Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

PCM cere sprijinul PDL Covasna in legatura cu predarea limbii romane pentru minoritati

Conducerea PCM Covasna a avut o prima intalnire cu liderii PDL Covasna, la invitatia PCM, in cadrul careia civicii maghiari au cerut sprijinul democrat-liberalilor in ce priveste predarea limbii romane pentru elevii maghiari.

Presedintele executiv al PCM Covasna, Csinta Samuel, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca, in afara de problema invatamantului, in cadrul intalnirii cu PDL au mai prezentat prioritatile lor privind judetul, respectiv accelerarea dezvoltarii infrastructurii, transformarea regiunilor de dezvoltare actuale, in concordanta cu pachetul de propuneri initiat de presedintele tarii, descentralizarea institutiilor, dezvoltarea agriculturii, a turismului balnear si aducerea de fonduri pentru Spitalul Judetean Covasna.

“In privinta invatamantului, am cerut sprijinul in problema predarii limbii romane pentru elevii maghiari, dupa alta metodologie, si predarea in limba materna a istoriei si geografiei”, a declarat Csinta Samuel.

In alta ordine de idei, aceeasi sursa afirma ca reprezentantii celor doua formatiuni au cazut de acord sa conlucreze in cadrul consiliilor locale si judetean, urmand a se consulta cu privire la unele puncte de pe ordinea de zi la care ar putea avea o parere comuna si unde s-ar putea sprijini reciproc.

Recent, civicii maghiari din Covasna au afirmat ca vor relua si mentine si in acest an demersurile lor privind predarea limbii romane in mod diferit pentru copiii maghiari, intrucat, spun ei, acestia intampina mari greutati in insusirea limbii romane dupa actualele metode de predare si manuale.

Liderii maghiari, atat PCM cat si UDMR, au sustinut in repetate randuri necesitatea predarii limbii romane in mod diferit pentru elevii maghiari, intrucat acestia nu reusesc sa-si insuseasca corect limba romana, si au nevoie de alte metode de predare. Mai exact, acestia au propus introducerea unui sistem de predare a limbii romane pentru elevii maghiari ca si cum aceasta ar fi o alta limba, pe care acum incepi sa o inveti.

Cu ocazia vizitei presedintelui Traian Basescu in Covasna, in toamna trecuta, presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor (UDMR), declara ca in cadrul discutiilor cu seful statului a ridicat si probleme privind sistemul de invatamant din Romania, in mod special in ceea ce priveste predarea limbii romane catre elevii maghiari.

Tamas a declarat dupa acea intrevedere ca exista manuale speciale pentru elevii maghiari din clasele I-IV, insa sistemul de predare a limbii romane a ramas la fel. "Copiii maghiari trebuie invatati ca si cum limba romana ar fi o alta limba, si nu ca o limba materna", a afirmat presedintele CJ.

De altfel, in august 2007, cu ocazia unei vizite in Covasna, seful statului a declarat ca unul dintre lucrurile pe care le-a sesizat in discutiile purtate cu localnicii este legat de invatarea limbii romane de catre copiii care provin din familii de maghiari, si a aratat ca acestia invata greu limba romana, pentru ca la scoala sunt tratati ca si cum ar proveni din familii care cunosc aceasta limba.

Potrivit unui raport al Ministerului Educatiei, aproximativ 20% dintre elevii de clasa a VII-a si 15% dintre cei de clasa a VIII-a au luat note sub 5 la proba de limba si literatura romana din cadrul tezelor cu subiect unic din semestrul I, iar la clasa a VII-a cele mai multe note sub 5 le-au luat elevii din judetele Harghita (40,88%) si Covasna(38,01%), situatie similara si cu cea de la clasa a VIII-a.

Publicat Joi, 22 Ianuarie 2009 - 15:09
Cuvinte cheie: PCM, PD-L, Covasna, limba, romana, minoritati | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours