Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Motiunea PNL: Andronescu nu a facut altceva decat sa creeze premise pentru destabilizarea sistemului

Liberalii critica, in textul motiunii simple pe Educatie, masurile luate de Ecaterina Andronescu privind diminuarea orelor de sport, istorie si limbi straine, dar si lipsa unei strategii unitare privind sistemul de invatamant preuniversitar, sustinand ca actiunile ministrului sunt incoerente.

In privinta modificarilor anuntate privind aria curriculara, liberalii arata ca Andronescu a actionat pripit, fara a consulta toti factorii implicati, si nu si-a asumat responsabilitatea atunci cand masurile sale au fost criticate. Prin eliminarea unor ore din programa scolara, Andronescu a actionat fara sa ia in calcul consecintele si a dovedit "dispret" fata de profesori, elevi si parinti, sustin initatorii motiunii.

Liberalii critica, in textul motiunii, scoaterea istoriei din programa de clasa a XII-a a mai multor categorii de licee, cele cu profil tehnologic, la putin timp dupa ce orele de educatie fizica, dirigentie si limba straina au fost scoase din programa obligatorie. "Aceasta excludere abuziva a singurei ore de istorie, cu referire explicita la o istorie integratoare, se va aplica din anul scolar 2009-2010 la aproape 60 de specializari din invatamantul romanesc (industrial, agricol, telecomunicatii, silvic, textile, constructii, etc.). Practic, s-a lasat doar o ora de istorie numai la liceele de elita, incalcandu-se grav atat dreptul la educatie democratica si integratoare al tuturor elevilor, cat si egalitatea sanselor in privinta accesului la cunoasterea ''cartii de capatai'' a fiecarui popor. Ca o consecinta directa, marea majoritate a viitorilor cetateni vor ajunge sa nu cunoasca si sa nu inteleaga notiuni precum: Constitutie, Parlament, Guvern, putere si opozitie, vot universal, pluralism politic, separarea puterilor in stat, democratie si totalitarism, razboi rece, integrare si globalizare, cunostinte pe care le deprind in chiar acest curs", sustin deputatii PNL.

Al doilea aspect criticat de liberali este cel legat de eliminarea orelor de educatie fizica. In tarile Uniunii Europene se pune mare accent pe importanta educatiei fizice, printr-un numar minim obligatoriu saptamanal de 2 ore de educatie fizica, ajungandu-se chiar si la 5 ore in anumite situatii-cazul Germaniei, Danemarcei, Spaniei, amintesc deputatii PNL.

Un alt argument oferit de liberali in favoarea orelor de educatie fizica este faptul ca Romania se afla pe locul trei la capitolul obezitate infantila, 54 % din prescolarii romani consumand zilnic alimente cu un numar prea mare de calorii.

Un al treilea aspect semnalat de liberali este legat de orele de limba straina. "Este inadmisibil ca un stat membru UE sa elimine studiul unei limbi straine din programa de invatamant preuniversitar. In sistemul educational romanesc, aprofundarea unei limbi straine este calea sigura a unui progres civilizational", se arata in textul motiunii.

Alina Gorghiu: Deputati ai PDL ar putea vota motiunea simpla pe Educatie

Deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat ca, din discutiile avute pana in prezent, unii colegi din PDL si-au manifestat intentia de a vota motiunea simpla pe educatie, depusa la Camera Deputatilor.

"Sunt si colegi de la PDL care deja si-au manifestat intentia sa sustina la vot aceasta motiune. Au fost discutii inca din Comisia de invatamant intre cele doua partide", a afirmat ea. "Nu pot sa fac o referire exacta la numarul de deputati. Banuiesc, colegii de la PSD vor avea o anumita retinere, dar vom dicuta saptamana aceasta cu ceilalti colegi din Camera Deputatilor", a adaugat Gheorghiu.

Potrivit deputatului PNL, oricum scopul motiunii simple este atins prin dezbaterea ei, dar a adaugat ca, daca Ecaterina Andronescu "va reveni asupra acestor ordine", liberalii vor fi "incantati" sa nu mai sustina motiunea simpla.

Deputatii PNL sustina ca motiunea depusa marti in Parlament are drept scop principal apararea intreselor elevilor si profesorilor si cer organizarea unei dezbateri publice avand ca tema reconsiderarea planului cadru de invatamant preuniversitar, pentru a identifica solutia potrivita pentru pastrarea acelor discipline utile si eliminarea sau diminuarea celor care incarca programul elevilor. PNL mentioneaza, pe de alta parte, ca sprijina reducerea orelor din programa elevilor.

Update 1 publicat Marti, 17 Martie 2009 - 15:02
Liberalii au depus motiunea simpla "Educatia sub cenzura Ecaterinei Andronescu, istoria se repeta"
Deputatul PNL Alina Gorghiu a depus in plen motiunea simpla pe Educatie initiata de grupul deputatilor liberali, intitulata "Educatia sub cenzura Ecaterinei Andronescu, istoria se repeta", aratand ca acest demers se vrea o reactie la "balbaielile" ministrului Educatiei.
Social-democratul Anghel Stanciu a contestat depunerea motiunii, aratand ca deputatul liberal nu trebuia sa faca referire la continutul acesteia. Stanciu a spus ca, in opinia lui, motiunea nu a fost depusa in plen si ca, de fapt, aceasta "ar putea sa implice o scrisorica".

Ioan Oltean a contestat afirmatiile social-democratului, sustinand ca motiunea a fost depusa respectand prevederile legale si a pus zelul liberalei Alinei Gorghiu de a comenta pe marginea textului pe seama lipsei sale de experienta parlamentara.

"Spiru Haret": Masurile luate de Ecaterina Andronescu sunt politice

Sindicalistii Federatiei "Spiru Haret" considera ca masurile propuse de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, privind descentralizarea si reducerea numarului de ore din programa scolara pentru liceu sunt, de fapt, motivate de interese politice si financiare.

"Deciziile luate in privinta programei scolare si a influentei administratiei locale in scoli au fost facute in pripa, fara dezbateri cu sindicatele. Reducerea numarului de ore nu a fost facuta in incercarea de a decongestiona programul elevilor, ci pentru micsorarea numarului de norme didactice. Nu se urmareste cresterea calitatii educatiei, ci punerea scolii sub oblon politic, pentru ca banii sa fie manevrati de cei care conduc tara", a declarat presedintele Fereratiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, in cadrul unei conferintei a sindicalistilor.

Sindicalistii avertizeaza ca, prin interventia Ministerului Administratiei si Internelor, in contextul numirii directorilor de catre edili, scoala va deveni o simpla anexa a primariei.

Reprezentantii Ministerului Educatiei au discutat cu sindicatele, saptamana trecuta, o serie de masuri prin care se reduce numarul de ore din programa scolara obligatorie la liceu. Printre materiile vizate se numara limba romana, limbile straine, logica si educatia fizica. Prevederile vor intra in vigoare prin ordine de ministru. In prezent, discutiile de la minister se refera la descentralizarea in invatamantul preuniversitar, principala prevedere fiind numirea in functie a directorilor scolilor de catre primari.

Cu toate acestea, sindicalistii spun ca nu au fost de acord cu toate deciziile luate. "Noi aflam din presa, dimineata, cu ce decizii am fost de acord cu o zi in urma, pentru ca ministerul hotaraste singur, noaptea, ce urmeaza sa faca", a spus presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor.
Articol original publicat Marti, 17 Martie 2009 - 13:35
Cuvinte cheie: PNL, motiune, educatie, andronescu, motiune, PNL | Afisari: 373
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours