DIN IDEILE POLITICE ALE ALESILOR NOSTRI:
Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Liberalii vor mai multe locuri in fata, la Parlament

Liberalii au solicitat insistent, de la sfarsitul lui decembrie, sa fie realocate locurile din sala de plen a Camerei Deputatilor, pe motiv ca cele primite de PNL sunt "insuficiente si nesatisfacatoare", ultima scrisoare fiind in acest sens fiind depusa miercuri la conducerea institutiei.

"Forta numerica le-a luat mintile!", a afirmat viceliderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, nemultumit de "discrimarea" la care este supus PNL. El a explicat ca mai multi liberali, fata de deputatii PD-L si PSD, au primit locuri in plen in partea a doua a salii, adica mai in spate. Potrivit estimarilor lui Nicolaescu, in jur de 45% dintre deputatii PNL ar sta in a doua parte a salii, in timp ce doar 18-20% dintre pedelisti si social-democrati au primit locuri in spate.

Nicolaescu a adaugat ca solicitarea a fost reluata miercuri, iar conducerea Camerei a raspuns ca va organiza o intrunire a liderilor de grup. Prima solicitare in acest sens a liberalilor a fost depusa pentru sedinta Biroului Permanent al Camerei din 22 decembrie, liderul de grup al PNL, presedintele partidului Calin Popescu Tariceanu, a depus o solicitare de realocare a locurilor din plen.

"Intrucat grupul parlamentar al PNL considera ca locurile atribuite in sala de plen a Camerei Deputatilor sunt insuficiente si nesatisfacatoare, va solicitam convocarea unei sedinte a liderilor de grupuri parlamentare pentru realocarea acestor locuri", se arata in cererea PNL.

Pe site-ul Camerei, in dreptul cererii PNL se mentioneaza ca "doamna presedinte impreuna cu Secretarul General vor face propuneri liderilor grupurilor parlamentare pentru asezarea deputatilor in sala de plen a Camerei Deputatilor".

In replica la nemultumirile liberalilor, viceliderul deputatilor PSD, Aura Vasile, spune ca problema alocarii locurilor in sala de plen nu a fost discutata si ca amplasarea grupurilor nu s-a stabilit. "Este adevarat, prin Camera Deputatilor circula o hartie neoficiala, o schita, cu impartirea locurilor, nu stiu cine a facut-o, dar din cate stiu, fiecare ramane pe locurile lui. Nu merge nimeni nici mai in fata, nici mai in spate. Nu stiu de unde au venit liberalii cu subiectul asta", spunea ea. Liderul PSD a mai spus ca aceasta problema va fi rezolvata luni, dupa sedinta Biroului Permanent, cand se vor intalni liderii de grup.

Mircea Toader, liderul de grup al deputatilor PD-L, spune ca sectorizarea salii de plen intre cele trei grupuri - PSD, PD-L si PNL - este corecta si respecta proportiile numerice dintre cele trei formatiuni politice. "Ei au locurile pe doua randuri, din fata pana in spatele salii. Si la noi este la fel: avem locuri si in fata, dar si in spate. Vor sa fie toti in fata si noi in spate? Sectorizarea este absolut corecta", a declarat Toader pentru NewsIn.

Cat despre nemultumirea lui Tariceanu privind insuficienta locurilor rezervate deputatilor liberali, Toader spune ca locurile sunt suficiente, alocate in functie de marimea fiecarui grup parlamentar. "N-am ce sa le fac. Daca erau mai multi, aveau mai multe locuri. Doar nu vor sa stea cate unul pe doua locuri? Incape si Senatul acolo si ei nu au loc?", a adaugat Mircea Toader.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad, a declarat, pentru NewsIn, ca, din schema pe care a vazut-o, pentru formatiunea sa se pastreaza locurile pe care le-au avut si in legislatura trecuta, astfel ca nu exista nicio nemultumire. El a precizat ca a existat o discutie ca udemeristii sa se mute cu un rand in lateral, dar nu este o cerinta obligatorie. Marton a subliniat ca situatia alocarii locurilor se va transa cu prima ocazie, in cadrul Biroului Permanent si a sedintei liderilor de grup.

La Senat, in schimb, problemele sunt legate de spatiile pentru grupurile parlamentare. Liderul grupului PD-L, Traian Igas, a solicitat, la sfarsitul lunii decembrie, secretarului general un spatiu mai mare pentru colegii sai, avand in vedere numarul mai mare, 51 fata 22 in legislatura trecuta.

Secretarul general a propus, la acea data, ca PNL sa preia spatiul destinat in 2004-2008 PRM, PD-L sa intre in spatiul alocat pana acum PNL, iar spatiul in care se desfasoara actualmente activitatea grupului PD-L sa intre in investitii, avand in vedere ca, din 2009, se demareaza lucrarile pentru a doua intrare in incinta Senatului. Liberalii nu par a fi insa de acord cu aceste schimbari, pe motiv ca, si in legislatura 2000-2004, si in 2008-2012, grupul PNL are tot 20% dintre mandate.

Secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu, a declarat, pentru NewsIn, ca situatia s-a rezolvat "amiabil". Astfel, grupul PD-L preia spatiul pe care l-a detinut grupul PNL in perioada 2004-2008 (de fapt, alocat initial Aliantei DA), iar PNL se muta in spatiul pe care l-a avut pana acum PD-L si preia si spatiul ocupat in legislatura trecuta de PRM.

Publicat Joi, 22 Ianuarie 2009 - 15:35
Cuvinte cheie: PNL, locuri, Parlament | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours