Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Marko vrea drepturi colective pentru minoritati

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat marti ca, in contextul "schimbarilor radicale" preconizate asupra Constitutiei, Uniunea sustine introducerea unor drepturi colective minoritatilor, care sa denote "regandirea relatiilor interetnice".

"In domeniul minoritatilor, noi in acest moment avem dispozitii bune in Constitutie. Ceea ce dispune Constitutia in legatura cu minoritatile este un lucru bun – drepturi privind invatamantul in limba materna si dreptul de utilizare a limbii materne in administratie, justitie, in institutiile de stat. Dar acestea sunt de fapt drepturi individuale.

Daca regandim Constitutia, trebuie sa ne gandim si la drepturile colective ale minoritatii. In plus, o alta schimbare radicala, nu neaparat legata de drepturile colective - o largire a drepturilor pe care le avem si-n acest moment - un statut regional, zonal, oficial privind limba maghiara (...) o a doua limba in acele zone", a explicat Marko.

"Daca exista intentia de a schimba radical Constitutia, ceea ce trebuie foarte bine discutat, atunci dupa parerea UDMR nu am putea face acest lucru fara sa regandim relatiile interetnice", a adaugat el."Trebuie regandita definitia de stat national, trebuie regandit statutul limbilor minoritatilor, al limbii maghiare la nivel regional.

La nivel regional ar trebui sa primeasca un alt statut decat acum, problema autonomiei administrative a unor zone sau a autonomiei culturale a minoritatilor. Deci, daca avem o abordare radicala fata de ce avem in acest moment in Constitutie, atunci trebuie s-o avem inclusiv in domeniul relatiilor interetnice", a afirmat Marko, in opinia caruia raportul Comisiei prezidentiale propune "schimbari radicale".

La capitolul "deziderate bune" propuse de Comisia prezidentiala, Marko le-a inclus pe cele legate de descentralizare, de reimpartirea administrativa a Romaniei, "dar nu in asa fel cum se semnaleaza in raport, 9 pana la 12 regiuni administrative, ceea ce inseamna ca nu luam in considerare componenta etnica a diferitelor zone". "Nu am accepta o astfel de reimpartire, numai daca ne-am gandi la cel putin 15-16 regiuni", a afirmat Marko.

De altfel, Marko a afirmat ca se poate accepta un sistem unicameral, care ar simplifica situatia prezenta, "dar o solutie mult mai buna ar fi un sistem bicameral real, prin care Camera Deputatilor ar fi camera politica, aleasa pe criterii politice, si Senatul ar fi o camera care ar reprezenta judetele sau regiunile, oricum diferetele zone din Romania". Presedintele Uniunii a mentionat ca, in primul rand, ar trebui sa difere modalitatea de alegere si de reprezentare ale celor doua camere, precum si atributiile lor.

Marko a precizat totusi ca modificarea Constitutiei nu este o prioritate pe termen scurt, chiar daca a admis ca, din anumite puncte de vedere, unele schimbari sunt "necesare" si "urgente". Liderul Uniunii a subliniat ca formatiunea sa nu este de acord cu impingerea sistemului politic spre un regim prezidential, ci spre intarirea rolului Parlamentului. El a mai precizat ca nu crede ca este cazul gandirii in acest moment a unei noi Constitutii, "asa cum s-a facut in '90-'91".

Intrebat daca UDMR conteaza pe faptul ca Peter Eckstein Kovacs, in calitate de consilier prezidential, ar facilita sprijinul presedintelui pentru propunerile Uniunii de modificare a Constitutiei, Marko a afirmat ca spera ca prezenta sa la Cotroceni sa ajute "in rezolvarea, clarificarea unor probleme". "Dar in ceea ce priveste Constitutia, influenta presedintelui conteaza mai ales prin influenta avuta asupra unui partid, asupra intregii coalitii guvernamentale, dar totusi partidele si societatea civila si alti actori ai vietii publice ar trebui sa-si spuna parerea in legatura cu modificarea Constitutiei", a incheiat el.

Comisia prezidentiala pentru analizarea regimului politic si constitutional din Romania si-a prezentat raportul, prilej cu care Traian Basescu si-a exprimat optiunile proprii privind modificare Constitutiei - regim semiprezidential coerent, definirea mecanismelor dizolvarii Legislativului, un sistem unicameral, eliminarea oricarui privilegiu al alesilor care comit fapte penale, limitarea drastica a reglementarii prin ordonante, un decupaj administrativ cu 9-12 judete sau regiuni si o autonomie locala veritabila, recrediblizarea Curtii constitutionale, introducerea referendumului obligatoriu, regandirea rolului si structurii CSM, definirea clara a tuturor drepturilor cetatenilor.

Publicat Marti, 20 Ianuarie 2009 - 17:32
Cuvinte cheie: Marko, Bela, UDMR, minoritati | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours