Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Legile sigurantei nationale, o noua piatra de incercare

Dezbaterea si finalizarea pachetului legilor sigurantei nationale se anunta un proces la fel de complicat ca cel din sesiunea trecuta, in conditiile in care PSD si PDL vor sa vina cu proiecte noi si, in acelasi timp, dau semnale ca au agende diferite pe acest subiect.

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis infiintarea unei Comisii speciale care sa se ocupe de dezbaterea pachetului Legilor securitatii nationale, care va fi formata din 15 membri apartinand tuturor grupurilor parlamentare, in functie de ponderea in Parlament. Acestia va trebui sa armonizeze opinii din cele mai diverse.

PDL vrea o noua Lege a apararii si un cadru legislativ pentru Comunitatea de Informatii

Secretarul Comisiei de aparare a Camerei Deputatilor, Eugen Badalan (PD-L), apreciaza ca viitorul pachet privind siguranta nationala trebuie sa includa o Lege a planificarii multianuale a apararii, care sa reglementeze pe o perioada mai mare de timp programele derulate de MApN. In plus, Badalan este nemultumit de modul in care este gandita Legea apararii, el pronuntandu-se pentru un act normativ complet nou.

De asemenea, Badalan s-a pronuntat pentru o reglementare stricta a atributiilor serviciilor secrete departamentale. "Rolul lor trebuie sa fie acela de protectie a personalului propriu si de obtinere de informatii exclusiv de acel domeniu care cade in sarcina lor", a declarat Badalan, citat de Newsin.

In ceea ce priveste Comunitatea Nationala de Informatii, Badalan a spus ca aceasta ar trebui sa se ocupe de o coordonare mai buna a institutiilor din sfera serviciilor secrete. "Cooperarea intre servicii exista si la modul natural, dar aceasta cooperare nu trebuie sa aiba loc aleatoriu", a conchis deputatul PD-L.

Presedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, deputatul Cezar Preda (PD-L), a afirmat ca este necesar un pachet nou de legi ale sigurantei, care sa-l inlocuiasca pe cel elaborat in timpul guvernarii precedente. "Este necesar un nou pachet legislativ care sa fie adaptat la strategia de securitate a Romaniei. Actualul pachet de legi ale sigurantei nu mai poate fi salvat nici macar prin amendamente. Trebuie facut unul nou, trebuie facut rapid", a declarat Preda.

Preda spune ca pachetul de legi discutat anterior are multe hibe, el exemplificand prin faptul ca nu sunt prevazute atributiile serviciilor secrete din ministerele de linie. "Sa luam exemplul DGIPI care, in loc sa se ocupe de problemele ministerului, de scandalul cu permisele auto, am vazut ca au fost ofiteri de-ai sai implicati in aceasta operatiune mafiota. Mai stiu ca au fost persoane cu permis care, desi nu au circulat niciodata, au primit amenzi de circulatie", a aratat democrat-liberalul.

Pedelistul spune ca si-ar dori ca noile legi ale sigurantei sa fie adoptate in termen de un an, in urma discutiilor comisiei parlamentare care urmeaza sa elaboreze noua legislatie din domeniu cu institutiile implicate si cu reprezentantii societatii civile. "Daca Birourile Permanente reunite aproba formarea comisiei pe modelul celei pentru Codurile Civil si Penal, vom avea prima sedinta dupa Paste si sper ca peste 12 luni sa avem legile facute", a spus Cezar Preda.

Ion Stan (PSD) propune modificarea Legii CSAT si a sigurantei nationalei, reglementari clare pentru DGIPI si DIA si control parlamentar asupra Autoritatii de interceptare.

Vicepresedintele Comisiei de control asupra activitatii SRI, Ion Stan, a precizat pentru ca PSD nu a luat o decizie in legatura cu modificarile ce vor fi facute acestui pachet de legi, dar a declarat ca are o serie de "intentii si propuneri personale" pe care le va inainta departamentului de siguranta nationala al PSD si apoi comisiei speciale.

"In primul rand va trebui sa avem o noua lege cadru a CSAT. Legea a mai fost supusa modificarilor, dar la ora actuala aceasta nu mai corespunde dimensiunii securitatii nationale a Romaniei ca membru NATO si UE", propune vicepresedintele PSD. El mai sustine ca este nevoie si de o noua lege cadru a securitatii nationale care sa inlocuiasca actuala lege a sigurantei nationale. "Trebuie sa definim toate conceptele moderne, sistemul de siguranta nationala-care sunt institutiile pe care le subsumam in acest sistem-, sa definim care sunt amenintarile, sa stabilim directiile de actiune pe fiecare componenta, sa eliminam paralelismele intre institutii", afirma el.

Ioan Stan sustine ca functionarea si atributiile serviciilor aflate in subordonarea ministerelor, DGIPI, DIA (Directia de Informatii a Apararii) trebuie cuprinse in legislatie si supuse controlului. "Ar trebui sa avem un pachet de legi referitor la organizarea si functionarea tuturor institutiilor cu atributii informative, nu doar SRI si SIE", mai spune liderul PSD, adaugand ca ar trebui sa se intareasca si controlul parlamentar asupra celor doua mari servicii. "Chiar si reglementarea controlului parlamentar asupra SRI si SIE este anemic in acest moment atat in ceea ce priveste zona constitutionala si de protectie a drepturilor omului, cat si pe zona controlului financiar", arata Stan.

Vicepresedintele Comisiei de control asupra activitatii SRI spune ca este nevoie de o lege separata pentru a reglementa regimul interceptarilor, atat pentru scopul unor anchete penale, cat si pentru nevoile informationale, argumentand ca exista legi speciale pentru interceptari in Germania, Marea Britanie, Italia. Stan a insistat ca o eventuala Autoritate Nationala de Interceptari sa fie sub control parlamentar. "La ora actuala, Romania are un sistem national de interceptare a comunicatiilor. Daca se vor introduce modificari, dupa parerea mea si insist nu vorbesc in numele PSD, nu cred ca trebuie sa vorbim de o autoritate in materie de interceptari supusa CSAT sau Guvernului, pentru ca avem nevoie ca acest sistem sa fie subordonat controlului parlamentar. Este imperios necesar ca aceasta zona a interceptarilor sa iasa de sub incidenta factorului politic. ", a declarat pentru NewsIn. Stan mai crede ca aceasta structura ar trebui sa aiba in fruntea ei un magistrat.

Mai mult, vicepresedintele social-democrat s-a aratat nemultumit de modificarile regimului interceptarilor propuse de Ministerul Justitiei in Coduri. "In Codul de Procedura Penala, aflat in acest moment in dezbaterea Parlamentului avem o situatie fara precedent. Daca in CPP elaborat de statul comunist aveam un singur articol referitor la interceptari (91), in CPP facut de ministerul Justitiei avem doua capitole (4 si 5). Un stat totalitar nu si-a permis mai multe capitole, noi venim cu mai multe. Aceste articole dau statului roman trasaturile unui stat politienesc", sustine Ion Stan.

Nu in ultimul rand, Stan spune ca Romania trebuie sa aiba o lege a ofiterului de informatii. "Trebuie sa decidem daca demilitarizam total sau mergem pe un sistem mixt. In legea actuala a ofiterului de informatii, acesta e definit ca inalt functionar public. Legea actuala mai are si o serie de aberatii pe care trebuie sa le rezolvam: exista doua sisteme de grade militare, unul pentru MAI si unul pe zona informativa", a aratat el, declarandu-se un sustinator al demilitarizarii serviciilor.

PNL sustine pachetul depus in sesiunea trecuta

Liderul PNL Radu Stroe, care a supervizat pachetul legilor sigurantei in varianta dorita de liberali inca de la inceput, a declarat ca partidul sau sustine in continuare reglementarile care se afla in acest moment la comisiile de resort ale Legislativului. "Pentru etapa actuala ne mentinem punctul de vedere cu privire la sustinerea pachetului de legi introduse in Parlament", a precizat el.

Stroe a mentionat ca este "la curent" cu demersurile democrat-liberalilor, de a sustine pachetul de legi ale sigurantei care este agreat de Cotroceni, si ale social-democratilor, de a se realiza un alt pachet legislativ. "Nu vom fi de acord cu infiintarea unei comisii speciale", a mai afirmat Stroe, care a explicat ca acest lucru nu ar face decat sa tergiverseze si mai mult rezolvarea reala a problemei. De altfel, potrivit unor surse parlamentare, toate grupurile parlamentare vor nominaliza membrii noii comisii din randul birourilor Comisiilor SRI, SIE, si de Aparare din cele doua Camere, cu exceptia PNL, care doreste sa nominalizeze un jurist in locul secretarului Comisiei SIE, Mihaita Calimente.

Radu Stroe a explicat ca pachetul sustinut de PNL este "undeva la mijloc", adica o solutie de compromis pe care se poate lucra prin amendamente fara a i se modifica fundamental continutul.
Publicat Marti, 28 Aprilie 2009 - 12:07
Cuvinte cheie: legile sigurantei nationale, comisie, PDL, PNL, PSD | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours