Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Senatul nu se grabeste sa dezbata proiecte de legi vechi de 9 -12 ani

OUG vizand Fondul Proprietatii de Stat sau finalizarea privatizarii Petromidia sunt inca in Parlament, in prima Camera sesizata - Senatul, alaturi de alte texte neadoptate de trei-patru legislaturi. Mai mult decat atat, oficiali ai Senatului au declarat ca nu exista un termen limita de adoptare a acestora.

Lipsa de reglementare in domeniul duratei traseului legislativ al unei ordonante de urgenta a generat, in Parlamentul Romaniei, situatia ca un astfel de act normativ sa intre in a patra sesiune legislativa si, dupa 12 ani de la emiterea lui, sa nu fie adoptat prin lege, potrivit Newsin.

Ordonanta de Urgenta 59/1997 privind destinatia sumelor incasate de Fondul Proprietatii de Stat in cadrul procesului de privatizare a societatilor la care statul este actionar se afla in continuare in prima camera sesizata - Senatul, fiind in stadiul "inscris pe ordinea de zi". Situatia este cu atat mai incurcata cu cat nu exista reglementare pentru efectele pe care le-ar avea respingerea unei astfel de ordonante, dupa atatia ani.

Ordonanta de finalizare a privatizarii Petromidia, de 9 ani in Parlament


O alta ordonanta de urgenta, care nu a mai reusit sa iasa din Parlament din 2000, este cea privind acordarea unor facilitati la plata pretului actiunilor si la plata unor obligatii bugetare in scopul privatizarii Societatii Comerciale Petromidia - S.A. Constanta.

Inregistrat pe 8 decembrie 2000, proiectul inaintat de Guvern Parlamentului sub semnatura premierului de atunci Mugur Isarescu a fost inscris pe ordinea de zi a anului urmator, pe 5 aprilie. In cadrul dezbaterilor generale, s-a solicitat trimiterea pentru raport suplimentar la Comisia pentru privatizare si administrarea activelor statului. In traseul legislativ actul normativ urma sa intre in plen abia la sfarsitul anului 2001, dar a fost scos de pe ordinea de zi.

In noua configuratie politica, in februarie 2005, Biroul Permanent a stabilit ca raportul intocmit in legislatura 2000-2004 trebuie reanalizat. De atunci, proiectul este trimis pentru raport suplimentar la Comisia pentru privatizare si administrarea activelor statului.

Initiativa cetateneasca privind finantarea invatamantului, amanata de cinci ani

Senatorii au lasat neadoptata si o initiativa depusa de cetateni, care a intrunit cerintele legale si constitutionale de depunere a textului - sa fie sustinuta de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot, care provind din cel putin un sfert din judetele tarii.

Actul initiat in 2004 de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant prevede ca, incepand din 2005, finantarea invatamantului de stat se face de la buget, cu prioritate din cotele de TVA, in limitele a cel putin 6% din PIB. Din 2007, solicita initiatorii, se aloca 7% din PIB pentru finantarea invatamantului, tot din TVA.

Initiativa, inregistrata la Camera Deputatilor in august 2004, a trecut de acest for legislativ prin adoptare tacita, chiar daca au avut loc dezbateri in plen in cursul carora, declarativ, toate formatiunile politice au sustinut proiectul.

La Senat insa, proiectul a fost trimis la comisiile de specialitate, fiind amendat de noua putere politica, rezultata din alegerile de la sfarsitul lui 2004. Comisia de invatamant a considerat ca, in anii 2005-2006, nu pot fi alocati decat 4,5% din PIB, cu promisiunea ca din 2007 sa se aloce 7% din PIB.

Proiectul a fost insa retrimis de plen catre Comisii in aprilie 2005. Actul a ajuns in plen chiar in cursul acestei sesiuni, pe 25 februarie 2009, dar a fost trimis, din nou, pentru raport suplimentar de la comisiile de resort.

Lipsa de reglementare in privinta dezbaterii ordonantelor de urgenta

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla, a declarat ca "din pacate" nu exista prevazut nici un termen de adoptare a ordonantelor de urgenta de catre Parlament.

El a comentat ca, pana cand nu se constituie o majoritate suficienta sa respinga sau sa adopte proiectele, unele fiind chiar organice, nu se poate lua vreo decizie in ceea ce le priveste.

Tot la Senat se afla nefinalizate si doua propuneri ale parlamentarilor UDMR, initiate in 2004, si care reglementeaza autonomia - cea privind Statutul autonomiei personale a comunitatii maghiare din Romania si Legea cadru a autonomiei personale a comunitatiilor nationale.
Publicat Luni, 20 Aprilie 2009 - 17:14
Cuvinte cheie: senat, proeicte legilative, petromidia, invatmant | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours