de revizuire constitutionala, Igas a afirmat ca cele doua procese sunt legate, desi procedurile pot fi abordate si separat.

Vicepresedintele PD-L Cezar Preda a declarat ca sistemul de vot agreat in cea mai mare masura de democrat-liberali este uninominalul in doua tururi de scrutin, asemenea alegerii primarilor. Potrivit acestuia insa, schimbarea legii electorale este legata de celelalte modificari ce constituie o prioritate pentru PD-L, in conditiile in care s-ar putea trece la un Parlament unicameral. "Revizuirea Constitutiei, modificarea legii electorale si a regulamentului Camerelor nu pot fi separate. Tinem cont de faptul ca este posibil ca Parlamentul sa devina unicameral, si atunci totul va depinde de asta", a explicat deputatul.

Potrivit acestuia, este de asteptat ca PSD sa accepte modificarea sistemului de vot, mai ales ca, la negocieri, democrat-liberalii le vor aminti de dezavantajele pe care actuala lege le-a adus social- democratilor. "Unul dintre argumentele pe care le vom aduce pentru a convinge PSD de necesitatea modificarii sistemului de vot se refera la reprezentativitate. Au fost cazuri in care candidati cu 20.000 voturi au pierdut si altii cu 5.000 au castigat mandatul. In plus, la ultimele alegeri au fost 30 candidati de la PSD clasati pe locul I care nu au intrat in Parlament, si cred ca situatia asta nu convine nici PSD", a declarat Preda pentru NewsIn.

In privinta modificarii Legii raspunderii ministeriale, vicepresedintele PD-L anticipeaza ca PSD va fi de acord cu schimbarile propuse de democrat- liberali, precizand ca daca acestia vor refuza versiunea propusa de PD-L, se va negocia si se va ajunge la o forma acceptata de ambele parti. "Am intrat in Parlament sa ne intelegem", a conchis Preda.

Rezerve in tabara PSD

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, considera ca prioritatile acestui an sunt legate de economie, in contextul crizei economice. Ponta a precizat ca Guvernul de coalitie cu PDL a fost creat tocmai in aceasta perspectiva, depasirea momentului de criza economica, si ca prioritatile social-democratilor sunt legate de prioritatile Guvernului.

Vicepresedintele PSD a spus ca a auzit din presa de prioritatile legislative ale partenerilor de guvernare si ca nu se poate proununta asupra lor pana cand nu va avea loc o discutie pe aceasta tema intre cele doua partide.

"Cred ca toti vrem ca Parlamentul sa aiba o imagine mai buna dar acest lucru se face in timp", a spus Ponta legat de prioritatile enuntate de PD-L legate de imbunatatirea imaginii Legislativului. Ponta a spus ca PD-L doreste sa "dea bine la oameni" atunci cand vorbeste despre eliminarea imunitatii penale a parlamentarilor.

Viceliderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Bogdan Niculescu Duvaz a declarat ca va formula un punct de vedere legat de prioritatile legislative ale PD-L dupa ce va exista o discutie intre cele doua partide pe marginea lor.

Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu spune ca social-democratii au enuntat multe dintre ideile exprimate de PD-L, presedintele PSD, Mircea Geoana, fiind cel care, de exemplu, a vorbit inca de anul trecut despre nevoia eliminarii imunitatii penale pentru ministrii-parlamentari. In privinta eliminarii pensiilor speciale, Olguta Vasilescu a precizat ca premierul Boc a spus ca aceasta problema trebuie discutata in detaliu. Unele dintre pensiile speciale, cum este cazul pensiilor magistratilor, sunt cerute de Uniunea Europeana, acestea neputand fi eliminate, sustine Vasilescu.

In ceea ce priveste schimbarea sistemului electoral, Lia Olguta Vasilescu e de acord ca alegerile din 30 noiembrie au generat nemultumiri, iar legea electorala trebuie modificata. Senatorul PSD a spus ca PSD a pledat de la inceput alegeri uninominale in doua tururi de scrutin, dar ca exista si colegi din partid care doresc alegeri parlamentare pe sistemul alegerii presedintilor de Consilii Judetene. Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu a spus ca initiativele legislative ale PD-L trebuie discutate intre specialistii celor doua partide si de aceea nu poate da inca un raspuns transant in privinta sustinerii lor de catre social-democrati.

Liberalii spun ca PDL lanseaza "teme parazit"

Liderul deputatilor UDMR, Marton Arpad, a declarat, pentru NewsIn, ca actuala lege a alegerilor parlamentare este una "proasta", care trebuie in mod clar modificata. El a precizat insa ca varianta pe care o anticipeaza din partea PDL, si care ar fi cel mai probabil sustinuta de PSD, nu va face decat sa duca la instaurarea unui regim autoritar, pentru ca va elimina de pe scena politica toate formatiunile, pastrandu-se doar doua.

Marton, care a fost reprezentantul Uniunii in Comisia pentru elaborarea Codului Electoral, a precizat ca formatiunea sa ar sustine o varianta care sa se regaseasca in Constitutie, ca principiu, anume diferentierea alegerii deputatilor si senatorilor. Astfel, Senatul ar deveni forul reprezentantilor comunitatilor locale, si "ar fi legat de circumscriptie", iar Camera Deputatilor ar fi forul politic, iar membrii ei ar fi alesi pe lista.

Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a precizat, pentru NewsIn, ca partidul sau nu este preocupat de legea electorala. "Este un subiect care nu se afla pe agenda oamenilor, cum nu se afla nici modificarea Constitutiei, ci punerea in aplicare a programului anti-criza", a precizat el. "Este o tema parazit", a conchis liderul PNL, subliniind ca liberalii nu sunt interesati de subiectele prin care PDL vrea sa mascheze lipsa unor masuri concrete.

Publicat Marti, 20 Ianuarie 2009 - 14:27
Cuvinte cheie: imunitate, lege, electorala, PD-L, PSD | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours