Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Parlamentul intervine intre producatori si supermarketuri cu legea in mana

Cinci deputati si doi senatori PSD, precum si un deputat PDL au depus la Biroul Permanent o initiativa legislativa ce urmareste sa stopeze practicile neconcurentiale ale retailerilor fata de producatorii de produsele agroalimentare.

"Codul Bunelor Practici intre producatori, procesatori si comercianti (semnat la 2 iulie 2008 - n.r.) nu a fost respectat nici macar o singura zi. De aceea trebuie sa apara o lege care doar ea ar putea sa reglementeze relatiile normale si bunele practici dintre cele trei parti precum si dintre acestea si consumatori", a spus, marti, deputatul Victor Surdu, unul dintre initiatorii proiectului de lege, potrivit Newsin.

Un alt initiator, deputatul Gheorghe Antochi, a sustinut ca super si hypermarketurile introduc taxe nejustificate prin care reduc profitul producatorilor si maresc pretul la raft in detrimentul consumatorilor. "Se inregistreaza o crestere continua a taxelor marilor lanturi de magazine fara vreo justificare. Sunt taxe de raft, de pozitionare pe raft, de marketing, de includere in cataloage etc., fapt care limiteaza patrunderea pe piata a unor produse competitive", a apreciat Antochi.

Initiatorii sustin ca adoptarea proiectului de lege ar avea impact pozitiv asupra cresterii puterii de cumparare a cetatenilor si ar aduce venituri suplimentare la buget ca taxe pe profitul mai mare al producatorilor.

Legea interzice comerciantilor sa solicite producatorilor taxe care nu au legatura directa cu operatiunea de vanzare si care nu sunt incluse in pretul de achizitie. De asemenea, este interzisa acordarea de discounturi fata de un furnizor care aduce comerciantului alti clienti. In plus, comerciantul nu mai poate impune furnizorului sa-si vanda produsele altor comercianti la un pret mai mare sau egal cu cel pe care l-a platit primul comerciant.

In cazul incalcarii acestor interdictii, proiectul de lege prevede sanctiuni de la 50.000 la 100.000 de lei, cu exceptia celor deja prevazute in Legea concurentei. Proiectul a fost depus deja la Biroul Permanent al Senatului si urmeaza sa intre in procedura legislativa de urgenta.

Initiatorii au invocat preocuparile aparute in Parlamentul European, precum si la nivelul unor guverne europene, legate de faptul ca marile supermarketuri abuzeaza de puterea lor de cumparare pentru a forta in jos preturile platite furnizorilor la niveluri nesustenabile si le impun conditii neloiale. De asemenea, micii comercianti sunt eliminati de pe piata, iar consumatorii platesc mai multi bani pentru produse ce ar trebui sa fie mai ieftine in conditiile unei relatii firesti intre cerere si oferta, potrivit Newsin.
Publicat Marti, 24 Februarie 2009 - 15:22
Cuvinte cheie: codul bunelor practici, supermarket, producatori, victor surdu | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours