Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Deputatii si-au crescut bugetul cu 22%, senatorii il reduc cu 3%

Proiectul de buget al Camerei a fost adoptat miercuri, cu 134 voturi favorabile, fiind cu 22,1% mai mare decat cel din 2008 si  totusi considerat de deputati drept unul "de criza". In acelasi timp, senatorii au redus bugetul cu trei procente, alocandu-si o suma 120.000.000 de lei. 

Potrivit proiectului de buget votat de plenul Camerei, suma totala a cheltuielilor prevazute pentru 2009 este de 301.798.000 lei, fiind cu 22,1% mai mare decat in 2008, desi este un buget de criza.

Suma totala este impartita in cinci subdiviziuni: cheltuielile de personal vor insuma 191.675.000 lei, crescand cu 18,8% fata de anul trecut, cheltuielile pentru bunuri si servicii - 73.122.000 lei, cu 29,6% mai mari decat in 2008, alte transferuri - 1.347.000 fiind cu 456,6% mai mari decat in anul precedent, cheltuielile pentru active nefinanciare - 32.834.000 lei cu 13,8% mai mari decat anul trecut si pentru asistenta sociala 2.820.000, suma ce a crescut in proiectul pe 2009 cu 603,2%, conform Newsin. 

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat proiectul de buget cu 134 voturi favorabile, trei "impotriva" si trei abtineri. Imediat dupa ce presedintele forului, Roberta Anastase, a anuntat inceperea procedurilor de vot, viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolaescu, a solicitat pauza de consultari pe motiv ca s-au incalcat "orice reguli" in cadrul dezbaterilor. In replica, Anastase a precizat ca pauza de consultari va fi acordata imediat dupa incheierea procedurii, care odata initiata nu poate fi oprita.

Liberalii au refuzat sa participe la vot si au incercat sa paraseasca in cel mai scurt timp sala, astfel incat votul electronic a indicat prezenta a doar 153 de deputati, din 167 cat reprezinta cvorumul legal. Ulterior, Nicolaescu a sustinut ca votul a fost ilegal si a anuntat ca grupul PNL va depune o contestatie la Biroul Permanent. Deputatul liberal s-a aratat nemultumit de faptul ca amendamentul depus de el marti in Comisie, la proiectul de buget, privind reducerea cheltuielilor cu investitiile de capital si anumite categorii de cheltuieli de personal, care fusese respins, nu a fost inclus in raportul comisiei pentru a putea fi sustinut din nou in plen.

In replica, vicepresedintele Camerei, deputatul PDL Cezar Preda, a declarat ca votul a fost perfect valid si a aratat ca, potrivit Regulamentului, "neparticiparea la vot nu inseamna ca n-ai fost la sedinta". "Ei au refuzat sa voteze, exista la rubrica vot  vot "pentru", "impotriva", abtineri si neparticipare. Asa ca puteau sa fuga cu doua maini si cu doua picioare din sala, n-au apucat sa fuga pana nu s-a incheiat votul", a precizat Preda. La randul sau, Anastase a aratat ca liberalii "nu au anuntat nici macar ca parasesc sala, pur si simplu nu au participat la vot". "Erau in sala, nu au participat la vot. Cvorumul era realizat, bugetul trece prin majoritate simpla", a spus Anastase.

Senatorii au fost de acord cu reducerea bugetului propriu

Proiectul bugetului Senatului pe anul 2009, ce prevede o suma alocata cheltuielilor de 120.582.000 de lei, a fost aprobat de catre senatori cu 83 de voturi pentru, trei abtineri si sapte voturi impotriva.

Forma finala a proiectului de buget prevede alocarea a 85,1 milioane de lei alocate cheltuielior de personal, majoritatea acestor bani fiind repartizati fondului de salarii: 49,9 milioane de lei. O suma importanta este rezervata indemnizatiilor de deplasare, anume 22,5 milioane de lei.

Pentru bunuri si servicii suma totala alocata este de 22,6 milioane. La acest capitol sunt incluse cheltuielile legate de deplasari interne si externe. Pentru primele, senatorii se vor folosi de sapte milioane de lei, iar pentru cele in strainatate, senatorii vor avea la dispozitie 3,34 milioane de lei. Un alt milion va fi alocat fondului pentru protocol si reprezentare, iar 250.000 de lei vor constitui fondul presedintelui Senatului, Mircea Geoana.

Cheltuielile de capital se cifreaza la 10,2 milioane de lei, din care 6,7 milioane de lei sunt alocate pentru constructii, iar 1,32 de milioane achizitionarii de masini, echipamente si mijloace de transport.

"Ultimele reduceri se refera la cheltuielile de personal prin reducerea numarului de colaboratori cu 50%, eliminarea indemnizatiei pentru participarea la comisiile de examinare pentru concursuri si disciplina, precum si reducerea cu 7,2% a fondurilor alocate deplasarilor in strainatate", a anuntat Ioan Chelaru (PSD), chestor al Senatului.

In ceea ce priveste deplasarile in strainatate, acestea vor fi aprobate doar daca vor aduce un castig cert activitatii parlamentare sau daca sunt legate de prezenta Romaniei la organizatiile internationale. "S-a incercat sa nu se lase nici o portita pentru cheltuieli inutile", a adaugat Chelaru.

Dan Vasiliu, secretarul general al Senatului, a precizat ca in 2009 nu vor mai fi achizitionate automobile, aparate de aer conditionat, iar volumul achizitiilor de mobilier va fi redus la jumatate comparativ cu anul 2008. Totusi este necesar mobilier pentru doua noi comisii, cea pentru Regulament si cea pentru Afaceri Europene.
Publicat Miercuri, 4 Februarie 2009 - 11:25
Cuvinte cheie: buget, senat, camera deputatilor | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours