Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Adrian Severin: Interesele Italiei sunt afectate mai mult de xenofobie decat de infractiunile imigrantilor

Conflictul generat de crima comisa de un roman de etnie roma in Italia a dat nastere unei atitudini xeonfobe, ce trebuie combatuta.
Conflictul generat de crima comisa de un roman de etnie roma in Italia a dat nastere unei atitudini xeonfobe, ce trebuie combatuta.

Fosti ministri de Externe ai Romaniei, Adrian Nastase si Adrian Severin considera ca este necesar un dialog eficient intre autoritatile de la Bucuresti si cele de la Roma pentru solutionarea crizei imigrantilor, dar si un mesaj puternic din partea partilor implicate care sa condamne atitudinile xenofobe aparute in Peninsula.

Fostul premier si ministru de Externe Adrian Nastase a comentat criza de imagine a Romaniei in contextul evenimentelor recente din Italia, precizand ca aceasta ar fi trebuit prevenita printr-o comunicare eficienta cu autoritatile italiene si ca dialogul este solutia pentru ameliorarea situatiei.

Potrivit lui Adrian Nastase, criza imigrantilor romani din Italia era previzibila avand in vedere situatia tensionata din ultimul timp si presiunea opiniei publice asupra autoritatilor pentru a lua masuri impotriva infractionalitatii. "Ceea ce ne spune Basescu la Bucuresti trebuia spus in Italia, autoritatilor de acolo si presei italiene", a declarat Nastase pentru FrontNews, explicand ca lipsa canalelor de comunicare dintre Roma si Bucuresti a facut aceasta criza inevitabila.

Nastase crede ca este dificil ca in acest moment sa se poarte un dialog eficient cu autoritatile italiene in conditiile in care presedintele Basescu a lansat atacuri la adresa unor politicieni italieni precum Romano Prodi, pe care l-a acuzat ca instrumenteaza adoptii ilegale din Romania.

In ceea ce priveste masurile pentru dezamorsarea crizei, fostul premier crede ca trebuie angajat un dialog intre partea roamana si cea italiana pe toate palierele, atat la nivelul executivului, cat si intre partidele politice din cele doua tari. Adrian Nastase crede ca implicarea Comisiei Europene este de asemenea importanta in contextul evaluarii legislatiei italiene ce permite expulzarea unor cetateni comunitari de pe teritoriul Italiei.

In acelasi context, fostul ministru de Externe Adrian Severin a comentat pentru FrontNews ca nu este vorba doar de o criza de imagine a Romaniei, ci una mult mai complexa al carei punct central se afla in Italia. Potrivit lui Adrian Severin, autoritatile de la Bucuresti ar fi trebuit sa prevada ca in contextul numarului mare de imigranti romani din tarile occidentale era foarte posibila aparitia unor sentimente nationaliste in aceste state.

Criza imigrantilor romani din Italia trebuie gestionala, in opinia lui Severin, in primul rand, printr-un mesaj clar si coordonat atat din partea autoritatilor romane, al celor italiene, cat si din partea institutiilor UE, care sa condamne dur actiunile si atitudinile xenofobe.

"Interesele de securitate ale Italiei sunt puse in pericol de acest discurs xenofob mult mai mult decat sunt puse ele in pericol de infractiunile catorva romani imigranti", a declarat europarlamentatul roman, explicand ca in lipsa unei actiuni comune urgente din partea partilor implicate criza poate scapa de sub control.

Pe langa necesitatea unui mesaj comun care sa condamne atitudinile xenofobe, Adrian Severin considera ca decretul-lege adoptat de autoritatile italiene, ce prevede posilitatea de expulzare a imigrantilor ce comit infractiuni, trebuie fie anulat, fie aplicat in mod diferit pentru ca el nu este in armonie cu liniile de actiune europene.

Pentru rezolvarea acestei crize in care este implicata Romania, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat ca are in vedere dezvoltarea de parteneriate au autoritatile locale si centrale din Italia in vederea unei mai bune integrari a imigrantilor romani in societate. El a facut apel si la comunitatea italiana din Romania pentru sprijin in vederea depasirii situatiei tensionate, care nu poate fi rezolvata, potrivit acestuia, in cateva zile.

Adrian Cioroianu a spus ca este important ca ONG-urile italiene ce se ocupa de drepturile omului si minoritatilor, precum si asociatiile romanesti din Italia sa sprijine eforturile autoritatilor de la Bucuresti pentru a prezenta opiniei publice italiene imaginea reala a romanilor, aceea a celor ce lucreaza in legalitate si contribuie la dezvoltarea societatii in care traiesc.
Publicat Luni, 5 Noiembrie 2007 - 18:07
Cuvinte cheie: Adrian Nastase, Adrian Severin, Adrian Cioroianu, imigranti, xenofobie, UE | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours