Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

PC, de acord cu revizuirea Constitutiei

Purtatorul de cuvant al PC, deputatul Bogdan Ciuca, a declarat, luni, la Galati, ca seful statului a facut "un lucru bun" aducand in dezbatere subiectul modificarii Constitutiei, care trebuie schimbata acolo unde si-a aratat incapacitatea de a rezolva fara interpretari situatii conflictuale.

"In opinia mea, presedintele a facut un lucru bun ca a adus in dezbatere publica acest subiect (modificarea legii fundamentale, n.r.). Cred ca actuala Constitutie, in ultimii patru ani, si-a aratat limitele. S-a abuzat de ea in fel si chip. Constitutia trebuie modificata acolo unde si-a aratat o anumita incapacitate de a rezolva clar si fara interpretari o anumita situatie", a spus deputatul PC Bogdan Ciuca, transmite corespondentul NewsIn.

Printre situatiile care trebuie reglementate sau clarificate prin modificarea Constitutiei, Ciuca a nominalizat institutia europarlamentar, conflictele de competente interinstitutionale si incompatibilitatea intre statutul de parlamentar si cel de ministru sau premier.

"Sunt lucruri care trebuie asortate cu o Romanie europeana a anului 2009. In Constitutia noastra nu este prevazuta institutia europarlamentarului. Il avem pe parlamentar, il avem pe presedinte, il avem pe prim-ministru, pe ministru ca si functie reglementata, dar nu avem institutia europarlamentarului, cu toate ca noi organizam alegeri, facem parte dintr-un organism european. Avem unele situatii de conflict de competente intre presedinte, premier, Parlament.

Avem situatii care ne-au condus la un blocaj cu privire la procedura numirii, desemnarii, validarii unor ministri. Poate ar fi bine sa introducem incompatibilitatea intre functia de parlamentar si cea de ministru sau prim-ministru. Este o propunere pe care eu am facut-o presedintelui in urma cu doi ani, la unele consultari de la Cotroceni. Presedintele mi-a spus atunci ca ar fi extraordinar, sustin un asemenea demers, dar cred ca va fi foarte greu de realizat", a declarat purtatorul de cuvant al PC.

Bogdan Ciuca a apreciat, insa, ca schimbarea Constitutiei implica si anumite pericole. Cel mai mare ar fi modificarea legii fundamentale in avantajul unei persoane sau al unei institutii. "Exista si un pericol, ca unul dintre actorii politici, o data cu acest moment al modificarii Constitutiei, sa incerce sa abuzeze cumva intr-un avantaj personal. (...) Constitutia nu trebuie modificata pentru sau impotriva unei persoane, pentru sau impotriva unei institutii. De acea va trebui sa abordam foarte echilibrat, nu pe picior, nu pompieristic acest subiect al modificarii Constitutiei", a sbliniat deputatul Bogdan Ciuca.

Un alt pericol ar fi ca noul text al Constitutiei sa nu treaca de votul populatiei, din cauza absenteismului la urne. "Referendumul este valabil doar daca se prezinta la urne jumatate plus unu dintre cei inscrisi pe listele electorale, iar in urma atator balacareli, scandaluri politice si pe fondul unui trend descrescator cu privire la participarea la vot, mi-e foarte greu sa cred ca romanii vor veni la vot daca subiectul acesta (al modificarii legii fundamentale, n.r.) va genera alte balacareli si alte scandaluri politice", a incheiat purtatorul de cuvant al PC.

Administratia Prezidentiala a lansat in dezbatere, miercuri, 14 septembrie, raportul Comisiei prezidentiale de analiza a regimului politic si constitutional din Romania.

Publicat Luni, 19 Ianuarie 2009 - 15:19
Cuvinte cheie: PC, Bogdan, Ciuca, revizuire, constitutie | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours