Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Salariile preotilor marite inainte de Paste: Vor primi de la stat intre 1000 si 8000 de lei

Salariile preotilor se maresc ajungand la echivalentul a 65% din salariile de baza ale angajatilor din invatamantul preuniversitar, potrivit unei ordonante aprobate de Camera Deputatilor cu cateva zile inainte de Paste.

In prag de sarbatori, deputatii au aprobat ordonanta fostului Guvern, cu 201 voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere.

Astfel, un preot de gradul I va lua un salariu de 3.018 de lei, unul cu gradul II 3.238 de lei, iar un debutant 1.144 de lei, in timp ce un episcop vicar va primi suma de 6.300 de lei, iar Patriarhul Romaniei peste 8.200 de lei, potrivit Newsin.

"Domeniul cultelor a fost neglijat foarte multa vreme si a sosit momentul sa reparam aceasta greseala, dar sa nu fim farisei cu unii, si credinciosi cu altii", a spus liberalul Mihaita Calimente, amintind ca exista si alte categorii de bugetari care au nevoie de sprijin.

Totodata, deputatul social-democrat Victor Surdu a spus ca votarea acestei legi este cea mai buna fapta pe care deputatii o puteau face in Saptamana Mare pentru personalul clerical. "Legea vine in ajutorul Bisericii, vine in ajutorul oamenilor care azi in Romania se situeaza pe primul loc in efortul ca sa triumfe ratiunea impotriva violentei. Legea este una dintre cele mai bune fapte pe care le-am facut noi,

Parlamentul, mai ales in Saptamana Mare. Grupul nostru PSD+PC a votat aceasta lege constienti fiind de faptul ca, prin acest sprijin dat Bisericii, probabil Ministerul Administratiei si Internelor va avea, in ani, mai putin de lucru", a declarat Surdu.

Deputatii au decis intr-o sedinta anterioara de Birou permanent sa acorde intaietate acestei ordonante pe ordinea de zi a plenului. Liderul PD-L Ioan Oltean a spus ca Biserica este o institutie fundamentala a statului, care nu a fost tratata cu suficienta seriozitate, desi este singura institutie care are, "in orice coltisor", personal calificat.

Ordonanta stipuleaza ca personalul din conducerea cultelor beneficiaza de sprijin lunar la salarizare, potrivit functiilor pe care le ocupa, la nivelul salariilor de baza stabilite conform legii pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar de stat, iar personalul clerical care isi desfasoara activitatea in unitatile de cult beneficiaza de sprijin lunar la salarizare in cuantum de 65% din salariile de baza stabilite conform legii pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obtinut si vechimii in activitatea clericala detinuta in cadrul cultelor din Romania.

Foto:crestinortodox.ro

Publicat Miercuri, 15 Aprilie 2009 - 14:12
Cuvinte cheie: guvern, preoti, salariu, ordonanta | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours