Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Geoana: Declaratia lui Marko Bela ca Romania nu e stat national este inacceptabila

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat miercuri, la Cluj-Napoca, ca atitudinea presedintelui UDMR Marko Bela cu privire la statul unitar roman este de "neacceptat". Mircea Geoana a afirmat ca, auzind afirmatiile de marti ale liderilor UDMR pe tema statului unitar, s-a convins si mai mult de justetea neacceptarii UDMR la guvernare.

"Atunci a fost un calcul mai degraba politic, pentru ca era nefiresc ca intre doua partide practic egale, PSD si PDL, sa mai apara si un tert jucator care, in mod evident, ar fi inclinat balanta si ar fi incurcat simetria aproape perfecta a acestei guvernari. Dar ascultandu-l pe domnul presedinte Marko Bela ieri, ca Romania nu este un stat unitar, vreau sa spun ca sunt astazi si mai convins de justetea deciziei de acum cateva luni.

Din punctul meu de vedere, este de neacceptat ca o astfel de atitudine sa fie tolerata intr-o tara si un oras care au dat dovada de deschidere, de toleranta si de o investitie temeinica in armonia interetnica de-a lungul timpului", a afirmat Geoana, amintind si de colaborarea dintre PDL si UDMR, care fac "casa buna in judetul Cluj."

Liderul social-democrat a afirmat ca partidul sau a militat in guvernarea 2000-2004 pentru institutii bilingve, folosirea limbii materne in administratia publica locala si sanse egale, uneori chiar cu costuri electorale, dar PSD nu poate sta deoparte atunci cand dezbaterea Constitutiei devine motiv pentru introducerea notiunii de stat federal.

"Atunci cand asistam la un proiect fatis care incearca, intr-o dezbatere despre modificarea Constitutiei, sa duca dezbaterea publica catre un stat federal, trebuie sa spunem ca Romania a fost constituita de stramosii nostri, de ardeleni, de moldoveni, de munteni, de lideri istorici ai acestei tari, de parintii fondatori ai acestei tari, ca un stat national", a conchis Geoana discutia.

Marko Bela a afirmat, marti, ca declaratia presedintelui Basescu facuta in Ungaria, conform careia Tinutul Secuiesc nu va avea niciodata autonomie teritoriala, " nu ar fi binevenita", pentru ca, in opinia sa, in politica "nu trebuie sa spui niciodata".

"Nu pot saluta ceea ce a declarat domnul presedinte in legatura cu unele probleme ale minoritatilor in general, respectiv ale comunitatii maghiare din Romania. Noi am inteles ca nu numai domnul presedinte ci si foarte multi politicieni romani se impotrivesc fata de unele deziderate ale UDMR, de exemplu formele de autonomie, dar in politica nu cred ca ar fi binevenita o declaratie in care se afirma ca Tinutul Secuiesc niciodata nu va avea autonomie teritoriala(...) Nu cred ca in politica trebuie sa spui niciodata ", a declarat, marti, Marko Bela.

Publicat Miercuri, 4 Februarie 2009 - 13:52
Cuvinte cheie: Geoana, Marko, Bela, Romania, stat national | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours