Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Rectificarea bugetara a fost aprobata de Parlament

Proiectul de aprobare a Ordonantei de Urgenta privind rectificarea bugetara a fost adoptat de Camerele reunite ale Parlamentului, cu 181 voturi favorabile, 88 "impotriva" si nici o abtinere, toate amendamentele sustinute in plen de liberali fiind respinse.

Liberalii si udemeristii au sustinut in plen aproape toate cele 51 amendamente respinse de Comisiile de buget si introduse in raportul acestora, toate fiind respinse si de plenul reunit al celor doua Camere. Amendamentele parlamentarilor opozitiei vizau renuntarea la diminuarile bugetare operate la unele ministere, in special cele ale Educatiei si Apararii, sau a sumelor alocate pentru finantare cu fonduri externe nerambursabile, potrivit Newsin.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu a precizat ca rectificarea bugetara pe 2009 reprezinta o necesitate, avand in vedere prelungirea efectelor crizei financiare si asigurarea resurselor de finantare a cheltuielilor publice prin imprumut. Ialomitianu a adaugat ca, prin rectificare, s-au redus cheltuielile curente acolo unde erau excesive si ca aceste reduceri nu au afectat nici planul de investitii, nici salariile sau pensiile personalului din institutiile publice, nici locurile de munca. "Trebuia sa se asigure resurse bugetare, firmele trebuie sa plateasca impozite, nu trebuie sa infiintam o firma numai de dragul de a spala bani sau de a cere rambursari de TVA", a spus pedelistul, sustinand eficienta impozitului nou introdus.

Deputatul PSD Vasile Bleotu a argumentat, la randul sau, necesitatea rectificarii bugetare, subliniind ca, in acest moment, coordonatele economiei sunt "mult schimbate", fara sa uite sa aminteasca de "mostenirea" deficitului bugetar al Cabinetului Tariceanu. "Romania a inregistrat cel mai mare deficit bugetar din perioada post-decembrista", a sustinut el, mentionand ca, in mod normal, ar fi trebuit sa existe un excedent bugetar.

Opozitia, in schimb, a incercat sa gasesca posibilitati procedurale pentru a contesta Ordonanta de rectificare. Pe parcursul dezbaterilor, liberalii Mihaita Calimente si Mihai Banu au ridicat, pe rand, probleme de procedura si au solicitat retrimiterea la comisii a actului normativ, sustinand ca deputatii din comisiile de aparare, respectiv agricultura, nu au fost sesizati cu proiectul de aprobare a OUG. "Nu am putut sa ne spunem punctul de vedere sau sa-l ascultam pe cel al Ministerului Apararii, in conditiile in care la acest minister, cu cel mai mic buget din istoria postdecembrista, se reduc 9 procente din suma initiala. Solicit retrimtirea raportului la comisie", a solicitat Calimente, fara succes.

Udemeristii au preferat doar sa critice prevederile OUG de rectificare. "Discutam Ordonanta "Loz in plic". Poporul intotdeauna trage biletul necastigator, in timp ce Traian Basescu are mereu posibilitatea sa mai traga o data si sa zica Guvernului 'Mai ganditi-va, va dau timp 3 zile'", a declarat udemeristul Petru Lakatos. Deputatul a criticat faptul ca actul normativ supus dezbaterii amesteca rectificarea bugetara cu modificarea Codului fiscal, "ocolind astfel temporar Parlamentul".

Varujan Pambuccian a anuntat ca grupul minoritatilor nationale altele decat cea maghiara va vota OUG 34/ 2009 privind rectificarea bugetara, dar numai pentru ca acest grup a promis sa sustina Guvernul. "Pentru ca ne tinem intotdeauna promisiunile, vom vota, dar cu o strangere de inima", a spus Pambuccian in cadrul dezbaterilor din plenul Parlamentului asupra retificarii.
Publicat Marti, 28 Aprilie 2009 - 15:10
Cuvinte cheie: rectificare bugetara, parlament, vot | Afisari: 65,535
Comentarii (1)
alex.dumitrascu, Bucuresti (Miercuri, 29 Aprilie 2009 - 14:41)
Care e legatura intre "mostenire" si actuala foame de bani a guvernului, care sta la originea rectificarii domnule deputat Bleontu???

Urate chestii a secretat uninominalu"

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours