Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Freedom House spera ca actiunile lui Chiuariu nu vor intoarce Romania in trecut

Cererea DNA de incepere a urmaririi penale a ministrului Chiuariu va fi analizata astazi la Palatul Cotroceni.
Cererea DNA de incepere a urmaririi penale a ministrului Chiuariu va fi analizata astazi la Palatul Cotroceni.

Freedom House a anuntat ca acuzatiile formulate de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, potrivit carora organizatia ar fi trucat o licitatie pentru evaluarea activitatilor procurorilor anticoruptie, sunt bazate pe informatii false.

Organizatia Freedom House arata intr-un comunicat ca a realizat, in perioada 1 februarie - 15 martie 2005, un raport asupra politicilor anticoruptie in perioada 2001-2004, analiza solicitata de Consiliul European si redactata in conformitate cu caietul de sarcini, relateaza Newsin.

Ministrul Justitiei a acuzat Freedom House ca raportul fusese redactat in 2004 si ca licitatia pentru acesta a fost trucata cu ajutorul predesorului sau, Monica Macovei. Chiuariu a explicat ca scopul raportului a fost sa elimine fosta conducere PNA pentru a aduce in fruntea DNA persoane ce ar putea fi astfel controlate.

Potrivit Freedom House, atacurile ministrului Justitiei sunt nefondate deoarece valoarea contractului de audit a fost sub 40.000 de euro si, in consecinta, nu a avut nevoie de licitatie. De asemenea, raportul a fost realizat la inceputul anului 2005, si nu mai devreme, precum rezulta din intalnirile organizate in acea perioada cu persoane publice precum Ilie Botos, Ioan Amarie sau Dan Drosu Saguna, si din analiza unor initiative legislative din perioada mentionata.

In ceea ce priveste modul in care i s-a acordat dreptul de realizare a raportului, Freedom House a explicat ca a fost invitata sa depuna oferta pe 10 ianuarie 2005 si ca a fost singurul competitor care a depus o propunere, desi caietul de sarcini fusese cumparat de mai multi potentiali ofertanti.

Freedom House anunta in comunicat ca s-a achitat de toate responsabilitatile contractuale depunand raportul de audit la Ministerul Justitiei la termenele prevazute in caietul de sarcini, fapt ce a permis ca, "alaturi de rapoartele Transparency International Romania si Asociatiei Magistratilor din Romania, rezultatele auditului Freedom House sa poata fi valorificate in strategia nationala anticoruptie 2005-2007, adoptata de Guvern pe 30 martie 2005".

Organizatia se arata dezamagita de acuzatiile nefondate pe care ministrul Tudor Chiuariu i le-a adus si considera acest atac drept unul la adresa societatii civile. Freedom House si-a exprimat increderea ca "vremea in care ministrii se bucurau de imunitate deplina, indiferent de faptele lor, este incheiata".

Ministrul Justitiei a acuzat, duminica, Freedom House ca ar fi avut raportul de audit pregatit dinainte si ca toata documentatia din dosarul de achizitie este falsificata. El a mai spus ca Freedom House a depus oferta inainte sa primeasca invitatia de la Ministerul Justitiei. La acel moment, oferta era incompleta si ar fi trebuit respinsa, a adaugat ministrul.

Declaratiile lui Chiuariu vin in contextul in care Directia Nationala Anticoruptie a cerut Presedintiei, saptamana trecuta, avizul pentru inceperea urmaririi penale a ministrului Justitiei sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Comisia prezidentiala insarcinata cu analiza solicitarii DNA se reuneste astazi, la o zi dupa apartitia acuzatiilor ministrului Justitiei.
Publicat Luni, 24 Septembrie 2007 - 09:02
Cuvinte cheie: DNA, PNA, Tudor Chiuariu, Monica Macovei, ministerul Justitiei, Freedom House, anticoruptie | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours