BUGET 2009
Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Parlamentul a adoptat bugetul Ministerului Educatiei

Plenul Parlamentului a adoptat vineri bugetul Educatiei, ultimul minister care ramasese nediscutat, senatorii si deputatii admitand o anexa pentru alocarea sumei de 33.459 mii lei pentru 242 de scoli. Cele 300 de amendamente ale liberalilor au fost respinse in bloc.

Parlamentarii au votat bugetul Ministerului Educatiei, cu 203 de voturi "pentru", 57 "impotriva" neadoptand insa nici un amendament al liberalilor. Pe de alta parte, s-a aprobat o anexa prin care 242 de unitati de invatamant preuniversitar de stat au primit, in total, suma de 33.495 mii lei din Fondul National de Dezvoltare, conform Newsin.

De departe, cele mai favorizate scoli sunt cele din sectorul 5. Daca scoli din judetul Alba au primit cate 14.000 lei, Gradinitei nr. 185, din sectorul 5, i s-au alocat 1.400.000 lei, iar Scolii nr. 144, sectorul 5, i s-au dat 2.500.000 lei. Campusul preuniversitar Tudor Vianu din Giurgiu a primit 1.000.000 lei.

Prin amendamentele admise, s-a suplimentat capitolul "Cercetare fundamentala si cercetare dezvoltare" cu 20.210 mii lei, bani care au fost stransi prin reducerea bugetului Senatului (cu suma de 8.900 mii lei), a bugetului Camerei Deputatilor (cu 10.652 mii lei), a Cancelariei prim-ministrului (cu 658 mii lei).

De asemenea, s-au luat 1.000 mii lei de la capitolul de subventiile pentru camine si cantine studentesti si s-au realocat Agentiei de credit pentru studentii din institutiile de invatamant superior de stat si particular acreditate.

La propunerea senatorului PDL Ion Ariton, sustinuta de comisiile pentru buget, s-a decis alocarea sumei de 95 de mii de lei pentru Clubul Sportiv Universitar Sibiu.

Sedinta de vineri a debutat, dupa efectuarea apelului nominal, cu o jumatate de ora de discutii in contradictoriu pe procedura, liberalii contestand votul dat cu o seara inainte pe amendamentele depuse de Liviu Campanu la bugetul Educatiei. De altfel, in sedinta de joi seara parlamentarii s-au blocat tot la discutia legata de amendamentele deputatului liberal, care au fost votate de parlamentari in calup, provocand revolta membrilor PNL.

Deputatul PD-L Cristian Boureanu a dat, iritat, replica liberalului Ludovic Orban, care a sustinut ca votarea in bloc a 300 de amendamente ale unui membru al opozitiei este un grav atentat impotriva democratiei, aratand ca democratia inseamna si respectul pentru banii cetatenilor.

Boureanu a spus ca modul in care liberalii au scris amendamentele aduse la buget reprezinta o sfidare la adresa romanilor. Schimbul de replici intre liberali si democrat-liberali a continuat, Boureanu ajungand sa spuna ca nu doreste lectii de democratie de la fostii sai colegi de partid, pe care i-a facut incompetenti. "Deputatii liberali, fie sunt incompetenti, fie sunt rau intentionati", a spus Boureanu, referindu-se la faptul ca amendamentele liberalilor se regaseau si in dosarul cu amendamentele comisiei, si intr-un dosar separat, cu amendamentele PNL. 

Sedinta de plen de vineri a fost prelungita din cauza neintelerigilor privind sustinerea, de catre penelisti, a amendamentelor pe Educatie respinse in comisii. Situatia a fost provocata de faptul ca un numar mare de amendamente a fost deja sustinut de catre initiatori in timpul serii de joi. In aceste conditii, presedintele de sedinta a solicitat o pauza pentru a se stabili clar amedamentele deja sustinute si cele ce urmeaza a fi sustinute. Pauza a fost anuntata ca fiind de cinci minute, dar a durat aproximativ 30.

Pentru deblocarea situatiei, a intervenit chiar ministrul Educatiei. "Dati un buget scolii! Nu cred ca trebuie sa facem scoli pentru primarii liberali sau pesedisti", a subliniat ea. "Va implor sa terminam acest buget mai repede, ca banii sa ajunga la scoli, sa fie timp pentru licitatii si sa putem termina scolile la 15 septembrie", a solicitat ministrul Educatiei.

Cat priveste amendamentele deputatului PNL Liviu Campanu, Andronescu a precizat ca "majoritatea n-au nici o legatura cu realitatea scolii si cu sumele" prevazute. Ministrul Educatiei i-a asigurat pe parlamentari de buna sa credinta in alocarea fondurilor necesare scolilor.

La randul sau, fostul premier, liderul opozitiei Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca tine cont de solicitarea Ecaterinei Andronescu. "Vreau insa doamna ministru sa va informez (...) peste 1,2 miliarde lei au fost disponibilizate de Ministerul de Finante pentru invatamant. Din pacate, o serie de inspectori scolari nu au deblocat acesti bani. Si noi vrem ca acest buget sa treaca repede. Eu v-as propune, stimati colegi, in loc sa stam in acest discutii care ar putea fi considerate sterile, in tot acest timp amendamentele pe care colegii mei le-au depus ar fi putut sa fie trecute in revista si admise sau respinse", a precizat presedintele PNL.

Liderul PNL a folosit o replica a lui Winston Churchill, care, "intr-o confruntare cu liderul partidului extremist de dreapta", a spus, potrivit lui Tariceanu: "Eu stiu ca am dreptatea si tu nu ai dreptate. Dar pentru dreptul tau de a nu avea dreptate, sunt gata sa mor!". Presedintele liberalilor a argumentat, prin acest citat, dreptul opozitiei de a-si spune punctul de vedere.

"Trebuie sa intelegem acest lucru si sa nu va deranjeze faptul ca la buget o sa stam o ora in plus, poate timp efectiv pentru dezbateri", a afirmat Tariceanu, explicand ca sistemul uninominal "leaga parlamentarul de colegiul sau", astfel ca "este absolut justificata" promovarea unor proiecte ale comunitatii.
Update 1 publicat Vineri, 20 Februarie 2009 - 13:11
BUGET 2009
Bugetul Educatiei, singurul ramas neadoptat in sedinta de joi a Parlamentului
Ioan Oltean a decis suspendarea sedintei Parlamentului joi seara, cu 20 de minute inainte de ora 24:00, dupa aproximativ o ora de discutii pe procedura votarii celor aproape 300 de amendamente depuse de liberalul Liviu Campanu la bugetul Educatiei.
Bugetul Ministerului Educatiei a fost ultimul discutat, iar amendamentele propuse de liberali au fost respinse. Dezbaterile s-au blocat in momentul in care s-a ajuns la discutarea celor aproape 300 de amendamente depuse de liberalul Liviu Campanu, timpul total alocat acestuia pentru prezentarea amendamentelor fiind de aproape doua ore si 30 de minute, conform Newsin.

Cristian Dumitrescu de la PSD a propus ca amendamentele lui Campanu sa fie votate o singura data, pentru ca au acelasi initiator si indica aceeasi sursa de finantare pentru amendamente - bugetul Administratiei Prezidentiale. Ioan Oltean a supus la vot propunerea ca toate amendamentele lui Campanu sa fie votate o singura data, aceasta fiind aprobata de plen. Masura a fost contestata de liberali, iar deputatul Adrian Gerea a anuntat ca PNL va contesta modul in care a Oltean a prezidat sedinta, la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.

Anterior, parlamentarii adoptasera pe banda rulanta bugetele a 28 de institutii, in aproximativ 45 de minute. Astfel, au fost adoptate bugetele ministerelor Comunicatiilor, Economiei, Tineretului si Sportului, Turismului, bugetul Ministerului Public, al Agentiei Nationale de Integritate, ale SRI, SIE, SPP si STS. La acestea se adauga bugetele Academiei Romane, ANSVSA, Secretariatului de Stat pentru problemele Revolutionarilor din decembrie 1989, Oficiului National de Prevenire si Combaterea Spalarii Banilor, ORNISS, Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Agerpres, ICR, SRR si SRTV si ale CSM, AEP si ANRM.

Au trecut de plen si bugetele Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, CES, AVAS, al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania si al Ministerul Finantelor Publice - Actiuni Generale.

Liberalii au sustinut amendamente doar la ministerele Turismului si Economiei, care au fost respinse.

Liberalii, tinta ironiilor

Dezbaterile privind bugetul de stat, desfasurate in plenul Parlamentului in a doua parte a zilei de joi, au debutat promitator cu adoptarea majoritatii anexelor proiectului, pe fondul renuntarii PNL la sustinerea unor amendamente, dar s-a finalizat cu scandal si proteste ale acestora.

Decizia Birourilor Permanente reunite de a prelungi dezbaterile asupra bugetului de stat pana la miezul noptii, inclusiv in weekend, a avut un efect vizibil asupra parlamentarilor liberali. Odata cu reluarea sedintei de plen, acestia au renuntat la sustinerea unora dintre amendamentele initiate si la protestele privind modul de conducere a dezbaterii, dand ocazia democrat-liberalilor si pesedistilor sa voteze in timp record  aproape 30 de anexe ale proiectului. Dupa adoptarea sumelor alocate mai multor institutii, oboseala si-a spus cuvantul, iar parlamentarii au intrerupt des disputele pe buget cu aluzii picante sau citate din Eminescu.

Alesii liberali au fost tinta ironiilor colegilor pedelisti, din cauza numarului impresionant de amendamente depuse la buget  "Dupa numarul de pozitii propus de PNL, Kama Sutra era o lectura mai potrivita", a decretat deputatul PDL Octavian Bot, facand referire la pozitiile din raport la care figurau amendamentele respective. De altfel, deputatii si senatorii s-au "impiedicat" des de expresia "La ce pozitie sunteti?", momentul culminant al aluziilor consumandu-se odata cu sustinerea unui pachet de amendamente de catre deputatul PNL Cristina Pocora. Intrebata de presedintele de sedinta "La ce pozitie sunteti?", Pocora a ajuns la pozitia 69 din raport, moment in care sala a izbucnit in rasete si aplauze. Mai tarziu, democrat-liberalul Octavian Bot a revenit la tribuna, de data aceasta pentru a citi un fragment din scrierile politice ale lui Eminescu.

Dezbaterile asupra bugetului au fost sistate pentru o scurta pauza, solicitata de liberalul Eugen Nicolaescu chiar la inceperea discutiilor privind Ministerul Educatiei, in jurul orei 21.30. Acesta a iesit grabit pe holurile din fata salii de plen, in cautarea unor colegi de partid dornici sa abandoneze bufetul pentru sustinerea in plen a zecilor de amendamente formulate la acest capitol de PNL. Dupa cinci minute de pauza, unul dintre deputatii PNL mai harnici, Mihaita Calimente, a venit prompt la tribuna."Domnule presedinte, cu toata oboseala, cu toata dedublarea vederii dumneavoastra, va rog sa constatati ca la aceasta ora nu mai suntem in cvorum. Cred ca nu avem nevoie de numarare, nici de renumarare. Daca in sala sunt mai mult de 100 de persoane, eu le mananc pe celalalte pe care le gasiti dumneavoastra in plus.", a declarat Calimente. "O sa va stea in gat!" i-a replicat razand presedintele de sedinta Ioan Oltean, care a refuzat sa faca apelul nominal. "La cat pot eu sa mananc, n-o sa-mi stea in gat", a insistat Calimente.

Dupa consumarea dialogului cu accente culinare, parlamentarii au revenit la dezbaterile serioase asupra banilor alocati Educatiei, iar ministrul de resort, Ecaterina Andronescu, a amintit, de la tribuna Parlamentului, prioritatile Ministerului privind renovarea a 9.000 de scoli, construirea de gradinite si campusuri. In continuare, liberalii au sustinut o serie de amendamente, care insa au fost respinse cu larga majoritate, fara exceptie.

In jurul orei 22:30, liberalul Mihai Voicu a obtinut castig de cauza la solicitarea repetata pe intreg parcursul zilei privind verificarea cvorumului prin apel nominal. Succesul a fost doar partial, presedintele de sedinta Ioan Oltean decretand reluarea lucrarilor, ulterior numararii, fapt ce i-a ambitionat pe liberali

"Doamnelor si domnilor! Va rog sa va pregatiti, urmeaza campionul campionilor la amendamente! Domnul senator Liviu Campanu! Pentru sustinerea pozitiilor de la 306 la 604", a anuntat presedintele Ioan Oltean, care i-a acordat lui Campanu 30 secunde pentru sustinerea fiecarui amendament din cele 300, ceea ce insemna ca liberalul sa petreaca la tribuna doua ore si jumatate, vorbind. Deputatul a preferat ca dupa fiecare 30 secunde sa se intoarca in banca, pentru a face drumul inapoi dupa cateva momente, imediat dupa votul negativ dat de plen amendamentelor sale.

Dupa o serie de dispute procedurale, Oltean a anuntat suspendarea plenului. "Noaptea poate fi un sfetnic bun, suspend lucrarile", a incheiat pedelistul in jurul orei 23.40.
Articol original publicat Vineri, 20 Februarie 2009 - 08:10
Cuvinte cheie: buget, buget 2009, educatie, invatamant, parlament, Buget, Parlament | Afisari: 1,070
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours