Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Marko Bela: Autonomia nu va fi subiectul central al campaniei UDMR - CNMT pentru europarlamentare

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, duminica, la Targu Mures, ca autonomia nu va fi subiectul central al campaniei formatiunii pentru alegerile europarlamentare.

"Nu cred ca autonomia va fi o tema centrala. O tema centrala va fi, in mod firesc, locul si rolul nostru in Uniunea Europeana, deci locul Romaniei in Uniunea Europeana, locul si rolul comunitatii maghiare in Uniunea Europeana", a spus Marko.

Declaratia, facuta la sfarsitul ceremoniei prin care UDMR si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) au devenit parteneri pentru alegerile europarlamentare, vine in contradictie cu cateva din punctele care au determinat realizarea acestei coalitii. Astfel, la capitolul I din acord, la punctul 13, se arata ca: "Un grup de lucru comun va elabora un program-cadru pentru alegerile europarlamentare al coalitiei interne a "solidaritatii maghiare" UDMR-CNMT, pe baza urmatoarelor puncte cardinale: a. Reprezentarea internationala a diferitelor forme de autonomie comunitara".

De altfel, dezideratul autonomiei este cel care a stat si la baza infiintarii Forumului Maghiar de Coordonare, forum al carui act de nastere a fost semnat tot duminica, la Targu Mures, de Marko Bela si episcopul Tokes Laszlo.

In schimb, Marko a sustinut ca formele de autonomie ar trebuie reglementate la nivel european, iar aceste norme sa aiba caracter obligatoriu pentru statele membre. "Uniunea Europeana ar trebui sa aiba norme mult mai concrete privind aceste solutii referitoare la aceste forme de autonomie - culturala, teritoriala -  dar nu au caracter de norma obligatorie. Colegii nostri din Parlamentul European, din acest punct de vedere, vor putea sa impulsioneze elaborarea si adoptarea unor astfel de norme", a declarat liderul UDMR.

Nici episcopul Laszlo Tokes nu a negat acest deziderat al autonomiei care ar trebui sa fie insusit de toate comunitatile maghiare din Europa. "Ne gandim la un sistem de autonomii pentru toate comunitatile maghiare de peste hotare si in colaborare cu Ungaria putem sa ne prezentam, sa articulam, interesele nationale ale maghiarilor din Ungaria si ale maghiarilor din teritoriile de peste hotare in mod unit si cu mai mare sanse de reusita", a declarat Tokes.
Publicat Duminica, 22 Februarie 2009 - 16:45
Cuvinte cheie: autonomie, UDMR, Marko Bela | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours