Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

PCM critica declaratia lui Basescu legata de autonomie

Presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, luni, ca autonomia este o lege de baza a omului si nu presedintele Traian Basescu este cel in masura sa dea sau nu autonomia Tinutului Secuiesc.

Kulcsar Terza a declarat, luni, corespondentului NewsIn, ca presedintele Traian Basescu este un politician, iar daca acest lucru se poate modifica, in schimb Secuimea ramane si va exista si in viitor, iar existenta ei nu poate fi contestata indiferent de declaratiile care se pronunta impotriva ei.

“Autonomia este un drept fundamental pe care nu ni-l poate lua nimeni. Traian Basescu este un politician. Poate maine sau peste un an nu va mai fi, dar Secuimea va fi. Secuimea nu o poti muta”, a afirmat Kulcsar.
Presedintele PCM Covasna considera ca autonomia Tinutului Secuiesc este realizabila si a indicat ca un fapt bun si un pas inainte adoptarea hotararilor pentru referendum.

“Nu Traian Basescu ne va da sau nu autonomia. Acest drept nu ni-l poate lua nimeni”, a spus Kulcsar, cu mentiunea ca vor continua demersurile lor in vederea atingerii dezideratului de autonomie teritoriala al comunitatii maghiare.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Budapesta, dupa o intalnire avuta cu omologul sau ungar, Laszlo Solyom, ca Romania nu va acorda niciodata autonomie Tinutului Secuiesc, deoarece, prin Constitutie, Romania este definita ca un stat unitar suveran.

Seful statului a subliniat faptul ca Romania nu va accepta conceptul de drepturi colective pentru minoritati, dar, in schimb, Romania sustine fara rezerve drepturile individuale. Basescu a aratat ca minoritatile recunoscute oficial in Romania au dreptul de a studia in limba materna, de a-si pastra cultura si de a fi reprezentata politic in Parlament.

La randul sau, presedintele Ungariei a sustinut ca relatiile dintre Romania si Ungaria sunt bune, dar acest fapt nu inseamna ca cele doua state nu pot avea opinii diferite. Solyom a aratat ca Ungaria nu pune la indoiala faptul ca politica Romaniei in privinta minoritatilor corespunde normelor europene.

Acesta a spus ca este dreptul suveran al fiecarui stat de a recunoaste sau nu principiul drepturilor colective, ceea ce nu inseamna ca Ungaria nu va continua sa sustina autonomia teritoriala a minoritatii maghiare din Romania in cadrul limitelor impuse de Constitutia romana.

Publicat Luni, 2 Februarie 2009 - 19:48
Cuvinte cheie: autonomie, Tinut, Secuiesc, PCM, Basescu | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours