Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Boc: Bugetul asigura o economie stabilizata, nu o tara datoare

Premierul Emil Boc a declarat, in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, ca bugetul prezentat pentru anul 2009 tine cont de doua constrangeri majore: criza economica si risipa guvernarii anterioare si a subliniat ca acesta va fi unul "exigent cu prezentul".

Premierul a explicat ca proiectia bugetara pe 2009 asigura un echilibru intre componenta dezvoltarii economice a Romaniei si componenta sociala si a subliniat necesitatea protejarii categoriilor celor mai dezvantajate de criza economica.

"Guvernul prezinta un buget care lupta cu criza. Este un buget exigent cu prezentul, dar corect cu viitorul Romaniei. Exprima viziunea unui Guvern care vrea sa lase in urma o economie stabilizata, nu o tara datoare. Este un buget care elimina risipa si nepasarea iresponsabila guvernarii anterioare", a sustinut Boc

Potrivit acestuia, bugetul este alcatuit in conformitate cu doua constrangeri majore: una externa, legata de criza, "cea mai mare din ultimii 60 de ani" si una interna care, dincolo de implicatiile crizei in Romania, "tine de risipa si nepasarea guvernului anterior". Boc a amintit faptul ca, in 2008, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica de dupa 1989, insa Guvernul Tariceanu a lasat "un incredibil deficit bugetar de 5,3%"

"Deficitul de 5,3% ne pune in situatia de a fi in fata declansarii procedurilor europene privind deficitul bugetar excesiv", a avertizat Boc. "La fiecare 100 lei produsi de romani, Guvernul Tariceanu a cheltuit 105 lei, fara sa investeasca nimic in ziua de maine. Banii s-au dus pe sustinerea aparatului guvernamental, pe consumul bunurilor de lux", a acuzat premierul, adaugand ca s-a ajuns la "obezitate birocratica".

Emil Boc a continuat sirul criticilor la adresa vechiului Executiv, declarand ca, anul trecut, cheltuielile de personal au crescut cu 29% fata de 2007, cheltuielile cu bunuri si servicii cu 32% fata de 2007.

Liderul democrat-liberal a spus ca bugetul pe 2009 are in vedere o investitie publica masiva in infrastructura, domeniu pentru care sunt alocate 20 procente din totalul bugetului, cea mai mare suma alocata dupa 1989. "Investitiile publice sunt orientate catre infrastructura in transporturi, mediu, educatie, sanatate, agricultura

PSD va vota bugetul de stat, spune Viorel Stefan

PSD va vota bugetul de stat pentru ca acesta este realist si respecta principiile solidaritatii sociale, a declarat marti presedintele comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan.

Desi bugetul de stat pe 2009 nu este perfect si ar putea fi imbunatatit, grupurile parlamentare ale PSD il vor vota, a declarat Stefan. El a argumentat ca acesta este ancorat in realitate, iar faptul ca BNR si-a insusit parametrii de baza si indicatorii economici e o dovada ca "reperele acestuia nu sunt influentate de interese politicianiste".

Deputatul a mai spus ca acest buget rezolva, spre deosebire de altele, problema dezechilibrului intre politica monetara si cea fiscal-bugetara. "Bugetul creeaza premizele coordonarii celor doua politici, fiind asezat pe un deficit mic, pondere mica a cheltuielor, iar Executivul are in vedere si un mod eficient in care va fi gestionata datoria publica", a spus presedintele de comisie.

Totodata, a adaugat Viorel Stefan, bugetul respecta principiul solidaritatii sociale, intrucat Guvernul isi propune ca efectele crizei sa nu fie resimtite de populatia defavorizata. Deputatul PSD a mai laudat bugetul, spunand ca isi propune sa valorifice cele mai ieftine resurse, adica rationalizarea cheltuielilor bugetare, folosirea fondurilor europene si cresterea gradului de colectare. La final, deputatul PSD a indemnat parlamentarii sa voteze cat mai repede documentul pentru ca "bugetul nu e o urgenta pentru Bucuresti, ci pentru toate comunitatile locale".

Ovidiu Marian (PD-L): Din 2009 vor disparea "pensiile ridicole"

Senatorul PD-L Ovidiu Marian a afirmat, in cadrul dezbaterilor din Parlament asupra bugetului de stat, ca in 2009 se va face dreptate persoanelor cu pensii foarte mici, indeosebi fostilor lucratori de la cooperativele agricole de productie.

Democrat-liberalul Ovidiu Marian s-a referit indeosebi la bugetul asigurarilor sociale de stat despre care a spus ca asigura protectia sociala a persoanelor cu venituri reduse in contextul agravarii efectelor crizei economice. "Prin pensia sociala garantata de 300 de lei vor disparea pensiile ridicole despre care presa a relatat de atatea ori. Este vorba de pensii de 6, 10, 25, 100 de lei pe care le primesc fostii lucratori de la CAP-uri. Este un act de reparatie, indeosebi fata de pensionarii cooperatori", a declarat Marian.

De asemenea, senatorul a salutat politica actualului Executiv referitoare la masurile care sa mentina locurile de munca si chiar sa creeze altele noi. "In actualul context, in care nu ne mai putem permite cresteri constante de salarii, Guvernul Boc este preocupat de locurile de munca. Executivul vine cu un vast program de investitii publice, de 20% din PIB. Este vorba de 10 miliarde de euro, de departe superioara sumei alocate de guvernul Tariceanu. Este un program de proportii nemaiintalnite din 1989 pana in prezent", a spus democrat-liberalul.

El a criticat guvernarea anterioara pentru faptul ca nu ar fi reusit sa atraga fondurile europene. "Guvernul Tariceanu a reusit marea performanta ca, in anii 2007 si 2008, sa cheltuie doar 5% din resursele Uniunii Europene puse la dispozitie", a adaugat Ovidiu Marian.

Lakatos (UDMR): Bugetul de stat arata ca depozitul de arme de la Ciorogarla, iar UDMR nu-l va vota

UDMR nu va vota bugetul de stat pentru ca este nerealist, a declarat deputatul UDMR Lakatos Peter, care a comparat bugetul cu depozitul de arme de la Ciorogarla - adica din acesta lipseste o strategie anticriza.

Lakatos a facut o analiza SWAT ironica a bugetului. Astfel, potrivit udemeristului, acesta are ca puncte tari faptul ca poarta girul Cotrocenilor, impaca si capra PDL-ului si varza PSD-ului, are sustinere parlamentara de peste 70% si sustinerea liderilor de sindicate. La capitolul puncte slabe, udemeristul a spus ca bugetul seamana cu depozitul de arme de la Ciorogarla, afirmatie ce a starnit rasetele salii."Din buget lipsesc o stategie coerenta, realista pentru relansarea economica, o strategie anticriza", si-a explicat el comparatia.

Lakatos a mai criticat documentul pentru ca masurile anticriza sunt "o frectie la un picior de lemn", este lipsit de realism pentru ca se bazeaza pe fondurile europene, iar deficitul de 2% incorseteaza economia. "Sumele pentru consilii judetene si locale au scazut la jumatate fata de 2008, in schimb, sunt rezerve ascunse pentru imbunatatirea tonusului populatiei in pragul alegerilor", a mai afirmat deputatul maghiar.

In acelasi ton ironic, Lakatos le-a spus apoi alesilor un banc cu doi melci, care merg pe marginea drumului. "Primul melc spune: 'Ce bine ca mergem incet'. Cel de-al doilea intreaba: 'De ce e bine?'. 'Pentru ca am luat-o intr-o directie gresita', raspunde celalalt. Domnule Boc, ati luat-o intr-o directie gresita", a declarat el.

"Nu putem vota acest buget care nu corespunde realitatilor actuale", a conchis Lakatos.

Nicolaescu: Bugetul alocat Sanatatii va adanci criza din sistem

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a declarat, in plenul Parlamentului, ca bugetul alocat Sanatatii de actualul Guvern va adanci criza din sistemul sanitar romanesc, va distruge increderea populatiei, iar cetatenii nu-si vor mai putea face analize gratuit.

Nicolaescu a sustinut, in cadrul dezbaterilor asupra bugetului de stat pe 2009, ca Executivul "se comporta cu dispret fata de populatie", in conditiile in care anul acesta sunt alocati cu 20% mai putini bani pentru investitii in sanatate decat in 2008.

"Bugetul nu este croit pentru a creste speranta in sistemul sanitar, ci pentru a distruge si bruma de incredere care mai exista. Daca in 2008, pentru investitii se alocau 943 milioane lei, fata de 755,4 milioane in anul precedent, in 2009 alocam cu 20% mai putin. Unde sunt atunci investitiile in sanatate pe care le clameaza Guvernul Boc? Infrastructura sanatatii nu este o prioritate pentru Guvern", a sustinut Nicolaescu.

Liberalul a catalogat bugetul alocat asigurarilor de sanatate drept "cinic", explicand ca se bugeteaza la capitolul "cheltuieli" mai putini bani decat s-au incasat. "Inainte de 2005, aceasta practica era criticata si de PD, si de deputatul Emil Boc, toti o numeau deturnare de fonduri. Dar fratia de astazi intre PDL si PSD introduce acest mecanism din nou si de aceea s-au micsorat fondurile" a spus Nicolaescu.

"Atrag atentia ca se vor inchide cabinete medicale, atat la tara, dar si la orase. Oamenii vor suferi si nu vor mai obtine servicii medicale de la medicii de familie. Oamenii nu vor mai face analize si investigatii pe gratis, ci le vor plati din buzunar, daca vor avea bani, altfel vor muri cu zile. Situatia din spitale se va agrava. La nivelul de astazi prevazut in buget, spitalele nu vor avea fonduri decat pana la 31 august. Au doua cai dupa aceea: ori sa lucreze pe datorie, ori sa se inchida", a previzionat fostul ministru al Sanatatii.

Tariceanu zice ca ”nu se moare din deficit bugetar”

Fostul premier, Calin Popescu Tariceanu, a criticat, in cadrul dezbaterilor parlamentare, proiectul bugetului pe anul 2009 elaborat de cabinetul Boc, caracterizandu-l ca fiind "catastrofal", avand ca efect "intrarea in recesiune" a economiei romanesti. Tariceanu a a afirmat ca bugetul de stat ar fi trebuit axat pe o directie clara, obiectivele anuntate de premierul Emil Boc neputand sa fie aplicate in mod simultan.

"Fie vrea ca prin acest buget sa stimuleze cresterea economica si mentinerea si crearea locurilor de munca, fie doreste sa investeasca in infrastructura, fie doreste sa faca politica sociala. Oricare din aceste tinte sunt onorabile si sigur ca sunt definitorii unui anumit Guvern si o anumita majoritate politica. Problema este ca toate acestea nu pot fi realizate simultan", a declarat fostul premier, in plenul comun al Camerelor.

El a sustinut si ca deficitul bugetar si excedentul bugetar nu se reporteaza de la un an la altul. "Daca Guvernul anterior ar fi avut un excedent de un miliard de euro, sa spunem o cifra oarecare, acel miliard nu ar fi putut fi pus in bugetul pe anul 2009. Deci Bugetul din 2009, constructia lui nu are nimic de-a face cu bugetul anterior. Nemaivorbind de faptul ca trebuie sa tineti cont ca toata Uniunea Europeana, ma refer la tarile vechi, au reusit sa se refaca dupa razboi, sa se modernizeze, sa isi faca infrastructuri, cum ? Mergand cu deficite bugetare importante, cu alte cuvinte, cheltuind bani multi pentru constructia infrastructurii", a spus Tariceanu.

"Sigur ca intre timp, regulile s-au schimbat, dar sunt tari care au datorie publica de peste 100% din PIB, iar Romania in momentul de fata are cea mai scazuta datorie publica din intreaga UE. Si sa stiti ca nu se moare din deficit bugetar", a adaugat fostul premier.

De asemenea, Tariceanu a enumerat, procentele din PIB alocate domeniilor importante, comparandu-le cu valorile bugetelor din anul 2008. "La invatamant, 4,5% din PIB, fata de 6% in 2008, la sanatate, 3% in 2009, fata de 3,8% in 2008, transporturi de la 4,2% din PIB, la 2,4% in 2009, la Cercetare de la 0,7% din PIB in 2008, la 0,3% in 2009, la Agricultura, se coboara la 1,6% din PIB", afirmand ca aceste cifre descriu un "tablou absolut jalnic".

Tariceanu a comentat si reducerea bugetului Ministerului de Justitie. "Va propuneti (n.r. Cabinetul Boc) probabil sa continuati lupta impotriva coruptiei. Stau si ma intreb cum, domnul Boc? Cu angajamentele de fidelitate?", a mai spus Tariceanu.

Totodata, fostul premier precizeaza ca, in pofida acestor scaderi, "bugetul Administratiei prezidentiale s-a majorat cu 47%, cel al SGG-ului cu 43% si cele ale Camerelor Parlamentului cu 22-23%", cerand o explicatie pentru acest lucru.

Pachetul de masuri anticriza al proiectului de buget de stat pe anul 2009 este, in opinia lui Tariceanu, unul "palid", acesta spunand ca masurile de stimulare a economiei cuprinse in acesta sunt "ipotetice si iluzorii". El a precizat ca sapte dintre masurile anuntate de Guvern au fost deja aplicate anul trecut de Cabinetul pe care l-a condus.

De asemenea, Tariceanu acuza si faptul ca Guvernul nu vrea sa introduca masuri ce pot fi considerate nepopulare, pentru faptul ca urmeaza alegeri prezidentiale in acest an. In alta ordine de idei, fostul premier a mai spus ca, in opinia sa, "acordul romaniei cu FMI este diploma de incompetenta a Guvernului Boc".

Petru Calian (PD-L) spune ca liberalii n-au adus sugestii de imbunatatire a bugetului in comisii

Deputatul Petru Calian le-a reprosat liberalilor ca "au tacut chitic in comisii", iar lui Tariceanu i-a spus ca a marit in mod deliberat deficitul bugetar, stiind ca nu avea acoperire financiara pentru legile promovate.

"Ii reamintesc domnului Popescu-Tariceanu ca nu mai suntem in campanie electorala. Daca vrea sa aiba continuitate la sefia PNL, ii spun ca domnia sa se afla in recesiune si nu va mai prinde acest post niciodata", a spus Calian. Ca replica la acuzele liberalilor ca nu au fost respectate procedurile regulamentare la dezbaterea bugetului, pedelistul le-a reamintit acestora ca bugetul pe anul 2009 a fost dezbatut in comisiile de buget-finante tot in doua zile.

"Daca ilustrii liberali aveau capacitatea sa imbunatateasca bugetul, puteau sa o faca in comisii. Dar au tacut chitic si n-au venit cu nici o solutie", a spus Calian. Acesta a acuzat Guvernul anterior ca a stabilit anul trecut o tinta nerealista a deficitului bugetar printr-un troc politic, alocand sume mari pentru anumite sectoare fara sa aiba acoperire financiara.

"Actualul deficit bugetar se regaseste si in multimea de facturi neachitate de Guvernul anterior. Au fost nu mai putin de 12 legi publicate in Monitorul Oficial care nu au fost aplicate pentru ca nu au avut suport bugetar. Pentru toate astea sa va fie rusine, domnule Tariceanu", i-a spus Calian fostului prim-ministru.

In incheiere, pedelistul le-a multumit colegilor sai de partid din Parlament care au contribuit la procesul de adoptare cat mai rapida a bugetului in comisii, buget pe care il considera adecvat nevoilor actuale ale Romaniei.

Update 1 publicat Marti, 17 Februarie 2009 - 17:42
Boc: Este un Buget ce lupta cu criza, dezbaterea va fi pe intelesul tuturor
Premierul Emil Boc a declarat marti, la prezentarea proiectului de buget in Parlament, ca dezbaterea pe marginea acestuia va fi una "pe intelesul tuturor", precizand ca banii trebuie cheltuiti cu raspundere, iar locurile de munca trebuie mentinute si inmultite.
"Guvernul va solicita sprijinul si votul pentru a adopta doua proiecte de lege extrem de importante pentru ceea ce inseamna destinul romanilor si relansarea economica a Romaniei", a spus Boc, referindu-se la proiectul de buget si la proiectul bugetului asigurarilor sociale.

Comisiile reunite de buget-finante din Parlament au aprobat sambata proiectul bugetului de stat pe 2009. Bugetul a primit opt voturi impotriva, apartinand parlamentarilor PNL.

Sedinta Camerelor reunite ale Parlamentului pentru dezbaterea proiectului de buget pe 2009 a inceput marti, cu 45 de minute intarziere. In sala sunt prezenti 431 de senatori si deputati, iar 40 lipsesc.

PNL a cerut o amanare de trei zile

Liberalii au solicitat, in debutul discutiilor in plenul reunit al celor doua Camere asupra bugetului de stat pe 2009, scoaterea proiectului de pe ordinea de zi si reluarea dezbaterilor peste trei zile, insa parlamentarii au votat, cu majoritate, in favoarea mentinerii proiectului pe ordinea de zi.

Deputatul PNL Mihai Voicu a declarat ca dezbaterea bugetului pe 2009 in cadrul sedintei de marti nu este conforma cu Regulamentul celor doua Camere, potrivit caruia este nevoie de trei zile de la primirea raportului din partea comisiilor de specialitate de catre parlamentari si pana la intrarea acestuia in plen. Liberalul a anuntat ca deputatii si senatorii au primit raportul abia marti la ora 11.00 si a cerut reluarea discutiilor peste trei zile, la aceeasi ora.

"Nu exista niciun articol din Regulament care sa permita o exceptie de la aceasta regula", a subliniat Voicu.

In replica, social-democratul Mihai Tudose a amintit ca potrivit Constitutiei, termenul reglementat penru avizarea bugetului era anul trecut. "Nu au intarziat decat cateva luni, acum ii deranjeaza o zi", a sustinut pesedistul.

"Normele procedurale sunt de stricta interpretare", a replicat liberalul Ioan Timis.

Deputatul PDL Petru Calian a declarat ca toate procedurile au fost respectate, inclusiv Regulamentul, pentru ca parlamentarii au avut la dispozitie atat proiectul de buget, cat si amendamentele pe suport electronic.

Presedintele de sedinta, Alexandru Peres, nu a supus la vot propunerea liberalilor, ci doar ordinea de zi a sedintei care include proiectul de buget, cea din urma propunere fiind adoptata cu 310 voturi "pentru" si doar 120 "impotriva".

Articol original publicat Marti, 17 Februarie 2009 - 16:12
Cuvinte cheie: Buget, Parlament, Guvern, dezbateri, vot, Boc | Afisari: 316
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours