Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Mitingul Secuilor: Cereri de autonomie teritoriala si nemultumire fata de schimbarea directorilor maghiari

Mitingul initiat de bisericile istorice maghiare la Sfantu-Gheorghe a adunat in fata Prefecturii Covasna aproximativ 2.500 de maghiari din judetele Covasna si Harghita, care au protestat fata de eventualele inlocuiri ale directorilor maghiari de institutii descentralizate si au cerut autonomie.

Potrivit organizatorilor, faptul ca 75% din populatia judetului este maghiara nu poate fi ignorat, iar acest raport trebuie respectat si la conducerea institutiilor deconcentrate, transmite corespondentul NewsIn.

Cu ocazia manifestarii, participantii la Marea Adunare din Sf.Gheorghe, cum au numit-o, au inregistrat la Prefectura si o petitie cu zece puncte in care solicita mai multe lucruri, printre care si autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. Petitia este adresata Presedintiei Romaniei, Guvernului Romaniei si Parlamentului European, urmand a fi transmisa prin parlamentarii si europarlamentarii maghiari.

In primul punct al petitiei, manifestantii solicita ca presedintele Traian Basescu sa-si retraga declaratiile care au “indignat” Secuimea – referitor la faptul ca nu va fi niciodata autonomie, n.r. - , cer respectarea proportiei etnice in institutiile publice descentralizate, incetarea popularii controlate, "mai mult sau mai putin deschise sau mascate, prin care se urmareste modificarea componentei etnice", oprirea distrugerii intentionate a economiei din regiunea secuiasca si asigurarea dezvoltarii corespunzatoare a infrastructurii.

De asemenea, ei mai cer in petitie retrocedarea rapida a bunurilor bisericesti si publice care au fost nationalizate, oprirea cresterii numerice a unitatilor militare si trecerea imobilelor detinute de acestea in subordinea administratiei publice locale, infiintarea de catre statul roman a unei universitati maghiare, cu finantare din bugetul statului, recunoasterea limbii maghiare, alaturi de cea romana, ca si limba oficiala regionala, recunoasterea si extinderea drepturilor colective, si la ultimul punct, autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc.

Petitia este sustinuta de toate formatiunile politice maghiare prezente la eveniment – UDMR si PCM, precum si de reprezentantii bisericilor istorice maghiare si a fost inregistrata la Prefectura, la Registratura.

Mitingul de protest a fost colorat de pancarte pe care scria “Solutia este autonomia” sau “Directori maghiari in fruntea institutiilor”, de steaguri secuiesti, un imn religios si de imnul secuiesc.

Manifestantii au inceput sa se adune inca de la ora 12.30, in fruntea lor aflandu-se Fanfara din Reci. La manifestarea de la Sfantu-Gheorghe au participat si cateva sute de harghiteni, in frunte cu presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, deputatul Korodi Attila, europarlamentarul Sogor Csaba, iar din Covasna au fost prezenti, printre altii, primarul din Sf.Gheorghe, Antal Arpad, presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor si cei doi vicepresedinti, presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef si liderii partidului.

Publicat Duminica, 8 Februarie 2009 - 16:36
Cuvinte cheie: secui, miting, autonomie | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours