Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Marko n-ar vrea nici republica semiprezidentiala, nici stat national

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat vineri ca Uniunea doreste republica parlamentara, nu semiprezidentiala si s-a aratat sceptic ca s-ar putea contura in Parlament consensul necesar initierii modificarii Constitutiei.

"Noi nu suntem de acord cu o republica semiprezidentiala. Noi reprezentam o minoritate care este concentrata intr-o anumita regiune si am avea nevoie de un stat descentralizat, in care administratiile locale sa aiba cat mai multe atributii si puteri, iar la nivel central institutia cea mai importanta sa fie Parlamentul”, a declarat Marko Bela, la o dezbatere despre necesitatea revizuirii Constitutiei despre organizata de ISD, Fundatia Friederich Ebert si Universitatea "Dimitrie Cantemir".

Liderul maghiar s-a aratat sceptic cu privire la posibilitatea revizuirii legii fundamentale. „Distanta intre viziunile pe baza carora vrem sa modificam Constitutia este enorma (…) Nu cred ca am avea sansa in acest moment sa ajungem la un consens in privinta modificarilor constitutionale care sa intruneasca o majoritate de doua treimi in Parlament”, a subliniat Marko.

Presedintele Basescu si cel al UDMR, Marko Bela, au avut zilele acestea, prin intermediul presei, o disputa legata de caracterul statului roman. In timp ce presedintele a afirmat in timpul unei vizite in Ungaria ca autonomia Tinutului Secuiesc nu va fi niciodata realizata pentru ca Romania este stat national, unitar si indivizibil, Marko a replicat ca Romania nu este nicidecum stat national avand in vedere procentul semnificativ de cetateni apartinand minoritatilor.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat pe 20 ianuarie, dupa prezentarea raportului comisiei prezidentiale pentru analizarea regimului politic si constitutional din Romania ca, in contextul "schimbarilor radicale" preconizate asupra Constitutiei, Uniunea sustine introducerea unor drepturi colective minoritatilor, care sa denote "regandirea relatiilor interetnice".

"Trebuie regandita definitia de stat national, trebuie regandit statutul limbilor minoritatilor, al limbii maghiare la nivel regional. La nivel regional ar trebui sa primeasca un alt statut decat acum, problema autonomiei administrative a unor zone sau a autonomiei culturale a minoritatilor. Deci, daca avem o abordare radicala fata de ce avem in acest moment in Constitutie, atunci trebuie s-o avem inclusiv in domeniul relatiilor interetnice", a afirmat Marko.

Publicat Vineri, 6 Februarie 2009 - 17:29
Cuvinte cheie: Marko, Bela, Constitutie, stat national, regim parlamentar | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours