Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Televiziunea Camerei Deputatilor, SRTv si SRR - motive de disputa in Coalitie

La nivelul liderilor coalitiei se vorbeste de faptul ca nu este nevoie de schimbari pe criterii politice la varful radioului si televiziunii publice, insa nu toti pesedistii sustin acest punct de vedere si asteapta rapoartele de activitate ale celor doua institutii pentru a discuta despre noi numiri.

Bogdan Niculescu-Duvaz, purtatorul de cuvant al PSD, a declarat, pentru NewsIn, ca orice schimbare a conducerii SRTv si SRR ar trebui sa se faca doar pe baza evaluarii raportului de activitate pe care cele doua institutii urmeaza sa le prezinte, iar eventualele noi numiri n-ar trebui influentate de algoritmul politic dintre partidele de guvernamant.

"Nu s-a discutat in coalitie si nici nu cred ca este cazul. Deocamdata, conducerile celor doua institutii trebuie sa-si duca la capat mandatul, sa prezinte raportul de activitate in Parlament, iar orice modificare trebuie sa se faca din perspectiva raportului", a spus Niculescu-Duvaz.

In schimb, unul din reprezentantii PSD in Comisia de cultura, arte si mass-media din Camera Deputatilor, Madalin Voicu, nu a exclus ca actualii conducatori ai radioului si televiziunii publice sa fie schimbati odata cu expirarea mandatelor lor.

"Deocamdata, nu le-au expirat mandatele sefilor de la TVR si radio. Pentru noile numiri, in mod firesc, ar trebui sa existe un accept intre cele doua partide de guvernamant", a spus Voicu, vineri, pentru NewsIn. Deputatul PSD a estimat ca Maria Toghina are o pozitie mai fragila datorita faptului ca a fost propusa in fruntea SRR de catre PNL.

"S-ar putea ca radioul sa devina fieful PD-L. Sau, daca exista o intelegere, Televiziunea sa revina PD-L, iar SRR PSD-ului. Nu s-a stabilit inca si nici nu cred ca aceasta problema este o urgenta", a conchis Madalin Voicu.

Pe de alta parte, deputatul Raluca Turcan, vicepresedinte PD-L si presedinte al Comisiei de cultura, a afirmat ca nu s-a pus problema schimbarii pe criterii politice a Mariei Toghina si a lui Alexandru Sassu.

"Nu s-a discutat politic si cred ca este un semn foarte bun pentru independenta celor doua institutii", a spus Turcan. Ea s-a pronuntat pentru mentinerea lor in functii pana cand vor depune rapoartele de activitate ale institutiilor pe care le conduc, iar discutiile privind noi numiri sa fie declansate in functie de aceste rapoarte. Turcan a spus ca, in prealabil, este necesara modificarea Legii de organizare si functionare a TVR astfel incat sa fie create conditiile pentru sigurarea unei reale independente a televiziunii publice fata de zona politica, precum si pentru un management mai performant.

Un alt vicepresedinte PD-L, Cezar Preda, a afirmat in cadrul sedintei Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, desfasurata luni, ca televiziunea publica ar trebui sa se ocupe de imbunatatirea imaginii publice a parlamentarilor.

"Haideti sa indreptam strategia noastra ca aceasta televiziune publica sa intre si sa faca treaba aici pentru alesi si sa faca studioul pe banii lor, sa prezinte activitatea din Parlament asa cum dorim noi pentru ca, pana la urma, este o televiziune publica si ea face ce-i spunem noi, nu ce vor altii", a spus Preda in BP in cadrul discutiilor privind oportunitatea crearii unui studio TV propriu al Parlamentului pe care televiziunile sa-l foloseasca, potrivit stenigramei sedintei postate pe pagina de internet a Camerei Deputatilor.

Discutia a fost initiata de Adrian Nastase (PSD) care a sprijinit ideea pe considerentul ca ar putea rezolva problemele de imagine ale Legislativului. "Consider ca bugetul trebuie sa-l construim in functie de o anumita strategie pe care o avem in vedere in ceea ce priveste activitatea Parlamentului. Avem o problema de imagine? Pornim de aici si construim bugetul in acest mod", a spus Nastase. Construirea unui studiou a fost sprijinita si de udemeristul Marton Arpad care a cerut ca televiziunile sa plateasca pentru inchirierea studioului.

Pedelista Raluca Turcan a apreciat ca discutiile din Biroul Permanent pe marginea televiziunii publice au avut loc fara ca participantii sa cunoasca bine legislatia din domeniul audiovizualului.

"Nu vreau sa intru in dispute cu colegi de-ai mei, dar daca ar fi cunoscut legea si obligatiile televiziunii publice, probabil ca altele ar fi fost discutiile", a spus Turcan. In schimb, pesedistul Niculescu-Duvaz a spus ca nu vede nimic in neregula in aceste discutii, deoarece ele au fost legate strict de problema studioului TV al Parlamentului si relatia acestuia cu televiziunile care ar urma sa-l foloseasca.

Preda: Ar fi mai simplu ca unul din canalele TVR sa fie consacrat transmisiunilor din Parlament

Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor Cezar Preda sustine ca interventia sa din sedinta de luni a BP, legata de postul TV, a fost gresit inteleasa, opinia sa fiind de fapt ca unul dintre canalele TVR ar putea fi consacrat, pe modelul american C-Span, transmisiunilor din Legislativ.

"Regret felul in care pare sa fi fost inteleasa interventia mea din Biroul Permanent referitoare la postul de televiziune. Durata limitata a sedintelor Birului Permanent conduce adesea la interventii prea concise, tehnice, care, mai ales daca sunt scoase din context, pot fi interpretate eronat", se arata intr-un comunicat remis vineri agentiei NewsIn de secretarul democrat-liberal al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, Cezar Preda.

Preda a tinut sa precizeze ca nu a avut niciodata pozitii vizand restrictionarea dreptului la libera exprimare si ca, in general, are o relatie buna cu mass-media.

Deputatul democrat-liberal a explicat ca, plecand de la propunerea vicepresedintelui Adrian Nastase de a se investi in amenajarea unui studio TV al Camerei Deputatilor a opinat ca ar fi "mai simplu si mai ieftin" ca TVR sa puna la dispozitie unul din canalele sale pentru transmisiunile din Parlament.

"Am opinat ca ar fi mai simplu si mai ieftin sa solicitam TVR ca unul din canalele sale sa fie consacrat transmisiunilor in Parlament, caci oricum TVR se afla intr-o relatie speciala cu Parlamentul. Ca sa fiu mai explicit aveam in vedere un canal TV de tipul C-Span (n.r.-Reteaua Cablu-Satelit de difuzare a informatiilor cu caracter public) din SUA. Regret ca nu am fost suficient de explicit, aceasta era ideea si continui sa cred in ea", se arata in comunicatul citat.

Viceliderul grupului liberal din Camera Deputatilor, George Scutaru, deputat de Buzau, ca si Cezar Preda, i-a atras acestuia atentia, intr-un comunicat de presa, ca ar trebui sa-l preocupe masurile anticriza si reducerea numarului de someri din judetul in care a fost ales, si nu participarea la emisiunile TV si incercarea de a controla televiziunea publica.

"Aflam astazi ca in conceptia PD-L, televiziunea publica trebuie sa ridice osanale Parlamentului, probabil coalitiei majoritare PD-L-PSD, domnul Preda manifestandu-se ca un politruc responsabil cu propaganda din perioada comunista", se precizeaza in comunicat.

Publicat Vineri, 6 Februarie 2009 - 16:29
Cuvinte cheie: SRTv, SRR, televiziune, studio, Camera Deputatilor | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours