Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Liderii din Covasna: Nu vom renunta niciodata la autonomia Tinutului Secuiesc

Sefii Adminstratiei locale din Covasna ii transmit presedintelui ca nu renunta la dezideratul autonomiei.

Sefii Adminstratiei judetului Covasna ii vor transmite presedintelui Traian Basescu ca nu vor renunta niciodata la dezideratul privind autonomia Tinutului Secuiesc si ii vor inmana petitia in 10 puncte adoptata saptamana trecuta dupa mitingul de la Sfantu Gheorghe, transmite Newsin.

"Asa cum au spus si memorandistii romani la sfarsitul secolului al 19-lea, existenta unui popor nu se discuta, ci se afirma. Cu acest mesaj mergem noi azi la domnul presedinte Traian Basescu sa-i spunem foarte clar ca nu vom renunta niciodata la dezideratul privind autonomia Tinutului Secuiesc. Acesta este mandatul nostru atat din partea populatiei, cat si din partea UDMR", a declarat sambata, inaintea intalnirii cu presedintele, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad.

Tot la aceasta intalnire, presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, si primarul Antal Arpad, ii vor inmana presedintelui petitia adoptata la Sfantu Gheorghe duminica trecuta, dupa mitingul organizat de bisericile maghiare pentru sprijinirea directorului maghiar de institutii deconcentrate.

Cei doi au spus ca doresc sa discute cu seful statului toate cele 10 puncte ale petitiei, atat cele care se refera la dezvoltarea economica a zonei, cat si pe cele politice. "Eu am afirmat foarte clar ca in Sfantu Gheorghe va fi si viceprimar roman a doua zi dupa ce eu voi putea numi sefii Politiei, Jandarmeriei si Pompierilor", adaugat Antal Arpad.

Cele zece puncte ale petitiei adoptate sunt: Traian Basescu sa-si retraga declaratiile care au indignat secuimea; respectarea proportiei etnice in institutiile publice descentralizate, incetarea popularii controlate, mai mult sau mai putin deschise sau mascate, prin care se urmareste modificare componentei etnice; oprirea distrugerii intentionate a economiei din regiunea secuiasca, si asigurarea dezvoltarii corespunzatoare a infrastructurii; retrocedare rapida a bunurilor bisericesti si publice ce au fost nationalizate; oprirea cresterii numerice a unitatilor militare, si de asemenea, la fel ca in alte zone, trecerea imobilelor detinute de acestea in subordinea administratiei publice locale; infiintarea de catre statul roman a unei universitatii maghiare, cu finantare din bugetul statului; recunoasterea limbii maghiare, alaturi de limba romana, ca si limba oficiala regionala; recunoasterea si extinderea drepturilor colective; autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc.

Publicat Sambata, 14 Februarie 2009 - 15:10
Cuvinte cheie: covasna, autonomie, tinut secuiesc, basescu, maghiari, ungur | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours