Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Basescu: Puterea de la Chisinau a permis violentele, iar acum comite represalii

Presedintele Traian Basescu a cerut ancheta la nivel european asupra responsabilitatilor pentru represiunile din R. Moldova, acuzand autoritatile de la Chisinau ca au permis accesul in institutiile statului si s-au folosit de aceste violente.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in mesajul sustinut in fata plenului reunit, ca nu a reactionat pana acum la afirmatiile lui Vladimir Voronin pentru ca nu a dorit sa raspunda "provocarilor", precizand ca nu va accepta ca Romania sa fie acuzata de actiuni "menite sa destabilizeze R. Moldova".

Seful statului a respins acuzatiile lansate de presedintele moldovean. "Nu vom accepta ca romanii sa fie culpabilizati pentru ca sunt romani. Nu vom accepta ca Romania sa fie acuzata de actiuni menite sa destabilizeze Republica Moldova. Nu vom tolera ca romanii de peste Prut sa fie umiliti doar pentru ca nu cred intr-un sistem ostil societatii deschise", a continuat seful statului.

Presedintele a atras atentia si asupra faptului ca desi Romaniei i-au fost aduse acuzatii "inacceptabile", nu exista probe care sa le sustina. Basescu a precizat ca Romania a fost acuzata de expansionism si imperialism, desi a incercat tot timpul ca la nivel diplomatic sa relanseze relatiile bilaterale cu Republica Moldova.

"Afirmatiile autoritatilor din Republica Moldova arata rea-credinta si arata esecul guvernarii de peste Prut care vrea sa impinga Republica Moldova inapoi in timp, spre comunism. Am fost acuzati ca cetatenii Republicii Moldova au platit taxele guvernului roman, dar Romania nu a luat bani de la cetatenii de peste Prut, si nu au platit niciodata viza. Mai mult, Romania nu a luat contramasuri si a pastrat libera trecere a cetatenilor moldoveni. Suntem totusi ingrijorati de represaliile care s-au dus impotriva mass-mediei si modul brutal in care s-a incercat stoparea evenimentelor. Cenzura si utilizarea armelor impotriva cetatenilor de-a lungul manifestatiilor din ultimele zile constituie o crima inacceptabila, mai ales ca au existat presiuni brutale fata de cetatenii romani din Republica Moldova", a declarat Basescu.

"Represaliile care au loc in Republica Moldova, incalcarea libertatilor fundamentale a drepturilor omului, a libertatii de expresie, expulzarea unor jurnalisti si acuzatiile la adresa statului roman obliga Romania sa ceara efectuarea unei anchete europene asupra responsabilitatilor pentru represiunile din ultimele zile. In acest context, Romania are obligatia sa ceara o ancheta europeana fata de abuzurile autoritatilor din Republica Moldova", a declarat presedintele Basescu.

Seful statului a spus ca, in conditiile in care masurile represive vor continua, Romania va analiza, in conformitate cu normele internationale, "formele de asistenta umanitara si de protectie pentru cei a caror viata si integritate fizica sunt amenintate".

Mai mult decat atat, Basescu a subliniat faptul ca Romania va continua sa ofere acces nediscriminatoriu tuturor tinerilor din Republica Moldova care vor dori sa studieze in Romania si ca a cerut "de urgenta Guvernului sa modifice legea cetateniei, pentru ca cetatenii Republicii Moldova, care si-au pierdut cetatenia romaneasca in mod abuziv sa poata sa revina in marea familie europeana, pentru ca Republica Moldova nu mai poate fi izolata", a explicat Basescu.
Update 1 publicat Marti, 14 Aprilie 2009 - 18:16
Basescu: "Datoria noastra morala este sa nu-i abandonam pe cei care ne vorbesc limba"
Seful statului prezinta Legislativului un mesaj pe teme de politica externa, mai exact despre situatia din Republica Moldova si acuzatiile aduse recent de presedintele moldovean Vladimir Voronin autoritatilor romane, potrivit carora s-ar fi implicat in evenimentele de la Chisinau.
  • Romania nu va permite transformarea Prutului intr-o noua cortina de fier, care trebuie sa ramana o granita naturala pana la intrarea R. Molvoda in UE, proces pe care Romania il va sprijini.
  • Vom continua sa-i spijinim pe cei care vor sa studieze in Romania.
  • Daca represiunile vor continua, Romania va analiza formele prin care sa acorde ajuotr umanitar celor oprimati.
  • Romania cere o ancheta europeana referitoare la represiunile din ultimele zile de la Chisinau.
  • Autoritatile de la Chisinau au permis accesul in institutiile statului. Violentele de acum o saptamana nu au servit nici manifestantilor, nici opozitei, ci celor care le-au provocat, adica a celor care detin acum puterea
  • Nu Romania este responsabilita pentru esecul democratizatii, ci cei care o conduc.
  • Ne-am straduit sa relansam relatiile bilaterale. De fiecare data, liderii de la Chisinau au lansat cele mai diverse acuzatii la adresa partii romane menite sa blocheze tot ce se realizase anterior.
  • Romania nu vrea sa revendice drepturi pierdute in trecut. Am fost primul stat care la 27 august 1991 a recunoscut independenta Republicii Moldova, desi teritoriul a fost desprins din trupul Romaniei.
  • Nu am dorit sa raspundem la provocarile din ultima saptamana care urmareau sa justifice evenimentele de la Chisianu prin implicarea Romaniei. Dar nu putem sa tacem la infinit;
  • Datoria noastra morala este sa nu-i abandonam pe cei care ne vorbesc limba;

"Sper sa fie o declaratie a unui om de stat - domnia sa are toate elementele - sper sa fie o declaratie cu calm, cu discernamant, care sa formuleze foarte limpede pozitia Romaniei si ceea ce presedintele tarii, ca sef al diplomatiei, are datoria si are posibilitatea sa faca", a comentat presedintele PNL, Crin Antonescu, potrivit Newsin. "In legatura cu tacerea de pana acum a presedintelui, n-as spune decat ca e mai bine, poate, ca a tacut, decat sa fi avut o reactie insuficient pregatita sau insuficient controlata", a adaugat el.

Articol original publicat Marti, 14 Aprilie 2009 - 16:44
Cuvinte cheie: basescu, republica moldova, acuzatii, voronin, parlament, R, Moldova, crin antonescu | Afisari: 441
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours