Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Romanii au ales un Parlament de doctori si absolventi de master

Un studiu al Institutului pentru Politici Publice arata ca 40% dintre senatori si 42% dintre deputati au dobandit titlul de doctor, in noul Legislativ inregistrandu-se si o crestere a numarului celor cu pregatire juridica in detrimentul celor de formatie tehnica.

In studiul "Pe cine am ales ?", Institutul face o analiza comparativa a componentei Parlamentului ales in 2008 fata de cel rezultat in urma alegerilor din 2004.

In ceea ce priveste studiile absolvite de catre parlamentari, IPP arata 40% dintre senatori au obtinut titlul academic de doctor, in timp ce alti 37% au efectuat alte forme de studii postuniversitare.

La Camera Deputatilor proportia doctorilor este de 42%, iar 54% sunt licentiati sau absolventi de master. Exista si trei deputati care au doar diploma de bacalaureat, toti de la PD-L: Costica Canacheu, presedintele Comisie de aparare, Silviu Prigoana si Lucian Rivis-Tipei.

Cel mai tanar deputat are 26 de ani

Referitor la intinerirea clasei politice, IPP a observat ca media de varsta a parlamentarilor a ramas aproximativ aceeasi, comparativ cu Legislativul ales in 2004: intre 50 si 60 de ani la Senat si intre 40 si 50 de ani la Camera Deputatilor.

Cel mai tanar deputat este pesedistul Adrian Mocanu (26 de ani), iar cel mai varstnic este Aurel Vainer (77), din grupul minoritatilor.

In Senat, la extreme se afla pedelistul Iulian Urban (34 de ani) si pesedistul Sergiu Nicolaescu (79 de ani).

Exista si un nucleu al veteranilor Parlamentului care au o prezenta continua din 1990 sau 1992. Cel mai vechi parlamentar PD-L este Radu Berceanu, din 1990, iar de la PSD, Adrian Nastase si Bogdan Niculescu-Duvaz, prezenti si ei de la inceputul parlamentarismului postrevolutionar. De la PNL, cel mai vechi este Crin Antonescu, parlamentar din 1992. Insa cel mai mare numar de parlamentari veterani il are UDMR: Frunda Gyorgy, Marko Bela, Verestoy Attila, Kerekes Karoly, Marton Arpad, Varga Attila sunt in Legislativ din 1990, iar alti doi sunt din 1992.

Femeile, doar 0,06 % din Senat

UDMR este la fel de reticenta si fata de promovarea femeilor in Parlament avand doar doua femei deputat si niciun senator femeie. De altfel, Senatul are opt femei in componenta, adica 0,06%. La Camera Deputatilor procentajul creste considerabil ajungandu-se la 11,3%, 38 din cei 334 de deputati.

In concluzie, autorii studiului remarca faptul ca introducerea votului uninominal nu a produs schimbari majore in modul in care este structurat Parlamentul.

"Din toate datele de mai sus rezulta faptul ca alegerile pe liste "uninominale" din 2008, desi numeric au innoit componenta actualului Parlament, nu au reusit sa duca la o schimbare reala la nivelul puterii de decizie politica. Pretinsul proces de reinnoire a clasei politice nu a condus, pana la urma, la schimbari semnificative in structurile de conducere ale celor doua Camere (Birourile Permanente, lideri de grupuri parlamentare)", se arata in studiul IPP.
Publicat Joi, 19 Martie 2009 - 16:20
Cuvinte cheie: parlament, doctori, master, studiu, tineri, femei | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours