Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Ordonanta privind majorarea redeventelor petroliere, retrimisa la Comisia de Industrii

Plenul Camerei Deputatilor a votat retrimiterea la Comisia de Industrii a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 101 din 2007 pentru modificarea si completarea Legii minelor si a Legii petrolului, deoarece Guvernul a anuntat elaborarea unui act normativ nou in acest domeniu.

Comisia de industrii a Camerei urmeaza sa dea un nou raport, al treilea, pe aceasta Ordonanta, rapoartele anterioare fiind de respingere, deoarece reprezentantii Executivului anterior n-au putut sa justifice majorarile substantiale ale redeventelor. Retrimiterea a fost ceruta de catre secretarul de stat Gelu Maracineanu, presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).

"Datorita faptului ca Guvernul Romaniei pregateste un nou act normativ, cu o noua filosofie privin exploatarea resurselor minerale si redeventele aferente, prin care se vor asigura venituri suplimentare la bugetul consolidat al statului, propunem retrimiterea la comisie", a spus Maracineanu.

Cererea sa a fost sprijinita de deputatii PSD si PD-L, insa liberalii au acuzat aceste doua partide ca priveaza bugetul de venituri suplimentare prin cresterea redeventelor, cu 2000% a taxelor de prospectiune si cu 1000% a taxelor de exploatare.

Deputatul Eugen Nicolaescu (PNL) a spus ca partidele din coalitie vor sa acorde concesiuni practic pe gratis exploatatorilor. "Ce interese se ascund aici? Veniturile rezultate din Ordonanta sunt estimate la 600 de milioane in anul 2009. Ce se va intampla cu acesti bani? De unde se vor limita cheltuieli pentru a compensa lipsa acestei sume? Ce vor spune domnii Adriean Videanu si Gheorghe Pogea, primii afectati de ordonanta ca si o serie de finantatori ai PD-L? Sunt dispusi sa ia banii cetatenilor pentru clintela lor politica", a spus Nicolaescu adaugand ca redeventele ar trebuie majorate tocmai pentru ca este vorba de resurse limitate.

In replica, liderul de grup al pedelistilor, Mircea Toader, a spus ca Parlamentul ar trebui sa astepte proiectul de lege al Guvernului. "O redeventa nu trebuie aplicata unui produs finit, ci doar extractiei (...) Problema n-are nici o legatura cu domnii Videanu si Pogea. Dar ii pot spune domnului Nicolaescu ca este inadmisibil sa iei redeventa pentru executia marmurei finisate, in loc sa o iei pentru marmura exploatata", a spus Toader. Spusele sale au provocat o noua interventie a lui Nicolaescu. "Domnul Toader s-a deconspirat. Eu n-am zis nimic de marmura, el a zis-o", a spus penelistul.

Presedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu (PSD), a spus ca nu numai cresterile exagerate ale redeventelor au fost motivele pentru care comisia a intocmit de doua ori raport de respingere a Ordonantei. Pesedistul a precizat ca OUG 101 modifica doua articole esentiale din Legea minelor si Legea petrolului prin care se da dreptul ANRM de a modifica clauzele contractuale in acord cu explotatorul prin simple acte aditionale, fapt care ar putea prejudicia considerabil interesele statului roman.

"Au fost modificate doua articole-cheie oferindu-i-se ANRM dreptul de a negocia direct cu investitorii domenii de importanta vitala pentru Romania prin simple acte aditionale. Asta era miza Ordonantei", a spus presedintele Comisiei in plenul Camerei. Iancu a sustinut ca modul in care au fost selectate criteriile de stabilire a redeventelor reduce considerabil veniturile statului, exemplificand prin faptul ca, pentru o tona de piatra exploatata, statul primeste doar 40 de bani.

Premierul Emil Boc a acuzat, pe 9 februarie,Guvernul Tariceanu ca a actionat cu premeditare in afacerea Sterling, pregatind inca din 2007 ordonanta de urgenta care a permis transformarea unui contract de explorare in contract de concesiune si a anuntat ca ordonanta mai poate fi respinsa de Parlament.

Emil Boc a precizat ca aceasta ordonanta poate fi respinsa de Legislativ pentru a "readuce lucrurile la normalitate".

"Tariceanu nu este de acord cu inghetarea salariilor demnitarilor, crezand ca astfel ii sprijina incontinuare pe cei care au facilitat afacerea Sterling Resources, pe cei cu care a pus la cale aceasta masura prin care un contract de explorare si impartajare a profitului a fost transformat intr-un acord petrolier si concesiune. Vestea buna e ca ordonanta in baza careia a facut aceasta diminuare practic a patrimoniului statului roman este inca la Parlament si avem sansa sa o respingem si sa readucem lucrurile la normalitate, pentru ca tot ce inseamna bogatie naturala in aceasta tara sa fie utilizata in concordanta cu interesul national si nu cu interesul de grup al vechiului guvern.

Premierul si-a exprimat convingerea ca deputatii vor aborda cu maxima responsabilitate in Parlament aceasta ordonanta. "A fost o actiune premeditata a Guvernului Tariceanu din 2007, si-a pregatit miscarea din 2008 pe final de mandat pentru a acorda acel contract care prejudiciaza interesele Romaniei, iar noi avem datoria sa curmam acest abuz", a mai spus Boc.

Presedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu a declarat pe 6 februarie la Realitatea TV ca pe 4 octombrie 2007, Guvernul Tariceanu a adoptat o Ordonanta de Urgenta, nr 101/2007, care modifica Legea Petrolului 238/2004 permitand transformarea unui contract de explorare in contract de concesiune.

Publicat Marti, 17 Februarie 2009 - 14:10
Cuvinte cheie: ordonanta, redevente, petrol, gaze, Comisia de Industrii, Parlament | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours