Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Basescu: Nu avem nevoie de ajutor extern, dar imprumutul ar constitui o "centura de siguranta"

In cadrul discursului pe care l-a tinut in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, presedintele Traian Basescu a precizat ca Romania nu are nevoie de un imprumut extern pentru asigurarea platilor de la buget sau ale statului roman, insa un astfel de ajutor ar creste rezistenta la o deteriorare rapida a economiei.

Basescu a subliniat faptul ca Uniunea Europeana a pus la dispozitia noilor state membre pentru 2009 si 2010 o suma de 30 de miliarde de euro, insa fondurile nu pot fi accesate fara un parteneriat cu FMI, in conditiile in care Comisia Europeana nu are parghii pentru controlul cheltuirii acestor bani.

Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu l-a contrazis insa presedinte. "Pot sa va afirm (...) ca, de exemplu, creditul de 30 de miliarde de euro pus la dispozitie de UE pentru IMM-uri nu are nici un fel de conditionare de FMI. Este o alta minciuna pe care presedintele a facut-o aici. Mi se pare extrem de grav si de elocvent pentru maniera in care doreste sa prezinte lucrurile", a afirmat Tariceanu.

Pe de alta parte, liderul opozitiei a subliniat faptul ca presedintele si-a atribuit rolul de premier in locul celui de presedinte. "Vedem ca domnul Basescu si-a atins visul cu ochii, astazi domnia sa a vorbit mai mult in calitate de prim-ministru decat de presedinte al Romaniei (...) Cred ca ar fi fost normal ca presedintele, astazi, daca tot inlocuieste Guvernul, ar fi trebuit sa vina domnia sa cu o serie de propuneri pentru a limita efectele crizei economice si nu a veni cu argumente de genul Romania este obligata sa faca un acord cu FMI-ul pentru ca asa ne cere UE", a comentat presedintele PNL.

Presedintele a atras atentia asupra faptului ca Romania, la fel ca si celelalte tari, va avea parte de evaluari negative ale agentiilor specializate, context in care un imprumut ar constitui "o centura de siguranta".

Si senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat ca un imprumut extern nu poate fi evitat de catre Romania si ca sumele respective vor fi o garantie pentru relansarea unor proiecte economice. "Eu zic ca este o masura (creditul extern - n.r.) care nu se poate evita. Imprumutul nu este o suma pe care s-o distribuim acum celor care cer. Este un imprumut, cum s-a intamplat si in alte state europene, care devine o garantie pentru a lansa proiecte economice care sa incurajeze initiativa care acum traieste un moment de criza de credibilitate", a declarat udemeristul. El a mai spus  ca masurile anticriza pe care le va lua Romania, desi par inspaimantatoare acum, vor parea blande in doua-trei luni. "Lucrurile se reduc cu un procent destul de inspaimantator pentru unii, dar care ne va permite sa ajungem la un teren stabil de unde sa putem porni mai departe", a mai aratat senatorul maghiar.

In viziunea lui Traian Basescu criza este in egala masura un risc, dar si o sansa pentru Romania de a se moderniza si reforma, avand in vedere faptul ca exista o majoritate parlamentara solida care poate sa asigure acest proces. Acesta a apreciat ca reforma ar trebui sa fie cuvantul de ordine in aceasta perioada si ca Parlamentul trebuie sa devina un factor mai activ de asigurare a coerentei politicilor guvernamentale.

Nu au lipsit criticile

Pe de alta parte, presedintele a criticat nefolosirea sumelor obtinute prin credite externe de Romania in ultimii ani. "In afara de resursele bugetare, Romania dispune de finantari pe termen lung neutilizate si angajate deja de cativa ani cu Banca Europeana de Investitii, Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare in valoare de 3,55 miliarde euro. Am inceput deja sa platim comisioane de neutilizare in valoare de milioane de euro anual. Pe de alta parte, fondurile structurale nerambursabile alocate Romaniei de catre UE pentru 2007, 2008 si 2009 si neutilizate pana la inceputul acestei luni se ridica la 5,5 miliarde euro. Un total de 9 miliarde euro", a aratat seful statului.

Basescu este de parere ca daca s-ar folosi macar 3-4 miliarde, s-ar genera dezvoltare, o minima crestere economica si s-ar crea locuri de munca.

Critici au fost lansate si la adresa fostului guvern. Presedintele a acuzat guvernul Tariceanu ca deteriorarea situatiei economice din ultimii doi ani nu permite acum Romaniei sa ia masurile anticriza pe care le adopta majoritatea statelor UE.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in plenul Parlamentului, ca Romania are de suportat in prezent efectele crizei economice, ca urmare a "lipsei de prudenta bugetara" din ultimii doi ani a Guvernului Tariceanu si a acuzat fostul Executiv ca nu a folosit sansa intrarii Romaniei in UE si contextul international favorabil pentru a realiza reformele. "Lipsa de reforme din ultimii doi ani o plateste populatia acum", a avertizat Basescu.

Tariceanu s-a aratat surprins de acuzele pe care seful statului le-a adus fostei guvernari, amintind ca Basescu a promulgat majorari de pensii si salarii, fara acoperire in buget. "Am constatat ca domnul presedinte este cameleonul perfect pe care il stim de multa vreme (...) Se pare ca presedintele a uitat aceste lucruri si, ca intotdeanuna, nu este capabil decat sa arate cu degetul si sa nu vada propriile erori", a afirmat liderul liberal, care a calificat discursul presedintelui ca fiind "plin de acuze, de minciuni si de afirmatii false".

Seful statului a criticat fosta guvernare dar si vechiul Legislativ, aratand ca prezenta criza de incredere este rezultatul atitudinii dominante de la nivelul Parlamentului si Guvernului  din 2008 in ce priveste abordarea cheltuielilor economice.

"Acesta este motivul pentru care, in conditiile deteriorarii situatiei economice, Romania nu poate lua masurile de stimulare pe care le iau majoritatea partenerilor nostri din UE. Noi nu putem creste cheltuielile publice atat cat ar trebui si nici nu putem crea conditii pentru reducerea rapida a ratelor dobanzilor. Romania plateste si costul politizarii si nereformarii administratiei publice. In ultimii ani, sectorul puiblic a crescut excesiv si a devenit o povara. Din cele aproximativ 300.000 locuri de munca creeatedin ultimii patru ani, mai mult de jumatate, 160.000, sunt in sectorul public. Veniturile salariale din sectorul public au crescut de la aproximativ 5% din PIB in 2004, la 8% in 2008. In cifre absolute, cresterea este si mai impresionanta, aproape cinci miliarde de euro pe an fiind platiti in plus pentru salariile din sectorul public", a acuzat Basescu.

Seful statului a mai invinuit vechea guvernare pentru cresterea dependentei societatii fata de stat, "in loc sa ajute la construirea unei societati cu o clasa de mijloc din ce in ce mai numeroasa, mai bogata si independenta". Presedintele a reluat criticile cu privire la deficitul bugetar de 5,2%PIB  inregistrat in 2008 si a apreciat ca economia Romaniei a rezistat "cu greu acestui abuz". In plus, Basescu a vorbit despre "atitudinea greu de etichetat" a Guvernului Tariceanu care, "inaintea si in timpul campaniei electorale de anul trecut a risipit trei miliarde de euro din Fondul National de Dezvoltare, bani proveniti din privatizarea Bancii Comerciale Romane". "Acesta este rezultatul propagandei triumfaliste a guvernarii netransparente, a unei proaste guvernari pe care romanii trebuie sa o plateasca acum", a spus Basescu de la tribuna Parlamentului..

Presedintele a mai declarat ca moneda nationala s-a depreciat in ultimul an cu aproape 40%, fapt ce afecteaza cele 500.000 de familii cu credite mari in valuta. "Creditele pentru sectorul privat au fost mai putine si mai scumpe din cauza risipei din sectorul de stat. Daca vom continua pe acest drum, nu vom indeplini conditiile care sa ne permita adoptarea monedei euro, in contextul in care moneda unica europeana si-a dovedit utilitatea in actuala criza economica".

De asemenea, Basescu i-a criticat pe functionarii ca au dat in judecata statul pentru a obtine sporuri. "In timp ce zeci de mii de oameni isi pierd locurile de munca, bugetarii sunt in procese pentru acordarea de sporuri din anii anteriori, dar si pentru viitor. Nu este doar cazul justitiei, functionari din ministerul Muncii au reusit retroactiv sporuri uriase, controlori ai Curtii de Conturi (...) au obtinut de curand in instanta dreptul de a li se da 65% din salariu si foarte multe astfel de exemple. Practic, Guvernul si Parlamentul nu mai controleaza bugetul statului si salarizarea. O alta putere din afara celei legislative si a celei executive decide bugetul statului", a subliniat Traian Basescu.

Basescu: Clasa politica trebuie sa dea exemplul eliminarii risipei

Presedintele Traian Basescu a apreciat ca exista riscul intarzierii reformelor structurale in 2009 sub pretextul ca acest an este unul electoral si a cerut clasei politice sa fie un exemplu de limitare a risipei banului public.

"O majoritate parlamentara nu ramane reprezentativa decat daca depaseste logica interesului de partid si actioneaza in interesul celor care i-au ales. Un risc major este intarzierea reformelor structurale sub pretextul ca 2009 este un an electoral", a spus presedintele in mesajul adresat, luni, celor doua Camere ale Parlamentului.

Basescu a afirmat ca, in calitate de sef al statului, nu se va lasa atras in jocuri politicianiste care sa pericliteze reforma institutiilor statului si depasirea cu bine a efectelor crizei economice. "Romania poate iesi din criza cu o administratie modernizata. Daca vom continua sa ne amagim cu ideea ca putem trai acceptabil cu bani de imprumut, decalajele dintre Romania si tarile dezvoltate se vor adanci", a spus Basescu.

Seful statului le-a cerut parlamentarilor, cat si clasei politice, in general, sa dea un exemplu de austeritate intr-o perioada dificila pentru Romania. "O politica bugetara nesabuita poate fi seducatoare pe termen scurt, dar garantat dezastruoasa pe termen mediu si lung (...) Clasa  politica trebuie sa dea exemplul eliminarii risipei banului public. Daca nu, vom fi sanctionati atat de electorat, cat si de istorie. Reforma statului plus austeritate plus solidaritate egal o sansa pentru Romania", a conchis presedintele Basescu.

Update 1 publicat Luni, 9 Martie 2009 - 17:23
Nastase: Acordul cu FMI este datoria Guvernului, Basescu doar isi face campanie in Parlament
Gestul presedintelui Traian Basescu de a li se adresa parlamentarilor pe tema deficitului de cont este etichetat atat de unii membrii PSD, cat si de reprezentantii opozitiei ca fiind unul gratuit, in contextul in care un eventual acord cu FMI este o decizie pe care trebuie sa o ia Guvernul si nu Parlamentul. Reprezentatii PD-L sustin ca Romania are nevoie de un imprumut extern, dar partenerii de guvernare considera ca aceasta decizie trebuie luata in urma unei dezbateri, in timp ce opozitia este de parere ca economia este destul de "sanatoasa" pentru a se descurca fara un ajutor extern.
Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, sustine ca Traian Basescu foloseste tema unui eventual acord cu FMI in scopuri electorale, intrucat Parlamentul doar ratifica, in ultima etapa, un astfel de acord.

"Parlamentul nu poate sa spuna de la inceput: dam mandat pentru negocieri, iar la sfarsit sa ratifice acordul. Este o chestiune absolut aberanta. Traian Basescu putea sa invite niste prieteni, sa-i intrebe ce parere au, unii parlamentari, poate oameni politici, sa se consulte cu ei", a declarat Nastase. El a adaugat ca, dupa ce a sugerat ca "Parlamentul nu trebuie sa se implice nici macar in chestiuni minore cum ar fi aprobarea unor legi, coduri si altele", Basescu vine acum "cu o anumita smerenie la Parlament" pentru a cere un punct de vedere in legatura un eventual acord cu FMI.

Nastase a explicat ca FMI poate impune unele restrictii referitoare la cheltuielile sociale. "Sigur insa, FMI-ul este un contabil foarte dur si el, in momentul in care intervine, oferind si credibilitate in exterior pentru alte tipuri de imprumuturi si pentru imprumuturi cu costuri si dobanzi mai mici, el se uita cu seriozitate, cu atentie, daca nu cumva veniturile anticipate nu sunt in realitate puse putin cam idealist in cadrul bugetului. De aici, o anumita teama de a lasa cumva ca aceste elemente care tin pana la urma si de proiecte sociale importante sa nu intre intr-o logica a FMI-ului care sa restranga cheltuielile inclusiv pentru proiecte sociale", a mai spus vicepresedintele Camerei, opinand ca decizia politica va fi una destul de dificil de luat.

Si Mircea Geoana a subliniat faptul ca privind contractarea sau nu a unui imprumut extern este de competenta Guvernului, a BNR, a coalitiei, si nu a Parlamentului.

Geoana a mai adaugat ca o astfel de decizie este una strategica, "cu privire la un anumit model de a aborda criza in Romania", iar ea nu trebuie facuta "in ascuns si fara o dezbatere importanta".

Tariceanu: Apelul la FMI nu este o solutie pentru o tara europeana

Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat ca partidul sau nu sustine contractarea unui acord cu FMI, iar Parlamentul nu poate dezbate un astfel de subiect "de principiu", fara ca Guvernul sa vina si sa prezinte conditiile unei eventuale intelegeri cu Fondul.

"Mi se pare, de asemenea, ca aducerea astazi in fata Parlamentului (...) a unei dezbateri pe marginea unui acord cu FMI este nenecesara, pentru ca, in primul rand, Guvernul ar trebui sa anunte oficial o intentie (...) Un acord cu FMI nu se poate aproba de principiu. Nu putem sa ne dam un acord prealabil pentru ca Guvernul sa primeasca o foaie alba", a declaratTariceanu.

In opinia fostului premier, apelul la FMI nu este "o solutie pentru o tara europeana", in conditiile in care finantarile de care Romania are nevoie pot fi facute partial din buget, partial din fonduri europene si "pot fi facute din imprumuri de la Banca Centrala Europeana, de la BERD, de la BEI".

Fostul premier a subliniat ca, in opinia sa, intelegerea cu FMI devine obligatorie doar in cazul in care "Guvernul se declara practic incompetent, isi ridica mainile si spune 'Noi nu suntem capabili sa gestionam situatia si avem nevoie de asistenta straina'".

Liderul PDL Theodor Stolojan a declarat ca Romania are nevoie de finantare externa, pentru ca, fara acesta, ar putea repeta criza din perioada 1997-2000.

"Si PSD si PDL stiu ca Romania are nevoie de finantare externa, ca nivelul investitiilor straine directe s-a redus probabil la jumatate fata de 2008, deci alegerea e cunoscuta de mult. Vrem o ajustare brusca cum s-a facut in perioada 1997-2000? Trebuie sa va reamintesc cand cursul leu-dolar a trecut de la 4000 lei dolarul, apoi la 8000 si apoi la 16.000? Asta este varianta, daca nu recurgem la o finantare externa", a declarat Stolojan.

El a admis insa ca exista si optiunea ca Romania sa nu se imprumute, dar ca in acest caz consumul va fi redus drastic. "Romania are doua optiuni: una, de a nu lua nici o finantare externa si de a reduce masiv consumul productiv si neproductiv, pentru ca neputand sa finantezi deficitul mare, trebuie sa reduci importurile, sau de a lua o finantare extrerna si a castiga timp pentru a face reformele structurale", a conchis europarlamentarul.

Nica: Delegatia FMI vine in Romania, dar nu pentru acordarea unui imprumut

Viceprim-ministrul Dan Nica sustine ca o delegatie a FMI va veni in aceasta saptamana in Romania "in primul rand" pentru a evalua situatia economiei romanesti, aratand ca "nu crede" ca va fi vorba despre o negociere pe tema unui imprumut.

"Au fost si discutii legate de modul in care vom asigura finantarea in acest an, nu exista in acest moment un proces de evaluare care sa fie finalizat. (...) Ceea ce ne ingrijoreaza este o oarecare ingreunare a procesului de asigurare a creditarii catre firmele din Romania de catre sistemul bancar si vrem sa vedem care sunt modalitatile prin care sa ajutam sistemul bancar si in acelasi timp sa fim siguri ca nu exista niciun abuz in acest domeniu", a declarat Dan Nica, citat de Newsin.

Premierul Emil Boc a declarat ca Executivul este in discutii cu Comisia Europeana privind contractarea unui credit extern de cateva miliarde de euro, iar aceasta se consulta la randul sau cu FMI, existand multe cazuri in care CE cere ca acordul cu ea sa fie dublat de unul cu FMI. Seful Guvernului a precizat ca Romania are nevoie de un credit extern de cateva miliarde de euro, insa nu a fost stabilita inca suma exacta, iar Guvernul nu a decis de unde se va imprumuta, existand mai multe variante care sunt analizate.

Ministrii de finante ai UE sustin dublarea fondurilor acordate de FMI

Ministrii de finante ai Uniunii Europene (UE) urmeaza sa sprijine apelul Fondului Monetar International (FMI) de dublare a fondurilor la 500 miliarde dolari, la intrunirea celor mai industrializate 20 de tari din lume - G-20.

"Este esential ca FMI-ul sa aiba suficiente resurse financiare pentru asistarea economiilor afectate de criza actuala", se arata intr-un document ce urmeaza sa fie aprobat marti de ministrii UE, potrivit Reuters.

Oficialii G-20 se vor intruni vineri si sambata sa discute despre abordarea crizei economice si financiare, care a impins multe state din Europa sa ceara ajutor de la FMI.

Totodata, UE va acorda FMI mai multa putere in supravegherea economica si financiara pentru prevenirea unei viitoare crize.
Articol original publicat Luni, 9 Martie 2009 - 16:39
Cuvinte cheie: basescu, parlament, criza economica, imprumut extern, FMI, UE, reforma, nastase, geoana, tariceanu, nica, deficit de cont | Afisari: 1,178
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours